24.5.2022

Kansainvälinen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinto Ruotsiin

Vuoden 2022 kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon voittaja on Kulttuurikeskus Sara (Sara Kulturhus) Ruotsin Skellefteåssa.

80 metriä korkea rakennus on yksi maailman korkeimpia puisia rakennuksia. Se sisältää muun muassa teatterin, taidegallerian, museon, kirjaston, konserttisaleja, ravintoloita ja hotellin.

Kuva: David Valldeby

− Palkinto on todiste siitä, että Ruotsissa pystytään valmistamaan suuria ja kestäviä puurakennuksia, joiden arkkitehtuuri on kansainvälisesti erinomaista, sanoo Alexander Nyberg, ruotsalaisen arkkitehtuurilehden Trä! päätoimittaja ja yksi kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon tuomariston jäsenistä.

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehtitoimisto White Arkitekter.

− Kulttuurikeskus Sara osoittaa, että voimme rakentaa suuressakin mittakaavassa ilmaston kannalta järkevästi eikä kestäviä ratkaisuja ole syytä välttää, sanoo Oskar Norelius, joka on kohteen pääsuunnittelija yhdessä Robert Schmitzin kanssa.  

Kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon tavoitteena on tuoda esille ja palkita puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Vuosittain jaettavalla palkinnolla halutaan rohkaista innovatiiviseen arkkitehtuuriin ja yhdistää maita, joissa puurakentamista pidetään tärkeänä.

Viiden maan arkkitehtuurilehdet ehdottivat kukin omasta maastaan kolmea kohdetta kilpailuun. Suomesta viiden parhaan finalistin joukkoon selvisi AOR Arkkitehtien suunnittelema Supercellin toimistorakennus. Voittaja julkistettiin Ranskan Nancyssä järjestetyssä puurakentamistapahtumassa 7.4.2022.

Read the article in English: International award for wood architecture goes to Sweden