24.5.2022

Space of Mind

Space of Mind on moderni mökki, joka on oiva paikka rentoutumiseen, latautumiseen ja ajattelemiseen. Joustava, modulaarinen Space of Mind taipuu niin vierashuoneeksi kuin kuntosaliksi tai kotitoimistoksikin, ja se on helppo sijoittaa lähes minne tahansa.

Read the article in English: Space of Mind

Space of Mind -konsepti kehitettiin alun perin koronapandemian aikana. Koska kotona vietettiin yhtäkkiä huomattavasti totuttua enemmän aikaa, ”koti kodin ulkopuolella” oli määriteltävä uudelleen matkailurajoitusten mukaisesti. Space of Mind on tilaratkaisu, jolla voi luoda matkailukokemuksen kotoa
poistumatta. Sen voi sijoittaa takapihalle, kattoterassille tai vaikkapa läheiseen metsään.

Suunnittelussa on erityisesti panostettu monipuolisuuteen ja muunneltavuuteen. Puinen ulkorakenne on kuin tyhjä kanvaasi, ja sisätiloja voi muunnella mieltymysten mukaan niin kuntosaliksi kuin kotitoimistoksi.

− Space of Mindin suunnittelussa oli muutamia selkeitä tavoitteita: halusimme tarjota upeisiin sijainteihin sopivan yöpymispaikan, minimoida ympäristövaikutukset ja luoda tilan, jossa pystyisi keskittymään ilman häiriötekijöitä, kertoo arkkitehti Willem van Bolderen. Puu täytti kaikki nämä vaatimukset.

− Jotta Space of Mind olisi kuljetettavissa helikopterilla, materiaalin oli oltava kevyt ja jäykkä. Kuten puu. Ympäristövaikutusten minimoimiseksi materiaalin oli sovelluttava elementtivalmistukseen ja oltava uusiutuva: puu. Keskittymistä edesauttavan häiriöttömän tilan luomiseksi tarvitsimme materiaalin, joka olisi miellyttävän tuntuinen, vaimentaisi ääntä ja olisi lämmönjohtavuudeltaan alhainen: puu.

Huonekalun ja rakennuksen välimuoto

Space of Mind syntyi Studio Puiston ja Protos Demosin yhteistyönä. Protos Demos on erikoistunut huonekalujen valmistukseen, ja heidän lähestymistapaansa sovellettiin myös Space of Mindin suunnitteluun.

− Space of Mind on rajallisen kokonsa vuoksi lähempänä huonekalua kuin täysimittaista rakennusta. Emme siksi halunneet tehdä näkyvää eroa huonekalujen ja rakennuksen välillä. Esimerkiksi rakennuksen
modulaarinen järjestelmä on samalla sekä osa rakennetta että olennainen osa kalustusta, van Bolderen kertoo.

Space of Mind on valmistettu huonekalulaatuisesta CLT-puusta, ja kaikki elementit on CNC-leikattu kuusiakselisella CNC-koneella. Seinä- ja kattorakenteen kerrosten määrä on minimoitu käyttämällä massiivipuista CLT-seinärakennetta. Huonekaluliitoksin tehdyt liitokset vähentävät tarvittavien kiinnityshelojen määrää, mikä paitsi nopeuttaa rakentamista myös helpottaa rakennuksen mahdollista korjausta ja uudelleenkäyttöä.

Lähellä luontoa

Uusiutuvien materiaalien käyttöä ei rajattu vain rakenteisiin: sisustuksen matto on sisalia ja villaa, patjat ovat luonnonlateksia ja tekstiilit villaa ja pellavaa.

Tilatehokas ja kompakti Space of Mind tarvitsee vain hieman alle 10 m2 maa-alaa. Suunnittelussa haluttiin erityisesti ilmentää sitä, kuinka vain välttämättömyydet sisältävä pieni tila voi tarjota mielelle rauhan ja tilaa nauttia aidosti tärkeistä asioista.

− Toivomme, että Space of Mind tuo ihmiset lähemmäksi luontoa ja osoittaa sen, että ylellisyys ei tarkoita vain määrää tai kokoa vaan se on kokemus, van Bolderen kertoo.

TEKIJÄT

Founded in 2014 in Helsinki, Studio Puisto is a boutique architecture and interior design practice specializing in hospitality, wellness and living. Studio Puisto has been selected as one of the rising star offices from around the globe by leading lifestyle magazine Wallpaper* in 2016. It has now grown into an international team with diverse projects both domestic and abroad that are all rooted in a Nordic mindset and approach.

Architect Willem van Bolderen is experienced in designing learning environments and has worked with the Wuxi International School project in China with PES Architects as well as the Opinmäki School with ERA Architects. His other important projects include PES Architects’ Wux Opera House and Dream Hotel in Tampere.

Faktat kohteesta

Space of Mind mökki

  • Käyttötarkoitus | Siirrettävä mökki
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Space of Mind Oy
  • Valmistumisvuosi | 2020
  • Kokonaisala | 10 m2
  • Arkkitehtisuunnittelu | Studio Puisto Arkkitehdit Oy / Willem van Bolderen, George Michelin, Ayda Grišiūtė, Tuula Vitie
  • Puuosien toimittaja | useita CLT-toimittajia
  • Muut materiaalit | Puiset huonekalut: Made By Choice, Matto: VM Carpet, Tekstiilit: Bonden Living
  • Valokuvat | Marc Goodwin/Archmospheres
  • Teksti | Studio Puisto Arkkitehdit Oy ja Puuinfo