Opiskelija-asuntola Virkakatu 8
Virkakadun opiskelija-asuntolan peruskorjauksen tavoitteena oli rakennuksen ilmeen muuttaminen ja energiankulutuksen vähentäminen. Rakennuksen toivottiin viestittävän energiatehokkuudesta ja ekologisuudesta.
Suunnittelun tavoitteena oli peruskorjata 1980-luvun alun kaksikerroksinen pienkerrostalo passiivitalotasoiseksi opiskelija-asunnoksi TES-elementtijärjestelmää (Timber-based Element System) hyödyntämällä.
Arkkitehtuuri
Energiatehokkuuden parantamiseksi rakennuksen muotoa yksinkertaistettiin porrashuoneiden sisäänvetojen kohdilla. Rakennus verhottiin kolmelta sivulta mustalla, aaltomaisella kuitusementtilevyllä. Pääjulkisivu ja parvekkeet saivat värikkään ilmeen. Parvekkeet toteutettiin sisäänvedettynä mustasta ulkokuoresta ja julkisivu täydennettiin porrashuoneiden sisäänkäyntikatoksilla.
Asuntoihin tehtiin täydellinen peruskorjaus. Keittiöt uusittiin tupakeittiöiksi ja jokaiseen asuntoon tehtiin sauna. Makuuhuoneita muutettiin lapsiperheiden tarpeisiin sopiviksi.
Rakennustekniset muutokset
Betonirunkoisessa rakennuksessa on kantavat pääty- ja väliseinät. Lattian betonilaatta purettiin, jolloin voitin varmistaa alapohjan kosteustekninen toiminta, lämmöneristys sekä tiiviys. Toimenpide hyödytti myös taloteknisten järjestelmien uusimista.
Vesikaton uusimiseen päädyttiin, koska yläpohjan ontelon tiukka mitoitus ei sallinut lämmöneristeen lisäämistä. Uudella rakenteella voitiin varmistua yläpohjan tiiviydestä, lämmöneristävyydestä ja rakenteiden tuulettumisesta. Vanhat parvekkeet purettiin ja korvattiin suuremmilla parvekkeilla. Parvekesivun räystäällä ja sivupielillä estetään sisätilojen liikalämpeneminen
TES -elementtirakenne
Ulkoseinien tiililaattapintainen ulkokuorielementti ja sen alla oleva mineraalivillakerros päätettiin purkaa. Ennen puurunkoisten TES-elementtien asentamista sisäkuoren ulkopintaan asennettiin 50 millimetrin paksuinen tasauseristekerros tasoittamaan betonielementtipintojen epätasaisuutta.
Elementtien valmistamista varten kohde mitattiin ulko- ja sisäpuolelta. Mittauksessa huomattiin betonielementtien asennuksessa tapahtuneet poikkeamat: Uusien puuelementtien ja aukkojen mitoitukseen jouduttiin varaamaan reilut sovitusvarat.
Julkisivulevyt asennettiin työmaalla. TES-elementtien paksuuden vuoksi sokkelia levennettiin koko rakennuksen ympärillä. Samalla voitiin rakentaa kunnollinen salaojitus ja muotoilla ulkopuolen maanpinta asianmukaiseksi.
Talotekniikka ja energiatehokkuus
Opiskelija-asuntola sai myös energiankulutuksen ja rakenteiden seurantajärjestelmän. TES-elementteihin asennettiin neljälle julkisivulle antureita, jotka mittaavat jatkuvasti elementin rakennusfysikaalista toimintaa. Tieto on tutkimushankkeen ja kiinteistönhaltijan hyödynnettävissä.
Asuntoihin toteutettiin huoneistokohtainen ilmanvaihto. Rakennus täyttää energiatehokkuudeltaan VTT:n asettaman passiivitalomääritelmän kriteerit.
Kohde on yksi kansainvälisen E2ReBuild -hankkeen seitsemästä eurooppalaisesta demokohteesta. Hanketta on rahoittanut Euroopan Unionin Seventh Framework Programme.
Faktat kohteesta
Opiskelija-asuntola Virkakatu 8
- Sijainti | Oulu
- Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
- Rakennuttaja/Tilaaja | Pohjois-Suomen Opiskelija-asuntosäätiö PSOAS
- Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto m3 Oy
- Rakennesuunnittelu | Insinööritoimisto Putkonen Oy
- Pääurakoitsija | NCC Rakennus Oy Pohjois-Suomi
- Valokuvat | Jaakko Kallio-Koski
- Teksti | Kari Nykänen