8.10.2024

Suurin potentiaali on osaamisessa

Rakentamisen määrä vähenee vielä tämän vuoden, mutta ensi vuonna on luvattu käänne parempaan. Kun kotimarkkinat supistuvat, muilla teollisuuden aloilla voidaan panostaa vientiin, mutta rakentamisessa se on vaikeampaa. Puurakentaminen on tässä poikkeus.

Vihreää kultaa jalostamalla ja myymällä sitä tarvitsijoille maailmalla, teemme monin kerroin hyvää. Tarvitsemme vain osaamista – kaikki muu meillä on. Suomen menestys on aina perustunut luonnonvarojen hyödyntämiseen, mutta tulevaisuuden talouskasvu rakentuu kykymme varaan luoda uutta arvoa näiden varojen pohjalta. Osaamiseen, innovaatioihin ja uusiin teknologioihin panostamalla voimme varmistaa, että Suomen puutuoteteollisuus ei vain pysy kilpailukykyisenä, vaan myös kasvaa ja kehittyy. Osaamisen viennissä on meidän suurin potentiaalimme.

Tässä lehdessä esittelemme ylpeänä Suomessa kehitettyjä rakennustuotteita, joita viedään kansainvälisiin rakennushankkeisiin. Kuudes marraskuuta messukeskuksen lavalla Puupäivässä keskustelemme, miten korkean jalostusasteen tuotteita saataisiin lisää. Puupäivässä julkaistaan myös Puutuoteteollisuuden tutkimusagenda, joka listaa lisätutkimusta vaativia teemoja alan kehittämiseksi.

Kehitteillä oleva osaamiskeskus Tampereen yliopiston teollisen puurakentamisen tutkijakoulun ympärillä tarttuu heti agendaa sarvista, kun saa rahoituksen kuntoon. TKI-toiminnan tukeminen on isänmaallinen ja samalla globaalia hyvinvointia tukeva tehtävä.  

Puutuoteala on avainasemassa, kun Suomea nostetaan talouden suosta. Rakentaminen ei muutu, jos rakentamisen tuotteet eivät kehity. Pitkälle jalostettujen puutuotteiden kehittäminen vaatii jatkuvaa innovointia, tutkimusta ja tiivistä yhteistyötä yritysten, tutkimuslaitosten ja julkisen sektorin välillä.

Read the article in English here.

Anu Turunen