4.11.2021

Vuoden 2021 Puupalkinnon voittaja on Hopealaakson päiväkoti

Helsingin Kruunuvuorenrannassa sijaitsevan Hopealaakson päiväkodin arkkitehtisuunnittelusta vastaa AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy pääsuunnittelijanaan Jari Frondelius. Palkinto julkistettiin Puupäivässä 4.11.2021 Helsingissä.

Vuoden 2021 Puupalkinnon voittajan valitsi Puuinfon nimeämä palkintolautakunta, jonka jäseniä olivat arkkitehtikoulujen professorit Pekka Heikkinen Aalto-yliopistosta, Markku Karjalainen Tampereen yliopistosta ja Janne Pihlajaniemi Oulun yliopistosta. Palkintoraati piti tämän vuoden tasoa erittäin korkeana.

Palkintoperusteena tuomaristo toteaa seuraavaa:

Hopealaakson päiväkodissa puuta on käytetty kauttaaltaan monipuolisesti, johdonmukaisesti ja luontevasti.

Julkisivun materiaalit ja värit on valittu tyylikkäästi ja tarkoituksenmukaisesti. Sääoloille ja liikennemelulle alttiimpi kadun puoleinen julkisivu on tehty käytännöllisestä ja viileän sävyisestä sinkkiohutlevystä, kun taas pihan puoleinen lämminsävyinen ja monipolvinen lehtikuusijulkisivu sekä ulkoterassit ovat hyvin säältä suojassa katosten ja pitkien räystäiden alla.

Kantavissa seinissä on käytetty CLT-puuelementtejä. Rakenteesta pihan puolelle työntyvät seinäulokkeet ovat erinomainen osoitus siitä, kuinka lisälämpöeristämätöntä CLT-rakennetta voidaan käyttää moni-ilmeisellä tavalla rakennuksen kantavana rakenteena. Kadun puoleisissa seinissä massiivipuisella CLT:llä on myös keskeinen rooli ääntä eristävänä elementtinä.

Sisätiloissa puu luo päiväkotiin sopivaa lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta. Katon valoaukot tuovat valoa sisään, ja lasiseinien ja sisäikkunoiden kautta avautuu kauniita ja monipuolisia näkymiä kerroksesta toiseen sekä sisä- ja ulkotilojen välille. Puiset yksityiskohdat on suunniteltu ja toteutettu huolella. Sisäpinnan puupintoja on käytetty onnistuneesti myös akustisesti vaimentavina elementteinä.

Puupalkinnon voittajakohteesta huokuu arkkitehtitoimiston laaja kokemus puisten päiväkotien suunnittelusta ja rakentamisesta ja pitkä, hedelmällinen yhteistyö Helsingin kaupungin kanssa. Hankintamenettelynä oli kaksivaiheinen SR-urakka- ja arkkitehtuurikilpailu.

Voittaneen työn toteutukseen ovat osallistuneet muun muassa seuraavat tahot:

  • Rakennuttaja: Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
  • Arkkitehti-, sisustus- ja pihasuunnittelu: AFKS Arkkitehdit Oy
  • SR-urakoitsija: Oy Rakennuspartio
  • Rakennesuunnittelu: Rakennuskonsultointi T Kekki Oy
  • Puurakenteiden asiantuntija: Wood Expert Oy
  • Puuosien toimittaja: Puurakentajat Group Oy
  • Akustiikkasuunnittelu: A-Insinöörit Oy
  • Palotekninen suunnittelu: KK-Palokonsultti Oy
  • Sähkö- ja LVIA-suunnittelu: Granlund Oy

Kunniamaininta Supercellin toimistorakennukselle

Palkintolautakunta antaa kunniamaininnan Supercellin toimistorakennukselle. Helsingin Jätkäsaaressa sijaitsevan rakennuksen on suunnitellut Anttinen Oiva Arkkitehdit Oy.

Kunniamaininnan perusteluna tuomaristo toteaa seuraavaa:

Suomen korkein puinen toimistorakennus on upea maamerkki uuden asuntoalueen laidalla. Kahden aiemmin rakennetun puuasuinkerrostalon kanssa se muodostaa vaikuttavan Wood City -puukorttelikokonaisuuden, joka vielä odottaa korttelin täydentävää neljättä puurakennusta.

Rakennuksen Accoya-julkisivu on innovatiivinen ja järkevä valinta merellisen vaativiin olosuhteisiin, ja ajan myötä se myös harmaantuu tasaisen kauniiksi.

Rakennuksen aulatila on näyttävästi CLT-lamellirakenteilla verhoiltu aaltoileva kokonaisuus. Puun käyttö sisustuksessa on korkeatasoista, luontevaa ja rikasta. Työympäristönä rakennus on viihtyisä, kodikas ja akustisesti miellyttävä.

Supercellin pääkonttori on rakenteellisesti ja teknisesti korkealuokkainen rakennus, jonka arkkitehtoniset ratkaisut ovat selkeitä. Se on hieno esimerkki avoimesta ja hyvin johdetusta yhteistyöstä tilaajan, urakoitsijan, arkkitehtien ja kaupungin rakennusvalvonnan kanssa.

Yleisöäänestyksen voittaja on Suomalais-venäläinen koulu

Viime vuosien tapaan puupalkintoehdokkaista järjestettiin myös yleisöäänestys. Yleisöäänestyksen voitti Suomalais-venäläinen koulu, jonka suunnittelusta vastaa AFKS – Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä Oy pääsuunnittelijanaan Juha Salmenperä. Kohde sai 24 prosenttia äänistä.