12.6.2023

Puurakenteiden kustannukset laskeneet muista rakennuskustannuksista poiketen merkittävästi

Rakentamisen tuotanto on kääntynyt laskuun. Osittain laskussa on kyseessä nopea paluu normaalien korkojen ja tarpeen mukaiselle rakentamistasolle. Asuntotuotannossa mennään hetkellisesti jopa keskimääräisen asuntotarpeen alapuolelle. Asuntomarkkinatilanne on heikentynyt merkittävästi ja pudonnut kaikilla mittareilla mitattuna varsin alas. Sekä myytävistä että vuokrattavista asunnoista on ylitarjontaa, mikä vaikuttaa suoraan asuntojen aloituksiin.

Rakennuskustannusten nousu ei taittunut

Rakentamisen kustannusten nousu on hidastunut, mutta ei taittunut laskuun. Rakennuskustannukset nousivat edelleen vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 3,2 %. Muista rakennuskustannuksista poiketen puurakenteiden hinnat ovat laskeneet viime vuoden ensimmäiseen neljännekseen verrattuna 21 %.

Julkisen rakennuttajan rooli korostuu

Julkinen rakentaminen on hiljentynyt voimakkaasti ja tavoitteista jäädään jälkeen. Puun markkinaosuus on laskenut vuoden alussa kaikissa julkisen rakentamisen rakennustyypeissä hoivarakennuksia lukuun ottamatta. Toimintatason laskiessa väliaikaisesti asuntorakentamisessa vastuullinen ja aktiivinen julkisen rakennuttajan toiminta korostuu.

Rakentamisen luvissa reilua laskua

Foreconin estimoimat rakentamisen luvat vähenivät vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 27 %. Sekä asuinkerrostaloissa (-20 %) että erityisesti pientaloissa (-51 %) oli selvä lasku. Kerrostalojen lupavaranto pysyi ennallaan, mutta on pienentynyt 2010-luvun matalimmalle tasolle. Puukerrostalojen markkinaosuus luvissa oli 3,5 %.

Kerrostalojen aloituksissa kova pudotus

Rakennusaloitukset vähenivät vuoden ensimmäisellä kvartaalilla 22 %. Kasvua oli vain teollisuus- ja varastorakentamisessa. Liike- ja toimistorakennusten aloitukset pysyivät ennallaan. Kerrostalojen aloitukset laskivat peräti 40 %. Puukerrostaloaloituksia oli kohtuullisesti ja osuus aloituksista alkuvuonna oli 5,1 %.

Pientalorakentamisessa vaikeat ajat

Pientaloaloitukset ja -luvat vähenivät ensimmäisellä vuosineljänneksellä 50 %. Lupavaranto pientaloissa on edelleen hyvä, joten potentiaalia aloituksiin on. Tonttikauppa on hidastunut. Tonttikauppa vähentyi viime vuonna 36 % ja vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 52 %. Pientalojen näkymät ovat heikentyneet edelleen alkuvuoden aikana ja Forecon onkin laskenut tämän vuoden ennustetta merkittävästi.

Lue lisää Puutuoteteollisuuden sivuilta.

Lisätietoja: Puutuoteteollisuus ry, toimitusjohtaja Matti Mikkola, 040 829 4026