4.10.2021

Hopealaakson päiväkoti

Hopealaakson päiväkoti sijaitsee Helsingin Kruunuvuorenrannassa. Kaksikerroksisen rakennuksen laakea suojaava kattopinta sekä rauhallinen katutilaa rajaava ulkokuori kätkee sisäänsä kylämäisesti polveilevan tilasarjan. Puutarhamainen piha kehystää rakennusta.

Sisätiloissa on runsaasti sisäikkunoita ja lasiseiniä, ja tilojen välille avautuu mielenkiintoisia sisänäkymiä. Ylävaloaiheet lävistävät rakennuksen ja tarjoavat näkymiä myös kerrosten välillä.

210-paikkainen päiväkoti koostuu seitsemästä toiminta-alueesta, jotka sijaitsevat molemmissa kerroksissa. Tiloihin saavutaan ensimmäisen kerroksen yhdistettyjen eteistilojen kautta. Toisen kerroksen toiminta-alueille kuljetaan poistumisteinä toimivien sisäportaiden ja hissin kautta. Toiminta-alueiden tilat on suunniteltu joustavan avoimiksi, ja selkeän muotoiset toimintatilat tukevat eri kokoisten pienryhmien toimintaa. Käytäviä ei ole, ja tilat voivat liittyä toisiinsa myös ilman kiinteitä väliseiniä.

Yhteistilat on jaettu rakennuksen molempiin kerroksiin. Iltakäyttöön soveltuva sali on ensimmäisessä kerroksessa, ja sillä on oma sisäänkäynti. Monitoimitila ja verstas sijoittuvat keskeiselle paikalle toiseen kerrokseen. Ruokailu tapahtuu keskitetysti molemmissa kerroksissa. Henkilökunnan toimisto ja työtila sijoittuvat keskeisesti toiseen kerrokseen.

Tilat on suunniteltu esteettömiksi ja ergonomisesti toimiviksi. Kaikki sisäkattopinnat on tehty vaimentavina, lattioissa on askelääntä vaimentava pinnoite ja seinäpintoja verhotaan vaimentavilla materiaaleilla. Liikuntapuiston tilat sijaitsevat yhteisen katon suojassa omana kokonaisuutenaan.

Rakennuksella on tukipaalutetut perustukset ja betonirakenteinen tuulettuva alapohja. Kantavat ulkoseinät sekä porrashuoneiden seinät ovat CLT-puuelementtejä, jotka on jätetty pääosin näkyviin. Välipohjana on teräspalkkien varaan asennettu CLT-betoni-liittorakenne. Yläpohjassa on kantava CLT-laatta ja puiset kattokannatteet.

Julkisivuverhous on Koirasaarentien suuntaan esipatinoitua sinkkiohutlevyä sekä pihan suuntaan esipatinoitua pystysuuntaista lehtikuusiverhousta. Vesikatteena on hulevesikuormitusta tasaava viherkate ulkopuolisella vedenpoistolla. Materiaalivalinnoissa periaatteena on ollut aito materiaalin tuntu, patinoituvuus ja helppo huollettavuus.

Hankintamenettelynä oli Helsingin kaupungin ensimmäistä kertaa kokeilema kaksivaiheinen SR-urakka- ja arkkitehtuurikilpailu.

Faktat kohteesta

Hopealaakson päiväkoti

  • Sijainti | Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Päiväkoti
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupunki KYMP
  • Kokonaisala | 2 358 m2
  • Tilavuus | 10 050 m3
  • Arkkitehtisuunnittelu | AFKS Arkkitehdit Oy
  • Rakennesuunnittelu | Rakennuskonsultointi T Kekki Oy
  • Akustiikkasuunnittelu | A-Insinöörit Oy
  • Palotekninen suunnittelu | KK-Palokonsultti Oy
  • LVIA-suunnittelu | Granlund Oy
  • Sähkösuunnittelu | Granlund Oy
  • Sisustussuunnittelu | AFKS Arkkitehdit Oy
  • Muut suunnittelijat ja asiantuntijat | Puurakenteiden asiantuntija: Wood Expert Oy
  • Pääurakoitsija | Oy Rakennuspartio (SR-urakka)
  • Puuosien toimittaja | CLT-elementtien toimitus ja rungon asennus: Puurakentajat Group Oy (CLT-elementtien valmistus: Stora Enso)
  • Valokuvat | Hannu Rytky
  • Teksti | AFKS Arkkitehdit Oy