4.10.2024

Villa Koppar

Tykkää tästä kohteesta

Villa Koppar on vuonna 2023 valmistunut, olkielementtirunkoinen omakotitalo, joka sijaitsee vanhalla rakennuspaikalla Inkoon Degerbyssä, noin 45 km länteen Helsingistä. Nuoren pariskunnan rakennuskokonaisuus koostuu kahdesta rakennuksesta: päärakennuksesta ja talousrakennuksesta.

Read the article in English here.

Talousrakennuksessa sijaitsevat työhuone, pieni kuntoiluhuone ja autokatos. Päärakennuksen asuintilat on sijoitettu siten, että olohuone, ruokailutila, keittiö ja saunatilat sijaitsevat yläkerrassa, mikä maksimoi näkymät ympäröivään maaseutuun ja kallioisiin maisemiin. Keskeisenä elementtinä on kolmeen suuntaan avautuva tulisija, joka mahdollistaa tulen loimusta nauttimisen kaikista keskeisistä tiloista. Makuuhuoneet on sijoitettu alakertaan, vanhan suojaisan puutarhan äärelle.

Suunnittelutavoitteet ja tilaratkaisut

Kompakti rakennus rahoitettiin pääosin lainarahalla, mikä edellytti tarkkaa kustannusarviota ja realistista budjetointia, joka puolestaan ohjasi suunnittelua jo varhaisessa vaiheessa. Huolimatta rakennuksen kompaktiudesta, sisätilat on suunniteltu avariksi ja muunneltaviksi. Tiloilla ei ole ennalta määriteltyä käyttötarkoitusta, mikä antaa asukkaille mahdollisuuden käyttää niitä joustavasti tarpeidensa mukaan. Tämä suunnitteluratkaisu on osoittautunut onnistuneeksi, sillä talon on raportoitu inspiroivan asukkaitaan luovuuteen ja uusiin ideoihin.

Villa Koppar edustaa huolellisen suunnittelun ja tiiviin yhteistyön tulosta, joka on toteutettu yhdessä asiakkaiden, rakentajien ja toimittajien kanssa. Suunnittelutavoitteena on kustannustehokkuuden lisäksi ollut ratkaisujen luonnonmukainen ekologisuus ja olennaiseen keskittyvä rauhallinen tunnelma.

Rakenteelliset ja tekniset ratkaisut

Villa Kopparin rakennusfysikaaliset ratkaisut keskittyvät kestävyyteen ja vikasietoisuuteen. Päärakennuksen ulkoseinät on toteutettu yksiaineisina olkielementteinä (Ecococon), joissa puukehikoiden sisään on tiivistetty maatalouden ylijäämäolkea (ulkoseinän U-arvo 0,12 W/m2K). Tämä rakenneratkaisu tarjoaa erinomaisen lämmöneristyksen tinkimättä yksiaineisuudesta, mikä parantaa rakennuksen energiatehokkuutta ja pitkäikäisyyttä. Olkielementit koottiin lähistöllä sijaitsevassa varastohallissa suurelementeiksi, mikä lyhensi merkittävästi pystytysaikaa ja mahdollisti rakentamisen ilman erillistä sääsuojaa.

Sisäpinnoiltaan olkielementit on rapattu paksulla savirappauksella (2-kerrosrappaus), joka tasaa tehokkaasti ilman kosteutta ja lämpötilaa, luoden miellyttävän ja tasaisen sisäilmaston. Savirappaus jatkuu yhtenäisesti myös kattopintoihin, korostaen tilan harmonisuutta. Kuivan tilan lattiana molemmissa kerroksissa on Luonnonbetonin massiivisavilattia, johon on integroitu vesikiertoinen, maalämmöllä lämpiävä lattialämmitysputkisto.  Rakennusten julkisivut on verhoiltu kuusilaudalla, joka on puunsuojakäsitelty piihin perustuvalla Organowood-pintakäsittelyä, mikä mahdollistaa julkisivujen luonnollisen harmaantumisen ja sulautumisen ympäröivään kallio- ja metsämaisemaan. Kattomateriaalina on käytetty Ruukin konesaumattua peltiä, joka on päällystetty biopohjaisella GreenCoat-pinnoitteella, mikä lisää katon kestävyyttä ja ympäristöystävällisyyttä.

Rakennushanke

  • Suunnittelu aloitettu 09/2021
  • Rakennuslupa myönnetty 03/2022
  • Rakentaminen aloitettu 05/2022
  • Käyttöönotto 6/2023

TEKIJÄT

Collaboratorio on vuonna 2016 perustettu Helsingissä toimiva kansainvälinen arkkitehtitoimisto, jonka tavoitteena on uudistaa suomalaista rakentamiskulttuuria ja yksinkertaistaa monimutkaista rakentamisen tapaa ja rakentamisprosessia.

Faktat kohteesta

Villa Koppar

  • Sijainti | Inkoo
  • Arkkitehtisuunnittelu | Collaboratorio Oy
  • Valokuvat | Niclas Mäkelä, Simone Bossi
  • Teksti | Kristiina Kuusiluoma, Collaboratorio Oy