26.2.2024

Anu Bask: ”Nyt alan taantuman aikaan on tärkeä hetki kehittää kilpailuetuja”

Kauppatieteen tohtori, dosentti Anu Bask on nimitetty Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professoriksi, soveltamisalana puurakentaminen. Kyseessä on viiden vuoden määräaikainen tehtävä.

Read the article in English here.

Vaasan yliopiston liiketoiminnan kehittämisen professuurin tehtävänä on tuottaa tutkittua tietoa suuren mittakaavan puurakentamisen arvonketjun kestävyyden, kilpailukyvyn, liiketoiminnan sekä markkinoinnin ja liiketoimintakonseptien kehittämisen tueksi.

Professuurin rahoittajia ovat Etelä-Pohjanmaan korkeakoulusäätiön ja Vaasan yliopiston lisäksi Suomen Metsäsäätiö, Suomen Yrittäjäopisto, Alajärven, Alavuden ja Seinäjoen kaupungit ja Seinäjoen yliopistokeskus. Nykyinen viisivuotinen kausi ”Kestävä ja kilpailukykyinen liiketoiminta puurakentamisessa” alkoi tammikuun 2024 alusta. Ensimmäinen puurakentamisen liiketoiminnan kehittämisen professuuri alkoi vuonna 2016.

Bask tulee Vaasan yliopistoon Turun yliopiston kauppakorkeakoulusta, jossa hän on toiminut viime vuodet yliopistonlehtorina. Hän on myös Turun yliopiston dosentti erityisalanaan vastuullinen toimitusketjujen johtaminen. Aiemmin Bask työskenteli pitkään eri tehtävissä Aalto-yliopistossa ja Helsingin Kauppakorkeakoulussa.

Taantuma koettelee rakennusalaa juuri nyt, mutta Bask muistuttaa, että huonoina aikoina ei kannata lyödä laimin tuotekehitystä ja innovointia eikä liiketoiminnan ja verkostojen kehittämistä.

– Kannattaa vahvistaa entisestään kestävää liiketoimintaa. Kiertotalous on tulevaisuutta, joten nyt tulisi ryhtyä miettimään, miten kiertotalouden avulla alaa pystyisi viemään eteenpäin.

Baskin mukaan kiertotalouteen siirtyminen tuo uudenlaisia toimijoita puurakentamisen verkostoon ja laajentaa nykyisiä ekosysteemejä. Uutta kilpailuetua voi lähteä kasvattamaan yhteistyöllä ja ekosysteemiä rakentamalla.