24.5.2022

Kontiorantaan rakentuu puurakentamisen ja luontomatkailun kokonaisuus

Kontiorannasta kehittyy monipuolisen puurakentamisen ja luontomatkailun esikuva: Kontiorannan Puulaakso. Puurakentamiseen ja luontomatkailuun erikoistunut paikallisten yrittäjien ryhmä tekee Kontiolahden kunnan kanssa Kontiorannan matkailualueen kehittämisestä aiesopimuksen, joka on lähtölaukaus Puulaakson rakentamiselle.

Kontiorannan matkailualueella on voimassa oleva asemakaava, ja aluetta tullaan rakentamaan vaiheittain. Tavoitteena on, että Puulaaksossa on vuoteen 2030 mennessä 500 vuodepaikkaa sekä huomattava määrä eri alojen yrityksiä, kuten hyvinvointi- ja aktiviteettitarjontaa.

Kuva: Ateljé Sotamaa

Suurimpia yksittäisiä rakennushankkeita ovat entisen sotilaskodin tontille rakennettava puukylpylä saunoineen, tapahtumakeskus ja ranta-alueelle rakennettava puuhotelli. Valmistuttuaan alueen palvelut työllistävät sesongista riippuen noin 30–60 eri alojen ammattilaista.

Virkistyspaikkojen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa Puulaakson ystävät ry -yhdistys. Puulaakso Kontioranta Oy -yritys vastaa majoituskapasiteetin kasvattamisesta ja lomakylien rakentamisesta.

– Kontiorannan alue on vertaansa vailla sijaintinsa, historiansa ja luontonsa puolesta. Haluamme tehdä siitä ainutlaatuisen paikan, jonne tullaan viihtymään ja virkistäytymään läheltä ja kaukaa, toteaa Puulaakson ystävät ry:n puheenjohtajana aloittava Ulla-Maaria Koivula Engeström.

Jääkauden luomat siirtolohkareet ja Salpalinja ovat inspiroineet Puulaakson ensimmäisten rakennuskohteiden arkkitehtuuria. Punaisen hiekkarannan jäätelökioski ja Ristilahteen sijoitettava kalamaja muistuttavat suuria rantakiviä. Lohkarekylän veistosmaisista mökeistä avautuu näkymä Höytiäiselle.

Puulaakson uudisrakennukset maastoutuvat ympärillä olevaan luontoon. Rakennusten hiilijalanjälki on mahdollisimman pieni, ja ne ovat siirrettävissä myös toiseen paikkaan.

Read the article in English: Kontioranta welcomes a wood construction and nature tourism complex