14.3.2024

Betonivalmistaja lanseeraa vähäpäästöisen hybridielementin

Ruotsalainen betonielementtivalmistaja Heidelberg Materials Precast Contiga ja Metsä Wood ovat kehittäneet hybridiseinäelementtiä, jolla on tavallista betoniseinäelementtiä pienempi hiilijalanjälki. Nyt elementtiratkaisu on valmiina käytettäväksi todellisissa rakennushankkeissa.

– Asiakkaamme vaativat yhä enemmän ympäristön kannalta parempia ratkaisuja. Ajatuksena on, että tämä puuta ja betonia yhdistävä seinäelementti toimii loistavana lisänä tuotevalikoimaamme, sanoo Daniel Eriksson, Heidelberg Materials Precast Contigan divisioonapäällikkö. 

Vaikutuksia rakennushankkeiden kokonaisympäristövaikutuksiin

Hybridiseinäelementti on sandwich-rakenteinen julkisivuelementti, jossa kantava sisäkuori on tehty Kerto® LVL -viilupuusta, ulkokuori on ympäristöystävällisemmästä betonista valmistettu ulkokuori ja välissä on eristys. Elementin ilmastovaikutukset ovat noin 30-50 prosenttia pienemmät kuin vastaavan perinteisen betonisen sandwich-elementin ja se on lisäksi merkittävästi kevyempi, mikä vaikuttaa koko rakennushankkeen ilmastovaikutuksiin. ”Kuljetuksia työmaalle voidaan vähentää, koska voimme kuljettaa kaksi kertaa enemmän elementtejä samassa kuljetuksessa”, Daniel Eriksson kertoo. 

Ei edellytä muutoksia tuotantotapoihin

Lähes kaksi vuotta sitten yritykset aloittivat keskustelut hybridielementtien valmistuksen aloittamisesta Ruotsin markkinoille. Koska Precast Contiga on keskittynyt teräkseen ja betoniin, tämä hanke edellytti ymmärrystä myös puumateriaaleista. ”Tuotantomenetelmä on hyvin samankaltainen kuin meillä jo on, joten voimme valmistaa nämä hybridielementit samalla tavalla kuin muutkin seinämme, ja ne kootaan samalla tavalla. Meidän ei ole tarvinnut tehdä suuria investointeja tai muutoksia”, Daniel Eriksson sanoo. 

– Euroopan unionin tavoitteena on olla ilmastoneutraali vuoteen 2050 mennessä. Rakennusteollisuus voi edistää merkittävästi tämän tavoitteen saavuttamista ja teollisuudessa onkin nähtävissä kysyntää ilmaston kannalta paremmille ratkaisuille. Yksi tämän hybridielementin eduista on, että rakennusurakoitsijoiden ei tarvitse muuttaa tapaansa rakentaa betonielementeillä, mutta ne voivat silti vähentää hiilidioksidipäästöjään. Samalla seinistä voidaan tehdä 50-75 millimetriä ohuempia kuin betonielementeillä rakennetuista seinistä, mikä voi antaa rakennukseen melkoisen määrän lisäneliöitä, kertoo Metsä Woodin liiketoiminnan kehityspäällikkö Håkan Arnebrant

Testirakennusta seurataan kosteusantureiden avulla 

Jotta hybridiseinän toimintaa voitaisiin käytännössä testata, Norrtäljen tehdasalueelle on rakennettu oikea talo, jossa käytetään näitä uusia elementtejä. Testirakennus on varustettu kosteusanturein, joilla seurataan, mitä seinäelementtien sisällä tapahtuu. Toistaiseksi mitään kosteuteen viittaavaa ei ole havaittu. Lisäksi rakennuksessa on testattu erilaisia asennusratkaisuja. 

Elementit soveltuvat käytettäväksi viiden kerroksen rakennuksissa

Hybridiseinäelementti soveltuu erityisen hyvin rakennuksiin, joissa on enintään viisi kerrosta. Tällaisia voivat olla esimerkiksi asuinrakennukset, toimistot, terveydenhuollon tilat tai koulut. ”Tässä on todella erinomainen tuote, jota olemme nyt valmiita testaamaan todellisissa projekteissa”, Daniel Eriksson sanoo. 

Tärkeimmät tiedot

  • Hybridiseinäelementti on uudentyyppinen sandwich-rakenteinen julkisivuelementti, jossa on betonista valmistettu ulkokerros ja materiaalitehokkaasta Kerto LVL:stä valmistettu kantava sisäkerros.
  • Hybridiseinän ilmastovaikutukset ovat noin 30-50 % pienemmät kuin vastaavan perinteisen betonisen sandwich-elementin. 
  • Tyypillisessä talossa, jossa hybridiseinä korvaa betonisen sandwich-seinän, koko rakenteen ilmastovaikutukset voivat vähentyä 15-25 prosenttia.
  • Hybridiseinä painaa noin 60 prosenttia vähemmän kuin perinteinen betonisandwich-elementti, minkä ansiosta kuljetuskustannukset ovat noin 50 prosenttia pienemmät ja kuljetuksen ilmastovaikutus vähenee noin 50 prosenttia.
  • Tämä innovatiivinen hybridiseinä on lupaava askel kohti kestävämpiä rakennuskäytäntöjä.

Lisätietoa:

Henni Rousu, Markkinointijohtaja, Metsä Wood
puh. +358 40 554 8388, henni.rousu@metsagroup.com