26.2.2024

Kivisilta – uuden ajan kylä

Keravan Kivisiltaan rakentuu uusi asuinalue, joka on ikkuna uuden ajan asumiseen. Ensi kesänä alueella järjestetään festivaali, joka esittelee kiertotaloutta ja kestävää rakentamista. 

Read the article in English here.

Vanhalta Kivisillalta avautuu kauniit pelto- ja jokirantanäkymät kulttuurihistoriallisesti arvokkaaseen maisemaan. Vieressä, alueen korkeimmalla kohdalla seisoo jyhkeä kartanorakennus punatiilisine navettarakennuksineen. Kartanon historia ulottuu satojen vuosien taakse, jolloin talonpojat viljelivät kartanoa ympäröiviä maita, ja joen yli kulki tärkeä kirkkoreitti Sipooseen.

Olemme Keravalla, runsaan kilometrin päässä Keravan keskustasta ja vilkkaasta rautatieasemasta. Tänne rakentuu Kivisillan uusi asuinalue, jonka suunnittelussa kiertotalous ja kestävät ratkaisut ovat olleet kantavia teemoja alusta asti. Kestäviä ratkaisuja edustaa muun muassa se, että alueen rakennusten tulee olla rakenteiltaan ja julkisivuiltaan pääosin puuta.

Monipuolista asumista lähellä keskustaa

Kivisillan alue ei ole vielä valmis, mutta nyt voi jo havaita, että kadut, kevyenliikenteenväylät, puistot istutuksineen ja muu infrarakentaminen ovat lähes valmiita. Töitä tehdäänkin pääasiassa asuintalojen rakennuksilla.

Alueelle tulee monipuoliset asumismahdollisuudet eri ikäisille ihmisille. Omakotitalojen, rivitalojen ja pienkerrostalojen lisäksi Kivisiltaan rakennetaan päiväkoti ja palveluasumisen kortteli. Kerrostalot nousevat alueen keskiosaan Finlandia-aukion ja Pilskeen vesialtaan ympärille.

”Ajatuksena on, että Kivisillassa voisi asua elämän kaikissa vaiheissa ja palvelut olisivat helposti saavutettavissa”, Keravan kaupungilla työskentelevä asumisen erityisasiantuntija Pia Lohikoski sanoo.

Kevyt liikenne on huomioitu alueen suunnittelussa erityisen hyvin. Sujuvia kevyenliikenteen reittejä pitkin Keravan palvelut ovat saavutettavissa vartissa. Sijainti lähellä kaupunkia takaa sen, että arjessa liikkuminen on ympäristöä säästävää ja helppoa kävellen tai pyöräillen.

Vehreä ympäristö yhdistyy kaupungin palveluihin

Kivisillan asemakaavassa on kiinnitetty erityistä huomioita vehreyteen, jopa 54 prosenttia alueesta on virkistysalueita sekä puistoja. Vehreät pihat ja kasvillisuus ovat alueella muutenkin merkittävässä roolissa. Alueen monimuotoisuutta ja sadevesien ohjaamista tuetaan erilaisilla vihreillä ratkaisuilla. Talousrakennuksiin tulee viherkattoja tai istutuksin varustettuja kattoterasseja. Talojen pihat rakennetaan istutus- ja viljelyalueiksi, joissa suositaan hyötykasveja. Asukkaita kannustetaan oman ruoan viljelyyn jo talon ja pihan suunnitteluvaiheessa.

Kivijalkana kestävyys ja kiertotalous

Kiertotalous on Kivisillan alueen kantava teema. Rakentamisessa ja asumisessa pyritään siihen, että uuden tuottamisen sijasta elettäisiin kierrättämällä ja jakamalla.

”Uusiutuvat energiat lämmitysmuotona ja rakennusmateriaalien mahdollisimman tehokas käyttö ja kierrätettävyys ovat hyviä esimerkkejä kiertotalouden toteutumisesta alueellamme”, Lohikoski sanoo.  

Kiertotalous toteutuu myös alueen melusuojauksessa. Lahdenväylän suuntaan rakennettavassa meluvallissa käytetään 240 käytöstä poistunutta merikonttia. Konttien lisäksi meluvallia rakennetaan kivikoreista ja alueen rakentamisessa kierrätettävistä ylijäämämaista.

Kiertotalous elää alueella

Keravan kartanon pihapiirissä toimii kiertotalouskeskus ja kestävän elämän yhteisö Jalotus, joka on koonnut keskukseen monipuolisen valikoiman arjen kiertotaloutta mahdollistavia toimintoja ja palveluita. Jalotus pyrkii tarjoamaan kansalaisille tutkimukseen perustuvia, käytännössä toimiviksi testattuja ratkaisuja kestävän ja hyvinvoivan elämäntavan rakentamiseen.

URF kutsuu Kivisiltaan

Keravan kaupunki viettää vuonna 2024 satavuotisjuhlaa. Kivisillan asuinalueelle nouseva Uuden ajan rakentamisen festivaali, URF on yksi juhlavuoden päätapahtumista. Tapahtuma esittelee Kivisillan rakentamista ja toimii alustana kestävän rakentamisen, asumisen ja elämäntavan ratkaisulle. Ohjelmatarjontaa täydentävät erilaiset kestävään elämään liittyvät työpajat, tietoiskut, keskustelutilaisuudet, konsertit sekä lähiruoka ja taide, joka levittäytyy ympäri festivaalialuetta.

URF 2024

Kestävän rakentamisen ja asumisen kaupunkifestivaali Keravan Kivisillassa 26.7.-7.8.2024

  • Kestävän elämäntavan ratkaisuiden testaamista ja toteutuksia
  • Talonäyttely
  • Asiantuntijapuheenvuoroja uuden ajan rakentamisesta  
  • Työpajoja
  • Taidetta sekä lähi- ja pientuottajien ruokaa
  • Eturivin artistien konsertteja  

Lue lisää urf.fi