9.7.2020

Talo H

Talo H rakennettiin puusta arkkitehdin perheen omaan käyttöön Seinäjoen Kivistönmäelle. Rakennus sijaitsee vanhalla asuinalueella koulujen, isovanhempien ja rautatieaseman lähellä.

Rakennuspaikka ohjasi talon muodon ja sijoittumisen tontille. Avautuvat näkymät ja ilmansuunnat määrittivät aukotukset ja passiivisen auringonsuojauksen. Materiaalivalinnoilla rauhoitettiin ympäröivän rakennuskannan kirjavuutta ja toteutettiin omia mieltymyksiä.

Koti koostuu pää- ja sivurakennuksesta. Suunnittelun aikana tutkittiin huolellisesti avautuvia näkymiä ja sitä, miten luoda elämyksellistä asumista tavanomaisen kaupunkirakenteen sisälle. Siksi päärakennuksen makuuhuoneet ja kodinhoito sijaitsevat poikkeuksellisesti ensimmäisessä kerroksessa, oleskelutilan avatessa näkymiä ympäristöön toisesta kerroksesta. Sivurakennuksessa sijaitsevat työ- ja vierashuone sekä puulämmitteinen pihasauna. Rakennukset rajaavat väliinsä suojaisan tilan puutarhalle.

Kokonaisuuden viimeistelee huolellinen työn laatu, joka on syntynyt yhteistyössä paikallisten materiaalin toimittajien ja rakentajien kanssa. Suunnittelijalle se on ollut mahdollisuus ammentaa oppia käsityöläisiltä sekä muilta rakennusalan ammattilaisilta. Lisäksi näin on päästy siirtämään hiljaista tietoa eteenpäin.

Faktat kohteesta

Talo H

  • Sijainti | Seinäjoki
  • Käyttötarkoitus | Asuinrakennus
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Yksityinen
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Hirvilammi Oy
  • Rakennesuunnittelu | Sweco Rakennetekniikka Oy
  • Urakoitisija | T:mi Petri Piipponen
  • Sähkösuunnittelu | Tmi A.A. Luoma-aho
  • LVI-Suunnittelu | LVI-insinööritoimisto J.Saastamoinen
  • Valmistusvuosi | 2014
  • Valokuvat | Jussi Tiainen
  • Teksti | Teemu Hirvilammi