12.11.2021

Kuopion Puukeila – Tuttua tekniikkaa

Kuopioon rakennettu Puukeila on Arkkitehtuuritoimisto AT:n kolmas CLT-rakenteisista tilaelementeistä toteutettu kohde. Samalle tilaajalle, KOy M2-Kodille, valmistui Jyväskylään kaksi kerrostaloa vuonna 2019. Puukeilassa hyödynnettiin edellisen kohteen kokemuksia sekä suunnittelun että toteutuksen suhteen. CLT-levyistä tehtaalla kootut tilaelementit nostettiin työmaalla paikoilleen valmiiden vesikattolohkojen alla.

Teksti: Antti Nyyssönen ja Puuinfo / Kuvat: Micael Mäenpää

Read the article in English: Kuopion Puukeila – Familiar technology

Arkkitehtuuritoimisto AT:n ensimmäinen CLT-tilaelementti-kerrostaloprojekti tehtiin Seinäjoelle vuonna 2012. Mitään valmista mallia ei silloin ollut, kaikki detaljit suunniteltiin alusta alkaen. Kehityskumppanina oli nykyisen J-Woodin Jouni Liimatainen. CLT-levyt tuotiin silloin kohteeseen Itävallasta, tilaelementit tehtiin Hartolassa.

M2-Kotien kohteita lähdettiin suunnittelemaan periaatteessa samoilla opeilla. Kuitenkin varsinkin nosto- ja asennustekniikkaa kehitettiin molemmissa kohteissa. Tämän johdosta tuotekehitysluonteista detaljisuunnittelua on ollut poikkeuksellisen paljon. CLT-levyt ja tilaelementit ovat näissä kohteissa valmistettu Kuhmossa.

Seinäjoen kohteessa kehitettyä sääsuojausmallia käytettiin myös Jyväskylässä ja Kuopiossa. Työmaalla kasattiin pintakermiä vaille valmiit kattolohkot, jotka nostettiin sääsuojaksi elementtiasennuksen edistyessä. Kun kaikki elementit olivat paikoillaan, viimeisteltiin katto lopulliseen kuntoon.

Kohteessa on kahdessa 5-kerroksisessa talossa yhteensä 48 asuntoa ja asukkaiden yhteiskäyttöiset kerho-, sauna- ja pesulatilat. Asunnoista 31,5 m2 ja 36 m2 yksiöt ja 48 m2 kaksiot koostuvat yhdestä ja 64 m2 kolmiot kahdesta tilaelementistä. Myös asuntojen lasitetut parvekkeet sisältyvät tilaelementtiin. Alun perin porrashuoneetkin suunniteltiin tehtäväksi tilaelementtinä, mutta siitä luovuttiin porrashuoneeseen sijoittuvan tekniikan asettamien haasteiden vuoksi.

Pohjapiirros

Porrashuone sijaitsee rakennuksen keskellä, joten useasta suunnasta risteävän sprinkleri- ja LVIS-tekniikan takia läpivientien kohdistaminen haluttiin jättää tehtäväksi työmaalla.

Koko talo on sprinklattu ja sisäseinät on kipsilevytetty. Tilaelementtien välissä on käytetty tärinänvaimennuskumeja katkaisemaan äänen siirtymistä kerroksesta toiseen.

Hissikuilu ja portaat ovat CLT-levyä. Porrashuone saa luonnonvalon pohjakerroksesta ja koko talo läpi avautuvasta kattoikkunallisesta tilasta.

Suunnittelua ohjasi asemakaavassa alueelle määritelty kattomuoto ja käytettävät tehostevärit.

Työmaatoiminnot sujuivat ennakoidusti. Molempien rakennusten ensimmäisten kerrosten ja muiden betonirakenteiden tekoon kului kaksi kuukautta. Puuelementtiasennuksiin käytettiin molemmissa rakennuksissa pari viikkoa ja vesikattolohkoja rakennettiin tontilla kolmisen viikkoa.

Artikkeli on julkaistu lokakuussa 2021 Puu-lehden numerossa 2/2021.

  • Lue Puu-lehti 2/2021 kokonaisuudessaan.
  • Seuraava Puu-lehti ilmestyy keväällä 2022. Tilaa se itsellesi (maksuton SAFA:n, RIL:n, RIA:n, SI:n, SIO:n, TKO:n, RKL:n, RTY:n ja Ornamon henkilö- ja opiskelijajäsenille kotiosoitteeseen postitettuna)
  • Puu-lehden mainostajien valitsemat artikkelit julkaistaan printtilehden lisäksi e-artikkeleina.