4.3.2021

Arkkitehtikilpailusta ideoita joustavaan ja vastuulliseen kaupunkirakentamiseen

Urban Adaptation -kilpailu haastoi arkkitehdit ja opiskelijat eri puolilta maailmaa suunnittelemaan puuelementeistä monikäyttöisen rakennuksen tai rakentamisen järjestelmän, joka mukautuu yhteisön muuttuviin käyttötarpeisiin ajan kuluessa. Metsä Groupin, Aalto-yliopiston ja ympäristöministeriön järjestämä kilpailu oli menestys – kilpailutöitä tuli 48 maasta yhteensä 154! Tuomaristo on nyt tehnyt päätöksensä, ja voittajat on valittu.

Rakennuksista tehdään liian usein ratkaisultaan staattisia ja juuri sen hetken tarpeisiin keskittyviä. Ne palvelevatkin hyvin sitä tarkoitusta, johon ne on suunniteltu. Kaupunkien kasvaessa ja yhteisöjen tarpeiden muuttuessa tämä on kuitenkin ongelma. Urban Adaptation -kilpailuun osallistuneet suunnitelmat näyttävät, kuinka puuviilutuotteita, kuten Kerto® LVL:ää, hyödyntävä modulaarinen rakentaminen mahdollistaa mukautuvan, ympäristöystävällisen ja kustannuksiltaan kilpailukykyisen rakentamisen.

”Monet kilpailutyöt ovat todella kiinnostavia ja liittyvät eri puolilla maailmaa oleviin kohteisiin. Tämä osoittaa, että puuelementtijärjestelmiä voidaan soveltaa yleismaailmallisesti”, kertoo Rahel Belatchew, ruotsalaisen arkkitehtitoimisto Belatchew Arkitekterin pääarkkitehti ja perustaja. Tuomariston toinen jäsen oli Minna Riska, norjalaisen MDH Arkitekter -toimiston arkkitehti ja osakas.

Kilpailutyöt arvioitiin nimettöminä. Visuaalisten ja toiminnallisten kriteerien lisäksi arvostelussa painotettiin (1) mukautettavuutta, (2) modulaarisuutta ja (3) ympäristöystävällisyyttä. Kilpailussa palkitut työt:

  • 1. palkinto (15 000 euroa): S M L XL, tekijät Francesco Allaix ja Julio Orduña, Suomi
  • 2. palkinto (5 000 euroa): Zerno, tekijät Alexandra Chislavleva, Sergei Ogorodnikov ja Xenia Yakimenko, Venäjä
  • Kunniamaininta: Modu-Rot, tekijät Onur Karataş, Alp Fahri Ardıç ja Muhammed Yasin Gülmez, Turkki

Kilpailun voittanut suunnitelma S M L XL on monitoimirakennus, jossa käytetään neljää eri kerroskorkeutta, joiden mahdollistamat erilaiset tilat sopivat vaihteleviin käyttötarkoituksiin. Suunnitelmassa tilojen valtava monimuotoisuus on yhdistetty erittäin yksinkertaiseen pohjakaavaan. Rakenne yhdistelee kantavia GLVL-palkkeja ja -pilareita, CLT- tai LVL-levyjä ja Kerto-Ripa-elementtejä.

”S M L XL on pitkälle mietitty suunnitelma, joka erinomaisesti havainnollistaa puuelementtirakentamisen joustavuutta rakennuksen ajan mittaan muuttuvissa käyttötarpeissa. Se antaa mahdollisuuden yhdistellä erilaisia käyttötarkoituksia”, Belatchew sanoo.

“On hienoa nähdä, miten paljon kiinnostusta kilpailu herätti. Tämä on hyvä tapa kasvattaa tietämystä, miten puuviilutuotteilla rakentaminen mahdollistaa tehokkaan ja ympäristöystävällisen rakentamisen”, sanoo Jussi Björman, Rakentamisen liiketoiminnan kehitysjohtaja Metsä Woodilta.

Voitokkaat suunnitelmat löytyvät osoitteesta www.urbanadaptation.com.

Kuvat: https://databank.metsagroup.com/l/thhMSDHCHHQb

Metsä Group on Puuinfon jäsenyritys. Kaikki jäsen- ja kumppaniyritykset täällä