24.4.2023

Modvionin puurakenteiset tuulivoimalat rakentuvat suomalaisesta kertopuusta

Ruotsalainen puuteknologiayritys Modvion ja Metsä Wood ovat sopineet Kerto® LVL -viilupuutuotteiden toimittamisesta Modvionin puurakenteisiin tuulivoimaloiden torneihin. 

”Uusiutuvan energian rakentaminen uusiutuvien materiaalien avulla voi mahdollistaa nettovaikutuksiltaan päästöttömän tuulivoiman tuotannon”, sanoo Modvionin hankintajohtaja Pär Hallgren. ”Metsä Wood on meille tärkeä kumppani matkallamme seuraavan sukupolven kestävien tuulivoimaloiden johtavaksi toimittajaksi.”

Modvionin modulaariset tuulivoimalatornit rakennetaan viilupuusta (LVL). Materiaali on olennainen suunnittelun kannalta, sillä Kerto LVL:n lujuus-painosuhde mahdollistaa kevyemmät tornirakenteet, joissa ei tarvita yhtä massiivisia ja kalliita perustuksia. 

”Kerto LVL on erittäin materiaalitehokas, mikä tekee siitä erinomaisen tuotteen vastuulliseen rakentamiseen. Modvionin kehittämä ratkaisu on loistava esimerkki tuotteen monipuolisuudesta”, sanoo Metsä Woodin myynti- ja markkinointijohtaja Henrik Söderström

Viilupuun (LVL) teknisten etujen lisäksi se mahdollistaa myös merkittävän päästövähennyksen. Ruotsalaisen tutkimuslaitoksen RISE:n tekemän elinkaarianalyysin mukaan puurakenteinen tuulivoimalan torni vähentää päästöjä 90 prosenttia verrattuna saman korkuiseen ja -kuormitteiseen terästorniin. Lisäksi Kertopuu varastoi hiiltä käyttöaikanaan. Jotta hiili pysyisi varastoituneena mahdollisimman pitkään, Modvion aikoo käyttää puumateriaalin uudelleen sen jälkeen, kun tuulivoimalan torni on poistettu käytöstä. 

”Modvionin torniin tarvitaan 300–1 200 kuutiometriä puuta tornin korkeudesta ja kuormituksesta riippuen. Tämä tarkoittaa, että viilupuun (LVL) hiilivarastointikapasiteetti on 240–950 tonnia CO2-ekv. tornia kohti”, sanoo Pär Hallgren.

Modvionin ensimmäisen kaupallisen tuulivoimalatornin on määrä rakentua vuoden 2023 aikana. Puiseen torniin asennetaan 2 megawatin tuuliturbiini, ja sen kokonaiskorkeus on 150 metriä lavat mukaan lukien. Metsä Wood on tämän innovatiivisen hankkeen LVL-toimittaja.

Tietoa puisista tuulivoimaloiden torneista  
Lisätietoa puisista tuulivoimalatorneista löydät täältä.  

Lisätiedot:
Sara Woodgate, viestintäpäällikkö, Modvion: +46 76 031 0450, sara.woodgate@modvion.com  
Henni Rousu, markkinointijohtaja, Metsä Wood, +358 40 554 8388, henni.rousu@metsagroup.com