30.6.2020

Asukaspuistorakennus Linja

Linjan asukaspuisto on keidas keskellä kivikaupunkia. Sen tehtävänä on tukea lapsiperheitä ja järjestää iltapäivätoimintaa koululaisille. Puistorakennusta voidaan myös vuokrata alueen asukkaille ja yhdistyksille.

Rakennus muodostaa taustan etelään avautuvalle puistolle sekä suojan kadun liikenteeltä. Kapea rakennuspaikka ja vanha puusto asettivat suunnittelulle haasteen: kuinka järjestää tilat tarkoituksenmukaisesti samalla puustoa väistellen. Katettu ja suljettava ns. rospuuttotila antoi mahdollisuuden venyttää rakennusta ja jättää vanha puu rakennuksen sisälle.

Rospuuttotilan kautta käydään sisälle rakennukseen. Koska päätilat liittyvät avoimesti toisiinsa, toiminnan valvonta on vaivatonta. Samalla rakennukseen on saatu ripaus juhlavuutta. Rakennuksessa on myös tilat henkilökunnan ideoimalle äiti-lapsi-toiminnalle.

Suunnittelun alussa tehdyn Japanin-matkan vaikutus näkyy puistorakennuksessa. Perinteiseen japanilaiseen arkkitehtuuriin viittaavia piirteitä on materiaaleissa, hahmossa ja yksityiskohdissa. Koska japanilaisessa rakennuksessa on aina pieni sisäpuutarha, suunniteltiin myös rospuuttotilan yhteyteen sellainen.

Rakennus on tehty puusta teräsrakenteilla ja kevytharkkomuureilla täydennettynä. Julkisivut on verhottu hienosahatuilla pystylaudoilla, joiden väleihin on jätetty avosaumat. Ulkopuolen puupinnat maalattiin suojaavin kuultovärein, ja sisällä seinäverhoukset, karmit ja kalusteet käsiteltiin puuvahoilla.

Rakennusurakoitsija suhtautui tehtävään vastuuntuntoisesti. Lopputulos on yksityiskohtia myöten huolella tehty.

Faktat kohteesta

Asukaspuistorakennus Linja

  • Sijainti | Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Julkinen rakennus
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupungin kiinteistövirasto, Tilakeskus
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtiryhmä A6 Oy
  • Rakennesuunnittelu | Konsultointi Kareg Oy
  • Urakoitisija | Oy Rakennuspartio
  • Kokonaisala | 282 m2
  • Valmistusvuosi | 2010
  • Valokuvat | Kimmo Räisänen, Hannu Koivisto
  • Teksti | Jyri Haukkavaara