9.7.2020

Mäntymetsäseinä-teos

MÄNTYMETSÄSEINÄ -teos on suunniteltu ja tarkasti mitoitettu OP Vallilan uuden toimitalon auditorioon. JKMM Arkkitehtien suunnitteleman rakennuksen kallioleikkaus -aihe näkyy sekä julkisivussa, että ison valopihan viisteisissä seinissä ja toimitiloihin vievissä käytävämuodoissa. Tällaisesta, valossa kylpevästä kallioseinämästä pääsee auditorion hämärään, sen vastapäistä seinää peittää MÄNTYMETSÄSEINÄ -teos, kuin katsoisi kiven kolosta runkojen ja oksien läpi valoon.

Monikerroksiseen taideteokseen kätkeytyvät jännittävän sumuisen metsämaiseman lisäksi helposti huollettavat sähkö- ja IV-järjestelmät. Äänenvaimennus on asennettu oksistopintojen taakse.

Reliefilevyt ovat koivuliimalevyä 1130 x 890 x 10 mm. Kuvioleikkaukset on toteutettu CNC-koneistuksena. Paneelit asennetaan piilokiinnityksellä paneelien takana olevaan puiseen rakenteeseen alumiinilistoilla. Pintakäsittelynä BSM-2000 palosuoja-aine käsittely ja lakka.

Rei’itetyillä alueilla on kaksikertainen panelointi siten, että rei’istä näkyy alemman tason kuvioita, paneelikerrosten väli on valaistu. Päällimäisen ja sisemmän kerroksen välissä on n. 80 mm ilmaväli. LED-valonauha on upotettu päällimmäisen paneelin takaosaan. Teoksessa on käytetty silikonipäällysteistä LED-nauhaa sekä ohjauksella toimivia liitäntälaitteita, Oti DALI 75/220-240/24. Lisäksi sisemmän kerroksen ja vaimennusvillan välillä on n. 100 mm ilmaväli. Teoksen syvyys on 200 mm ilman taustakoolausta.

Lähtökohtana oli myös, että auditorion sähkötekniikka sijoitetaan seinän taakse. Reliefiin integroitiin ovi räkkitelineelle ja sen yläpuolelle jäähdyttimen huolto-ovi.

Raitisilmakanavat on sovitettu paneelien taakse piiloon oikeaan reunaan, mikä edellyttää teokselta rakenteineen vähintään 240 mm syvyyttä. Poistoilmakanava ritilöineen ja huoltoteineen on asennettu seinän yläosaan, tarkka sijainti sovittiin etukäteen koolausvälien mukaan.

Taustalla on EWONA 40 mm:n vaimennusvilla. Palosuojattu kangas on MELODY 64% paloturvallinen polyesteri, 36% trevira CS. Pysty ja vaaka-rakenteet ovat kuusta, joka on käsitelty palosuoja-aineella sekä lakalla. 

Ilona Rista, puutaiteilija

Ilona Ristan taiteellinen ura on jatkunut yli 30 vuotta. Vuosituhannen vaihteessa hän ryhtyi hyödyntämään uusia teknologioita taiteellisessa ilmaisussaan. Tästä seurasi hänen tärkein innovaationsa puutaiteen kehittäjänä; taiteellisen ilmaisun yhdistäminen korkeaan teknologiaan ja sen integroiminen toiminnalliseksi osaksi arkkitehtonista kokonaisuutta.

Ilona Rista on aiemmin veistänyt käsin puuta, nyt ura on jatkunut saumattomasti tietokoneavusteiseen suunnitteluun; täyspuiseen liimalevyyn on alkanut muodostua uudenlaisia kuvioita. Näiden luonteeseen kuuluu, että aihetta voidaan muunnella vapaasti ja toistaa tarkasti. Monistaminen mahdollistaa reliefin toteuttamisen kokonaisille seinäpinnoille.

Ilona Ristalle on tärkeää, että suomalaisuus näkyy sekä aihevalinnoissa että materiaalin käsittelyssä; minkä kokoisia rei’ityksiä suhteessa kiinteisiin pintoihin ja kuinka paljon yksityiskohtia tai pelkistämistä aiheessa on.

Hänen töissään kaikuu menneitten sukupolvien ääni, samalla se edustaa tämän päivän parasta osaamista ja antaa suuntaviivoja tulevaan.

Faktat kohteesta

Mäntymetsäseinä-teos

  • Sijainti | OP Vallila, Helsinki
  • Valokuvat | Ilona Rista