Sanoista tekoihin – katse prosesseihin
Puu-lehden toimituksessa on positiivinen ongelma, runsauden pula aiheista. Sama ”ongelma” toistuu Puupäivän ohjelman kanssa – hyviä aiheita on paljon. Onhan muuten Puupäivä jo kalenterissa keskiviikon 6.11. kohdalla?
Puun käytöstä puhutaan entistä enemmän – sehän on ratkaisu moneen haasteeseen. Tekoja edellyttää aina puhe, ja vääjäämätöntä on, että puualallakin kaikkea tehtyä kehitystyötä ja keskusteluja seuraa konkretia. Rakentamisessa on jo valoa näkyvissä, rakennusliikkeiden kurssitkin nousevat ja lainojen korot laskevat. Rakentamisen pöhinän ennustetaan alkavan viimeistään ensi vuonna. Puutuotteillekin on siis pian kysyntää. Teollisuus valmistautuu kysynnän kasvuun investoinnein. Sahoja, jalostuslaitoksia ja toimitiloja rakennetaan nyt.
Puun käytön takamatka on kuitenkin edelleen valtava. Euroopassa käytettävistä rakennusmateriaaleista puun osuus on vain 1 % (Lähde: Matti Kuittinen / Circular Building Coalition, 2024).
Meillä on valmiit tuotteet ja teknologiat, mutta miksi ne eivät istu rakennusteollisuuden prosesseihin paremmin?
Tiedämme kyllä kaikki, että pääosa loppukäyttäjistä asuu, lomailee, opiskelee ja työskentelee mieluiten puutalossa, mutta tiedämmekö mikä saa heidät ja rakentajat joskus valitsemaan toisin?
Usein tulee vastaan väitteitä, että puurakentamisen esteenä on rakennusalan muutosvastarinta, asenteet ja innovaatiokyvyttömyys. Tällainen ajattelu on tietenkin ajattelun laiskuutta ja tapa paeta vastuuta.
Rakennushankkeessa tehtävien valintojen taustalla on erilaisia tekijöitä. Arvelen, että kate, riskit, helppous ja tuttuus painavat vaakakupissa merkittävästi – joskus enemmän kuin ekologisuus, hyvinvointivaikutukset ja uuden rakentamisen tavan oppimisen halu.
Asiaan voisi perehtyä lisää. Kun teollisuus puuhailee tuotteidensa parissa, kannattaisiko asiantuntijoiden – vielä hetken, kun on hiljaista – perehtyä prosesseihin ja opettaa teollisuus palvelemaan rakentamista paremmin? Ulkomaillekin voi kääntää katseensa. Yhteistyömalleista suunnitteluprosessissa sekä arkkitehdin roolista hankkeen vetäjänä voisi olla opittavaa tai ainakin aprikoitavaa.
Voimme kasvattaa puun menekkiä vain ymmärtämällä syyt, joilla puu valitaan tai jätetään valitsematta. Vastuu on meidän – puualan.
Anu Turunen
Toimitusjohtaja, Puuinfo