7.10.2024

Hyvä johtaminen luo edellytykset yhtiön tai organisaation menestymiselle

Artikkelisarjassa Puuinfon jäsen- ja kumppaniyritykset pääsevät ääneen.

Jarmo Pekkarinen, LapWall Oyj:n toimitusjohtaja, mikä on johtamisen ja strategian merkitys yhtiön tai organisaation menestymiselle?

Read the article in English here.

Hyvä johtaminen luo edellytykset yhtiön tai organisaation menestymiselle. Erityisesti pienissä ja keskisuurissa yrityksissä tämä potentiaali jää usein hyödyntämättä, kun hallitus- ja johtoryhmätyötä ei hoideta kunnolla tai niitä ei ole lainkaan. Jos toimitusjohtaja keskittyy pelkästään operatiivisen toiminnan pyörittämiseen, yritys saattaa kohdata yllättäviä haasteita. Hyvin johdettu hallitustyö voi merkittävästi edistää yrityksen menestystä, joten tämä mahdollisuus kannattaa hyödyntää.

Yhtiökokous valitsee hallituksen, ja hallitus valitsee toimitusjohtajan, joka johtaa operatiivista toimintaa. Hallituksen tärkein tehtävä on tukea toimitusjohtajaa, jotta hän voi onnistua työssään. Kun toimitusjohtaja aloittaa, hänen tulee ymmärtää omistajien tavoitteet (omistajastrategia) ja rakentaa organisaatio, joka pystyy toteuttamaan nämä tavoitteet liiketoimintastrategian kautta. Useimmiten toimitusjohtaja laatii liiketoimintastrategian yhdessä johtoryhmän kanssa, ja hallitus hyväksyy sen. Strategian jalkauttaminen varmistaa omistajien tahtotilan toteutumisen ja luo mahdollisuudet menestykselle.

Johtoryhmä toimii toimitusjohtajan “työrukkasena” ja vastaa käytännön operatiivisesta toiminnasta. Johtoryhmän jäsenet tarkastelevat koko yhtiön liiketoimintaa kolmesta näkökulmasta: nykyisestä operatiivisesta toiminnasta, tulevaisuuden kehittämisestä ja hyvästä hallinnosta. Näitä näkökulmia käsitellään myös hallituksen kokouksissa, jotka noudattavat ennalta laadittua vuosikelloa.

Liiketoimintaan liittyy aina riskejä, ja johtamisessa on tärkeää tunnistaa ja varautua niihin. Jos jokin asia tulee yllätyksenä, se johtuu yleensä huonosta valmistautumisesta.

Projektiliiketoiminnassa toimivassa yhtiössä on neljä keskeistä riskiä: tuotanto, tietoturva, myyntisaamiset ja liiketoimintamahdollisuudet. Usein unohdetaan mahdollisuuksiin liittyvät riskit, mikä on liiketoiminnassa suuri riski. On tunnistettava markkinoiden mahdollisuudet ja mietittävä, miten ne voidaan hyödyntää omassa liiketoiminnassa.

Menestyvän yhtiön johtamisen kolme keskeistä osa-aluetta ovat: ihmiset, prosessit ja järjestelmät. Vaikka nykyteknologia, kuten tekoäly, tehostaa työtä, ilman ihmisiä toiminta ei pyöri. On tärkeää, että henkilöstö ja asiakkaat ovat tyytyväisiä, sillä tyytyväisyys syntyy siitä, että työntekijät voivat olla ylpeitä työpaikastaan ja heidän potentiaalinsa hyödynnetään täysimääräisesti.

Miksi jotkut yritykset menestyvät ja toiset eivät?

Usein unohtuvat liiketoiminnan perusasiat: ymmärrys liiketoimintaympäristöstä, laskenta ja raportointi. Kun nämä asiat ovat kunnossa, liiketoiminta voi edetä pitkälle. Menestyvä yritys varmistaa, että sillä on tyytyväiset asiakkaat ja henkilöstö, ja nämä saavutetaan pitkäjänteisellä työllä ja vahvan luottamuksen rakentamisella. Hyvä strategia tuo yritykselle tulevaisuuden ja mahdollisuuden menestyä, ja ongelmat syntyvät usein vuosia sitten tehdyistä päätöksistä.

Markkinoilla kysyntä vaihtelee, ja tämä tarjoaa tilaisuuden toteuttaa ennakkoon valmisteltuja suuria liikkeitä. Menestyvät yritykset pysyvät tiukasti strategiassaan, vahvistavat vahvuuksiaan ja sopeutuvat markkinatilanteeseen.

Parhaat yritykset tekevät isoja strategisia liikkeitä ja valmistautuvat tulevaan nousuun investoimalla ja kehittämällä toimintaansa.

Hyvä fiilis erottaa menestyvän yrityksen muista. Esimiesten on oltava tasapainossa ja ymmärrettävä palvelutehtävänsä, sillä heidän tärkein tehtävänsä on luoda organisaatiolle menestymisen mahdollisuudet. Hyvä fiilis syntyy yhteistyöstä, yhteisestä tavoitteesta ja mahdollisuudesta vaikuttaa, ja se voidaan saavuttaa vain pitkäjänteisellä ja systemaattisella työllä. Tällainen organisaatio ratkaisee kaikki eteen tulevat ongelmat.

Jarmo Pekkarinen