22.8.2024

Liimapuuhalli voittaa päästövertailussa

Runkomateriaalivertailu osoittaa, että liimapuuhalli on vähäpäästöisin tapa rakentaa laajarunkoinen halli.

Hallimaisten rakennuksien markkina kasvaa haastavasta taloustilanteesta huolimatta

Hallimaisten rakennuksien markkina kasvaa taloustilanteesta huolimatta. Vuonna 2023 teollisuus- ja varastorakennuksia rakennettiin 4,4 miljardin euron arvosta, kun vastaavana aikana rakennettiin kerrostaloja kolmella miljardilla eurolla. Rakentamisen arvo laski vuonna 2023 noin 10 prosenttia, mutta teollisuus- ja varastorakennusten markkina kasvoi yli 10 prosenttia. Hallirakentamisella on hyvin keskeinen rooli suomalaisissa investoinneissa ja sillä, miten ne tehdään, on väliä.

Runkomateriaalivertailussa liimapuinen halli on ympäristötehokkain

Vesitaito Oy toteutti hiilijalan- ja kädenjälkilaskelman kolmelle eri runkomateriaaleista toteutetulle vastaavalle hallille. Kaikissa vertailuissa halleissa käytettiin lämmitykseen maalämpöä ja hallin nettoala oli vähän alle 3 000 m2. Laskenta toteutettiin käyttäen Ympäristöministeriön vähähiilisyyden arviointimenetelmää.

Liimapuisen hallin hiilijalanjälki oli 14 % pienempi kuin betonirunkoisen hallin. Vastaavasti hiilijalanjälki oli 9 % pienempi kuin teräsrunkoisen hallin. Ero on merkittävä, koska suurin päästölähde, eli käytönaikainen energiankulutus 50 vuoden tarkastelujaksolla oli kaikissa vaihtoehdoissa sama. Lisäksi rakentamisen aikaisista päästöistä suurimmat, eli talotekniikka ja valetut alapohjat, ovat samat kaikissa kolmessa vertailtavassa ratkaisussa.

Puuhalli toimii hiilivarastona

Puuhalli varastoi noin kaksi kiloa hiilidioksidiekvivalenttia hyötyneliötä kohden. Tämä on merkittävä positiivinen vaikutus, jota ei automaattisesti huomioida menetelmiä vertailtaessa. Puurakennuksen myönteiset ympäristövaikutukset eli ns. hiilikädenjälki on moninkertainen verrattuna vaihtoehtoisesti vertailtuihin runkoratkaisuihin.

Kotimaisen liimapuun ympäristöseloste on julkaistu

Vuoden 2026 alusta alkaen rakennushankkeen ilmastoselvityksen laatiminen tulee pakolliseksi useimmille rakennustyypeille. Suomalaiselle liimapuulle on julkaistu ympäristöseloste eli EPD. Selostetta hyödynnettäessä rakennushankkeet voivat käyttää kotimaisen liimapuuteollisuuden toteutumaan perustuvia päästölukuja. Hankkeen ei tarvitse ilmastoselvitystä annettaessa sitoutua yksittäiseen toimittajaan, koska seloste kattaa merkittävät kotimaiset liimapuun valmistajat.

Koulutusta tarjolla

Puutuoteteollisuuden liimapuuryhmä järjestää Tampereella Pirkkahallissa maksuttoman koulutustilaisuuden 26.9. klo 08.15–11.30 liimapuun käytöstä rakentamisessa.

Tilaisuudessa ammattilaiset esittelevät laajasti liimapuun hankkimista, suunnittelua, valmistusta ja rakennuksen toteutusta. Lisäksi esitellään kiinnostavia kotimaisia ja kansainvälisiä rakennushankkeita, joissa liimapuuta on käytetty näyttävästi.

Mukana tilaisuutta järjestämässä ovat Versowood Oy, Pölkky Oy, Late-Rakenteet Oy ja Kestopalkki Oy.

Tilaisuuteen voi ilmoittautua alla olevasta linkistä:
https://link.webropolsurveys.com/S/8431298F278BE3F5

Lisätietoja:

Sauli Ylinen
Johtava asiantuntija; digitalisaatio, toimintaympäristö, puurakentaminen
Puutuoteteollisuus ry
sauli.ylinen@puutuoteteollisuus.fi