31.5.2023

Uusi rakentamislaki lisännee piharakennusten määrää Suomessa

Uusi rakentamislaki avannee uusia markkinoita puurakentamiselle. Jatkossa alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä rantarakentamisen säännökset täyttyvät. Uusi rakentamislaki astuu voimaan vuoden 2025 alussa.

Read the article in English here.

Sauna Moisala, kuva: Lauri Louekari

Ruotsissa vastaavanlainen muutos tapahtui jo vuonna 2014 ja sen jälkeen omakotitalojen ja lisärakennusten rakentaminen on yli nelinkertaistunut seitsemässä vuodessa. Forest.fi-lehden haastattelussa Puutuoteteollisuuden Matti Mikkola kertoo samanlaisen ilmiön toteutuvan myös Suomessa: ”Aika näyttää, mutta uskon, että pienet, valmiit tai pitkälle esivalmistetut rakennukset kasvattavat suosiotaan.”

Uusi rakentamislaki tuo myös vähähiilisyyden säädösohjauksen. Säädösohjaus tarkoittaa, että uudisrakennuksille asetetaan päästökatto, jonka alle hiilijalanjäljen tulee jäädä rakentamisvaiheessa ja koko elinkaaren aikana. Järjestelmä on jo käytössä Hollannissa, Ranskassa, Ruotsissa ja osissa Belgiaa. Puun käyttäminen rakentamisessa on nopea keino vähentää rakennuksen hiilijalanjälkeä.

Artikkeli on julkaistu forest.fi-verkkolehdessä 16.3.2023. Lue juttu kokonaisuudessaan täältä: Puuala innostui uudesta rakentamislaista – nyt seurataan, käykö Suomessa kuten Attefalls-uudistuksen jälkeen Ruotsissa.

Tutustu toteutettuihin piharakennuksiin: puuinfo.fi / Arkkitehtuuri ja toteutetut kohteet.