15.12.2022

Puurakentaminen kasvatti markkinaosuuttaan hiipuvassa markkinassa

Aloitettujen puukerrostaloasuntojen markkinaosuus nousi kolmannella vuosineljänneksellä vuosikymmenen toiseksi korkeimpaan lukemaansa, kun puun osuus oli 6 % tällä jaksolla. Puurunkoisten kerrostaloasuntojen aloitusten määrä kasvoi 10 %, vaikka kaikkiaan kerrostaloasuntojen aloitusmäärä laski 16 %. Julkisessa rakentamisessa puun osuus väheni, kun aloitusmäärä putosi kaikkiaan 20 %, mutta puurunkoisten aloituksissa lasku oli 30 %.

Rakennuslupien määrä kasvoi kaikkiaan kolmannella neljänneksellä 8 %. Omakotitaloissa lupavaranto oli jo entuudestaan hyvällä tasolla. Kerrostalojen lupien määrä laski 24 % ja omakotitalojen 33 %. Muussa rakentamisessa lupamäärä kasvoi merkittävästi. Haettujen lupien määrä puukerrostaloille oli vain 2 % uusista rakennusluvista.

Vuores Kuusikko, arkkitehtisuunnittelu Arkworks Arkkitehdit Oy. Kuva: Mika Huisman

Markkina hiljenemässä

Talouskasvu on hidastunut odotetusti kolmannella kvartaalilla. Kaikkiaan rakennusaloitukset vähenivät 25 % tällä jaksolla. Aloitusmäärän lasku alkoi jo alkuvuodesta, mutta on voimistunut vuoden loppua kohden. Kerrostaloasuntojen aloitukset ovat tämän neljänneksen voimakkaasta laskusta (-34 %) huolimatta vielä historiallisesti korkealla yli 30 000 asunnon vuositasolla.  Pientalojen aloitukset vähenivät samalla tarkastelujaksolla 24 %. Kuitenkin samaan aikaan liike- ja toimistorakennusten sekä hoitoalan rakennusten aloitukset vielä kasvoivat.

Asuntomarkkina on kiristynyt aikaisemmasta ja kuluttajien asunnonostoaikomukset ovat laskeneet merkittävästi. Asuntojen vuokratarjonta on pääkaupunkiseudulla edelleen kolminkertainen koronaa edeltävään aikaan verrattuna. Uusien asuntojen kauppa laski kolmannella kvartaalilla 40 %. Vapaarahoitteisten myynnissä olevien kerrostaloasuntojen määrä on kasvanut PK-seudulla 2022 aikana yli 120 %. Tilanne ei helpotu nopeasti, koska ennätyskorkeiden aloitustasojen vuoksi vuokra- ja omistusasuntoja tulee valmistumaan markkinoille paljon.

Rakentamisen kustannusten nousu on hidastunut ja joidenkin tuotteiden osalta myös jo kääntynyt laskuun. Rakennuskustannukset olivat lokakuussa 6 % korkeammalla viime vuoden lokakuuhun verrattuna. Keskimäärin rakennusmateriaalien hinnat olivat 10 % edellisvuotta korkeammalla, kuitenkin puumateriaalien hinta oli laskenut 10 % vuodentakaiseen verrattuna.

Tilastotiedot Puutuoteteollisuus ry:lle toimittaa Forecon Oy.

Lisätietoja:
Toimitusjohtaja Puutuoteteollisuus ry Matti Mikkola, p. 040 829 4026

Read the article in English here.