18.6.2020

Tuomi – Prunus Padus

RAKENNE / YLEISTÄPutkiloita on vuosiluston sisäreunassa tiheämmässä kuin muualla ja puuaine muistuttaakin hajaputkiloisia, vaikka tuomi onkin kehäputkiloinen. Putkiloiden poikkiseinässä on laajat pyöreät aukot ja pitkittäisseinissä on tiheässä rengashuokoisia sekä harvakseltaan ohuita kierrepaksunnoksia. Vuosilustot ovat havaittavissa ohuina viivoina, putkiloita ja ydinsäteitä tuskin paljaalla silmällä erottaa. Puuaines on jokseenkin ohutsyistä, pehmeähköä, keskiraskasta, helposti halkeavaa, taipuisaa, sekä melko kimmoisaa, sitkeää ja lujaa. Pituussuuntaisissa leikkauksissa puuaines on kiiltävää.
VÄRIPintapuu on kellertävästä punertavanvalkeaan, paksu; sydänpuu vaaleanruskeasta ruskeankeltaiseen tai epämääräisen tummanruskeaan; puuaineessa esiintyy tummuusasteeltaan vaihtelevia värijuovia ja vyöhykkeitä, jotka antavat kirjavan raidallisen ulkonäön. 
MEKAANISET OMINAISUUDET 
Puristuslujuus (σdB syiden suuntaan) 
Taivutuslujuus (σbB)
Vetolujuus (σzB  syiden suuntaan)
Vetolujuus (σzB  kohtisuoraa syitä vastaan)
Leikkauslujuus (τaB9)
Iskulujuus (α)
Kovuus (HB kohtisuoraan syitä vastaan)
Kovuus (HB syiden suuntaan)
Kovuus (HJ kohtisuoraan syitä vastaan)
Kovuus (HJ syiden suuntaan)
Kimmomoduuli (Esyiden suuntaan)
FYSIKAALISET OMINAISUUDET 
Tiheys kuivana (ro)
Tiheys 12-15% kosteana (r12-15)620 kg/m3
Huokoisuus (c)
Kutistumisprosentit syiden suunnassa (β1)
Kutistumisprosentit säteen suunnassa (βr)
Kutistumisprosentit tangetin suunnassa (βt)
KÄSITELTÄVYYS 
TyöstettävyysHelppoa kaikilla työvälineillä
KuivattavuusNopea ja vaivaton, mutta nopeassa kuivauksessa kieroutumisvaara
Liimattavuus
Pintakäsiteltävyys
KestävyysEi säänkestävä eikä muutenkaan kestävä
KÄYTTÖPuusepän- ja sorvausteollisuudessa; nuoret vesat ovat erittäin taipuisia ja kimmoisia, minkä takia niitä käytetään sidontavälineinä ja tynnyrien vanteina; puun hiiltä käytetään ns. metsästysruudin valmistuksessa; kuoren sisin osa värjää vihreäksi

Milloin puulajille on ilmoitettu useita eri tiheyksiä, myös ominaisuudet on voitu ilmoittaa eri tiheyksille. Tiheys on keskeinen puun ominaisuuksiin vaikuttava tekijä.