27.5.2024

Huvila Turun saaristossa

Talo tehtiin asiakkaalle, joka toivoi ympäristölle ystävällistä, kestävää taloa, joka hellii aisteja. Arkkitehtuuria, joka tukee mukavaa olemista yksinkertaisilla ja luonnonläheisillä materiaaleilla. Terveellistä taloa, joka huomioi asujansa herkkyyden kemikaaleille, sähkölle ja sähkömagneettisille kentille. Toiveena arkkitehtuurille oli ajaton nykyaikaisuus. Talossa tuli hyödyntää paikallista käsityötä, ja sen tuli olla myös tila taiteelle.

Talon tilat on jaettu puiseen ja muurattuun puoleen. Sisäänkäynti ja märkätilat on sijoitettu 490 mm paksuista kennotiiliharkoista muurattuihin osiin. Asuintilojen seinät ovat 200 mm paksua haapahirttä. Haapa sisältää muihin puulajeihin verrattuna vain vähän terpeenejä, ja se on käytännössä hajuton.

Hirsirakenne on harjakattoinen, korkea kasvihuonetila pulpettikattoinen. Makuuhuoneen jatkeena on eristämätön lasiveranta. Sisä- ja ulkotilan puskurivyöhykkeessä voi tuulettaa vuodevaatteita ja aistia luonnon ääniä. Viileä hapekas tila rauhoittaa kemikaali- ja sähköherkkyyden oireita. Lämpöä varaava tulisija on keskellä asuintiloja.

Jokaisessa huoneessa on yksilöllisesti rajattu näkymä ympäröivään luontoon. Metsän puolella ikkunat ovat pieniä, länteen pellolle avautuvat anteliaampia. Muuratut osat rajaavat keskelleen pienen taivaskattoisen sisäpihan, jonka keskelle on istutettu pihlaja.

Käsityön viimeistelty jälki tallentaa rakennustyön inhimilliseksi muistiksi. Vaativimpia yksityiskohtia ovat kaiteet, ulkoseinien paanuverhoilu, kivimuurit ja säilytyskalusteet. Seinäkaapit ja vitriinihyllyt on integroitu osaksi seiniä.

Keramiikkataiteilija Kristina Riska kutsuttiin mukaan suunnittelun alkuvaiheessa. Riskan teoksia ovat suoraan ulkoseinän rappaukseen tehty teos, tulisijaan tehtyyn tasanteeseen sijoitettu teos ja intiimin ikkunasyvennyksen installaatio. Valikoitua suomalaista kuvataidetta on sijoitettu useimpiin tiloihin.

Talon moniaistinen tilakokemus on lempeä ja tunnelma lämmin. Tilat ovat hajuttomia ja niissä on pehmeä, intiimi akustiikka. Tilat ovat vahvasti keholla koettavia. Matalammissa tiloissa katto on kosketusetäisyydellä, valoisan kasvihuonetilan korkeus on neljä metriä.

Ulkoverhous on maalattu vihreäksi, ympäristöön sulautuvaksi. Sisätiloissa hirsiseinät ovat ilman verhousta ja pintakäsittelyä.

Tekniset ratkaisut

Talon rakenteissa ei ole kosteusongelmille alttiita monikerrosrakenteita. Monoliittinen hirsiseinä eristää, varaa lämpöä, sitoo kosteutta, parantaa sisäilman laatua ja tekee tilojen akustiikasta miellyttävän. Tiloissa on painovoimainen ilmanvaihto. Talon alustila on korkea, avoin ja läpituuletettu.

Haapapuiset, käsin veistetyt hirsiseinät ovat varhopatsasrakenteisia. Sisänurkissa on käytetty näkyvää lohenpyrstöliitosta. Seinien kantavat pilarit tukeutuvat perustuskiviin, kapillaarieristeenä on tuohi.

Julkisivut on verhottu kuusipystylaudalla, joka on maalattu petrooliöljymaalilla. Mäntypaanuverhoukset sekä männyn sydänpuusta tehdyt kaiteet ovat käsittelemättömiä. Kaiteissa on käytetty punottua koritekniikkaa.

Rakennushanke

Hankkeen alkuvaiheessa koottiin asiantuntijaryhmä, joka vastasi työstä sen loppuun asti. Epätavanomainen hanke viritti osaltaan uteliaan, luottavaisen ja luovan ilmapiirin. Restartin tekijöillä on karttunutta osaamista vaativissa korjausrakentamisen hankkeissa. Kaunis työnjälki on nähtävissä talon jokaisessa osassa, ja sillä on keskeinen osuutensa talon ilmapiirissä.

Suunnittelu alkoi kesällä 2021 kokoamalla hankkeen avainhenkilöt. Toteutus tehtiin Restartin johtamana kokonaisurakkana. Talo valmistui tammikuussa 2024.

TEKIJÄT

Arkkitehtuuritoimisto Jenni Reuter

Jenni Reuter on arkkitehtuurin perusteiden ja teorian professori Aalto-yliopistossa. Lisäksi hän työskentelee vuonna 1996 perustetussa Hollmén Reuter ­Sandman Arkkitehdit Oy:ssä ja Ukumbi ­Ry:ssä, joka tarjoaa arkkitehtuuripalveluja vähävaraisille eri puolilla maailmaa. Hänellä on myös vuonna 1999 perustettu oma toimisto.

Jenni Reuter

Faktat kohteesta

Huvila

  • Sijainti | Turku
  • Käyttötarkoitus | Asuminen
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Valmistumisvuosi | 2024
  • Kerrosala | 137 m2
  • Kokonaisala | 160 m2
  • Tilavuus | 735 m3
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtuuritoimisto Jenni Reuter
  • Rakennesuunnittelu | Rakennussuunnittelu Widgren
  • Sähkösuunnittelu | Niklas Rosenblad ja Reijo Ekman
  • Sisustussuunnittelu | Arkkitehtuuritoimisto Jenni Reuter
  • Muut suunnittelijat ja asiantuntijat | Rakennuttajakonsultti Mikaela Pappila Ab Pappila Design Oy
  • Pääurakoitsija | Restart Oy
  • Muut rakennusliikkeet | Saajan Viherrakennus Oy
  • Puuosien toimittaja | Restart Oy
  • Valokuvat | Marc Goodwin & Juha Ilonen
  • Teksti | Jenni Reuter