12.10.2023

Puiset toimitilat ovat myös työhyvinvoinnin johtamista

Aiemmin puurakenteisia toimitiloja saatettiin pitää vahvana kannanottona ympäristön puolesta, kansallisromanttisena tai sisustustrendin harjalla elämisenä. Sittemmin alettiin aktiivisesti puhumaan puun terveyshyödyistä työympäristössä erityisesti sisäilmaston osalta ja miten juuri näkyvät rakenteet ovat tärkeässä roolissa aktiivisen tiedostamisen kautta.

Nyt yhtäkkiä puhutaan jo puun ominaisuuksien lisäksi paljon enemmän tuohesta ja tuottotavoitteista, sillä muuntojoustavat puutoimistot ovat lunastaneet paikkansa kansainvälisten sijoittajien keskuudessa juuri kannattavuutensa takia edellä mainittujen hyötyjen lisäksi. Monella on kiikarissa vähäriskisiä taksonomian täyttäviä sijoituskohteita sijoitussalkkuihinsa. Puinen toimitilarakentaminen kun ei ole trendikästä aallonharjalla surffaamista, vaan äärimmäisen fiksua sijoittamista holistisella näkemyksellä yhteiskuntavastuusta ja työhyvinvoinnin johtamisesta.

Sisätiloissa käytettyjen ja näkyvien puumateriaalien on todettu alentavan stressipiikkejä, lisäävän sosiaalisuutta ja parantavan mielialaa.

Yritykset tekevät nyt ehkä vähän yllättäenkin paljon investointeja toimitilaratkaisuihinsa koronavuosien jälkeen, tavoitellessaan parempia käyttöasteita ja lopulta kulukuria. Vaakakupissa painaa myös korjausliikkeet yhteisöllisyyden tunteeseen etäajan jälkeen. On ollut ilo huomata, miten olemme alana onnistuneet valistamaan käyttäjiä puurakentamisen hyödyistä, jolloin työntekijät osaavat itse heitä osallistavissa työpajoissa aktiivisesti ehdottaa puuta uusien työympäristöjensä toteutustavaksi. Tahtotila kun synnyttää kysyntää mihin sijoittajat vastaavat.

Meillä Swecolla on Suomen suurin puurakennesuunnittelun tiimi ja olemme saaneet suunnitella puisia pääkonttorikohteita jo usealle yritykselle. Näistä mainittakoon Supercellin ja WithSecuren vierekkäiset rakennukset Jätkäsaaressa sekä Stora Ensolle nousevat tilat Katajanokalla. Katajanokan Laituri perustuu kanssamme kehitettyyn moduulikonseptiin metsäyhtiön omilla esivalmistetuilla puutuotteilla, josta voidaan muuntojoustavasti osittaa kerroksia juuri toimisto- ja hotellikäyttöön.

Näemmehän muuten Puupäivässä, jossa kollegoillani on asiantuntijapuheenvuoroja juuri toimitilojen puurakennesuunnittelusta, puuBIM:istä ja vihreästä rahasta?

Tarjoamme tietysti myös pääyhteistyökumppanina hengähdyspaikan omalla osastollamme virvokkeiden kera.

Susanna Friman – Kirjoittaja toimii puurakentamisen ryhmäpäällikkönä Swecolla.