24.5.2022

Kiertotalous keskiöön

Kiertotalous on talousjärjestelmä, jossa materiaalit ja tuotteet pidetään mahdollisimman pitkään kierrossa niin, että niiden arvo säilyy. Kiertotaloudessa pyritään siihen, että tuotannossa ja kulutuksessa syntyy mahdollisimman vähän jätteitä ja talous toimii ympäristön kantokyvyn rajoissa.

Maailmanlaajuisesti kiertotalous on todettu välttämättömäksi toimintamalliksi nopeasti etenevän ilmastonmuutoksen ja hupenevien neitseellisten raaka-aineiden vuoksi. Sitran mukaan itse asiassa kiertotalouden ratkaisujen avulla voidaan ratkaista ilmastokriisi ja vahvistaa luontoa. Silti kiertotalouden osuus maailman taloudesta on vain 9 %.

Puu-lehdessä kiertotalous on teemana ensimmäisen kerran, mutta toivottavasti se ei jää viimeiseksi. Kiertotalous on otettava kaiken tekemisen keskiöön. Puu, jos mikä, on materiaalina siinä vertaansa vailla. Tästä lehdestä voit lukea viimeaikaisista tutkimustuloksista, kiertotalouden toteutuksen haasteista sekä onnistumiskertomuksista.

Kiertotaloutta on puurakentamisessa toteutettu vuosisatoja, mutta nykyaika on tehnyt siitä haastavampaa. Aarreaittojen hankkeessa Minna Aarnio on törmännyt Suomen muuta Eurooppaa tiukempaan lainsäädäntöön, joka on tehnyt mahdottomaksi muun muassa käytettyjen puuikkunoiden uudelleenkäytön piharakennuksissa. Aarnio on vieraskynäkirjoituksessaan listannut toimenpiteitä, jotka toteutuessaan mahdollistaisivat kiertotalouden menetelmät myös Suomessa.

Aarreaittojen lisäksi lehdessä esitellään muutakin luonnonläheistä rakentamista: laavuja, mökkejä, saunoja. Pientalojen rakentamisprosessi on todettu lehdessä esitellyssä WoodCircus-hankkeessa yhdeksi suomalaisen kiertotalouden hyväksi esimerkiksi. Paitsi että puutalon rakentaminen on ympäristöteko, voi asuminenkin olla lähempänä kiertotaloutta: ehkä viihdyt tontillasi viikonloput ja lomat, vastaat itse jätehuollostasi ja ehkä myös viljelet ruokaasi.

Uskotaan, että suomalaisten hyvän luontosuhteen ansiosta olemme etulyöntiasemassa eurooppalaisessa kiertotalouskehityksessä. Luonnosta ja sen kunnioituksesta kumpuaa halu, inspiraatio ja muutosvoima kehittää kiertotalouden tuotteita.

Teksti: Anu Turunen, Puuinfon projektipäällikkö

Read the article in English: Spotlight on the circular economy