9.7.2020

Elementit E tuo siirtokelpoisilla puumoduuleilla rakentamisen kiertotalouden uudelle tasolle

Kouvolassa on valmistettu puisia elementtirakennuksia 1960-luvulta alkaen. Kolme vuosikymmentä radan rakentamisen ja korjauksen parissa yrittäjänä toiminut Veli Hyyryläinen hankki kymmenen vuotta sitten omistukseensa puurakentamisen elementtejä valmistaneen Elementti-E:n. Puunjalostus ja puurakentaminen olivat ”sahanpurua sieraimissa syntyneelle” Hyyryläiselle tuttuja jo lapsuudenkodin sahayrittäjäperheestä. – Kun yrittäjänä lähestyn asioita tuotteen ja tuotannon kehittämisen kautta, näin teollisessa puurakentamisessa paljon mahdollisuuksia, sanoo Hyyryläinen.

Elementit E tunnetaan erityisesti koulurakentamisesta ja siirtokelpoisen rakennuksen konseptin kehittämisestä. Hyyryläinen pitää tätä aitona kiertotaloutena sen sijaan että rakennus purettaisiin. Yritys on vahvasti mukana teollisen puurakentamisen kehitystyössä ja oppisopimuskoulutuksessa yhteistyössä paikallisen ammattikoulun kanssa.

Artikkeli on osa Metsämiesten Säätiön rahoittamaa ja Puuinfon toimittamaa Puhetta puusta! artikkeli ja podcast -sarjaa, jossa esittelemme suomalaisia puuta jalostavia yrityksiä. Sarja kertoo puualan tekijöiden suulla metsien ja puun käytön mahdollisuuksista ja tulevaisuudesta. Hankkeella pyritään vaikuttamaan myös nuorten mielikuviin metsien kestävästä käytöstä sekä metsä- ja puualasta houkuttelevana uravaihtoehtona. Suomessa toimii paljon puuta eri tavoin jalostavia puutuotealan yrityksiä, joiden menestystä mitataan yhä vahvemmin ympäristön kestävyyden kannalta ja joiden toiminnalla on myös ilmastonmuutoksen torjunnan kannalta merkittäviä vaikutuksia.