30.8.2022

Teollisessa puurakentamisessa 20 %:n tuottavuusloikka heti toteutettavissa

Juuri julkaistu Tuottavuusloikka-hanke tunnisti 20 %:n tuottavuuden parantamispotentiaalin teollisessa puurakentamisessa. Esitetyt kehitystoimet ovat nopeasti toteutettavissa eivätkä vaadi merkittäviä investointeja.

Rakentamisen tuottavuuskehitys Suomessa heikkoa – ratkaisu löytyy teollisesta rakentamisesta

Teollinen puurakentaminen on keskeinen keino koko rakennussektorin tuottavuuden parantamiseen. Puutuoteteollisuus ry:n koordinoimassa Tuottavuusloikka-hankkeessa tutkittiin teollisen puurakentamisen tuottavuuspotentiaalia vuosina 2020–2022. Lopputuloksena puukerrostalorakentamisen tuottavuutta pystyttiin parantamaan 20 % lähtötilanteeseen verrattuna.

Teollinen rakentaminen muuttaa rakennushankkeen arvoketjua ja työtä siirtyy merkittävästi pois työmaalta. Keskiössä lopputuloksissa on prosessin muuttaminen niin, että tehostuneen valmistamisen hyödyt saadaan siirrettyä hankkeelle ja asiakkaalle parantuneena kilpailukykynä. Hankkeen keskeiset tulokset esitellään Puutuoteteollisuus ry:n julkaisemassa Teollisen puurakentamisen tuottavuusloikka-julkaisussa. Julkaisu on Puu-lehden erikoisnumero.

Teollisen rakentamisen tehokkuus voidaan ulosmitata rakentamisen nykyprosesseja muuttamalla

Hankkeessa otettiin kantaa perinteisen insinöörikehitystyön eli rakenteiden optimoinnin lisäksi sopimusmalleihin, vakiointiin ja valmistamisen teollistamiseen. Rakentamisen nyt käytössä olevat prosessit eivät suoraan toimi teollisessa rakentamisessa.  ”Käytännössä teollisen esivalmistusasteen merkittävä nostaminen vaatii sopimusmallien muokkaamista, urakkarajojen päivittämistä ja liiketoimintamallien kehittämistä. Eri osapuolten valmistaessa tuotteita jopa globaalisti tulee vakiointia ja standardointia kehittää merkittävästi nykyisestä”, toteaa Puutuoteteollisuuden toimitusjohtaja Matti Mikkola. Hän korostaa, että nyt esitetyt kehitystoimet eivät vaadi merkittäviä investointeja, mutta edellyttävät hyvää hankenäkyvyyttä tästä eteenpäin.

Hankkeessa kehitettiin yhdessä suunnittelijoiden ja valmistajien kanssa vakioituja ratkaisuja rakenteiden ja arkkitehtisuunnittelun osalta. Painopistealueina oli myös sekä tehtaan toimintojen tehostaminen että työmaatoimintojen kehittäminen.

Selvitys perustuu Jyväskylän Kalonin ja Tampereen Hippoksen rakennushankkeisiin

Hankkeiden tutkimuskohteena olivat Jyväskylä Kalon-hanke ja Tampereen Hippos-hanke. Molemmissa hankkeissa kehitetään ekologista korttelikokonaisuutta. Kummankin hankkeen rakentaminen alkaa vuoden 2022 aikana.

Tuottavuusloikkahankkeessa olivat osapuolina TOAS, Yrjö ja Hanna-säätiö, Tampereen yliopisto, Jyväskylän kaupunki, Timberbros Oy, Muutostuuli Oy, JVR-Rakenne Oy, Elementti Sampo Oy ja Puutuoteteollisuus ry. Hanke sai rahoitusta Ympäristöministeriön puuohjelmasta.

Lue Teollisen puurakentamisen tuottavuusloikka e-julkaisuna 

Lisätietoja: Toimitusjohtaja Matti Mikkola, p. 040 829 4026

Puutuoteteollisuus ry on suomalaisen puutuoteteollisuuden ja siihen liittyvää toimintaa Suomessa harjoittavien yritysten edunvalvoja ja yhteinen ääni. Edistämme puutuoteteollisuuden asemaa biotalouden merkittävänä toimijana. Palvelemme alaa edistämällä sen elinkeinopoliittisia toimintaedellytyksiä, puutuotteiden kilpailukykyä ja loppukäyttöä sekä koordinoimme alan tutkimustoimintaa.