13.2.2022

Pajarinrannan päiväkoti

Kemin kaupunki rakennutti Vihreä ja kestävä Kemi -linjauksen mukaisesti uuden päiväkodin meren äärelle. Lokakuussa 2021 valmistunut Pajarinrannan päiväkoti on maailman suurin hirsipäiväkoti.

Read the article in English: Pajarinranta daycare centre

Päiväkotirakennus sijoitettiin tontille siten, että vehreät näkymät ja hyvät yhteydet puistoon ja merelle säilyisivät mahdollisimman hyvin. Leikkipiha sijoittuu yhtenäisenä kokonaisuutena rakennuksen sisäkulmaukseen avautuen kohti merta.

Pihalle on suunniteltu ja rakennettu haptisesti ja esteettisesti monipuolinen leikkimiseen innostava ympäristö. Lasten luontosuhdetta rakennetaan muun muassa lasten leikkipihan osana olevan kunttapinnoituksen ja luonnonmukaisten istutusten avulla. Liikenne huoltopihan ja henkilökunnan paikoituksen osalta on täysin erotettu saattoliikenteestä ja kevyen liikenteen yhteyksistä.

Tilaratkaisuissa on painotettu muuntojoustavuutta, monipuolisuutta ja selkeyttä. Erikokoiset leikki- ja ryhmätilat tarjoavat lapsille virikkeelliset puitteet leikkimiselle, pelaamiselle, luovuudelle ja rauhoittumiselle. Arjen elämän sujuvoittamiseksi esimerkiksi kuraeteiset on suunniteltu niin, että niissä tapahtuvat siirtymiset sujuvat mahdollisimman hyvin. Aulatilat ovat väljät ja monikäyttöiset, minkä vuoksi niissä voi niin kulkea, leikkiä pienryhmissä kuin säilyttää vaatteitakin.

Rakennus muodostuu neljästä solusta, joissa on kussakin tilat kolmelle ryhmälle. Talon sydämen muodostavat viisi metriä korkeat ruokasali ja liikuntasali, jotka voidaan yhdistää taitto-ovella.

Rakennuksessa on myös alle 10 lapsen yöhoidon mahdollistava vuorohoito-osasto, joka on sijoitettu kotikeittiön, ruokasalin ja monitoimisalin läheisyyteen. Tilojen korkeusvaihtelut ovat harkittuja, minkä vuoksi sisälle syntyy monipuolisia paikkoja, jotka houkuttelevat lapsia syventymään luovuuden ja oppimisen tilanteisiin.

Ruokasali avautuu merimaisemaan suuren lasiseinän avulla. Monitoimisali on varustettu monipuolisesti lasten liikuntaa varten. Myös salin iltakäyttö on huomioitu: iltakäyttöä varten on oma sisäänkäynti ja pukuhuone, jotka eivät häiritse varhaiskasvatuksen toimintaa.

Ulkoarkkitehtuurissa on reippaalla värien käytöllä ja detaljoinnilla tavoiteltu lasten maailman pirteyttä ja leikkisyyttä. Ne myös auttavat hahmottamaan suurehkoa rakennusta jakamalla sen osiin. Vaihtelevalla julkisivuaukotuksella ja sen detaljoinnilla on tavoiteltu rikasta ja mukaansatempaavaa rytmiä kokonaisuuteen.

Tekniset ratkaisut

Rakennuksen lämmitysmuotona on hybridiratkaisu: neljä ilmavesilämpöpumppua ja kaukolämpö. Sähköntuottoa varten katolla on aurinkopaneelijärjestelmä, jolla tuotetaan sähköä pohjakuorman kattamiseen.

Tilaajan ja käyttäjien mukaan rakennuksesta saatiin akustisesti erinomainen ja kaiuton. Tilojen väliseen ääneneristykseen paneuduttiin suunnittelussa ja toteutuksessa huolellisesti. Tilojen katot on kokonaan akustoitu. Lisäksi on käytetty seinäakustointilevyjä isojen kotipesissä, neuvottelutiloissa ja liikuntasalissa.

Hirsivahalla kertaalleen käsitelty hirsipinta luo valoisan, miellyttävän ympäristön. Rakennuksessa on panostettu terveellisyyteen ja turvallisuuteen. Lasten wc-tiloissa on automaattihanat käsienpesualtaissa ja väliovien kahvat ovat antibakteerisia. Tiloja on mahdollista jakaa ja yhdistää taittoseinillä, ja muunneltavuutta on paljon.

Rakennus on jaettu alle 400 m2:n palo-osastoihin, ja se on toteutettu suhteellisen suuresta koostaan huolimatta P3-paloluokassa. Tällä ratkaisulla sisäpuolen hirsipintojen pintakäsittelyt voitiin valita vapaasti ja maksimoida myös sisätiloissa näkyvän puupinnan käyttö. Yli 50 % seinistä on hirsirakenteisia. Hirttä on käytetty paljon myös väliseinissä esimerkiksi aula- ja ryhmätiloissa.

Rakennus on varustettu hätäkeskukseen kytketyllä automaattisella paloilmoittimella. Ilmanvaihtoratkaisu on yksi keskitetty konehuone T-mallisen rakennuksen keskiosan toisessa kerroksessa.

Rakennushanke

Kemin kaupunki rakennutti Pajarinrannan uuden päiväkodin vuosien 2017–2021 aikana. Valtuustoaloitteen mukaisen suosituksen mukaisesti rakennusmateriaaliksi valittiin massiivipuu ja erityisesti hirsi.

Hanke kilpailutettiin ja toteutettiin KVR-urakkana Suunnittele ja rakenna -mallilla. Urakkakilpailutukseen laadittiin suunnitelmaehdotus, jonka kantavana ajatuksena oli selkeän, linjakkaan, turvallisen päiväkotiympäristön ja viihtyisien pihaympäristöjen luominen lapsille. Rakennus on maailman suurin hirsirakenteinen päiväkoti.

Rakennustyöt tehtiin sääsuojan alla. Tontti on aivan merenrannassa, joten sade tulee aina tuulen kanssa viistoon. Hirsikehikon kasaaminen ajoittui loppusyksyyn ja alkutalveen, jolloin vettä tai lunta saattoi tulla vuoron perään.

TEKIJÄT

Avario on oululaislähtöinen, valtakunnallisesti toimiva päiväkoti-, hoiva- ja koulurakennusten suunnitteluun erikoistunut arkkitehtitoimisto. Avariolle on ensimmäisenä arkkitehtitoimistona myönnetty Ekokompassi-sertifikaatti. Yritys on sitoutunut säästämään luonnonresursseja ja lisäämään positiivisia vaikutuksia ympäristöön.

Kohteen akustisen suunnittelun on toteuttanut A-Insinöörit Suunnittelu Oy, Suomen johtava puurakenteiden ääneneristävyyden laskentapalvelujen tarjoaja. A-Insinöörien avulla on syntynyt myös Puuinfon Ääneneristys puutalossa -ohje.

Faktat kohteesta

Pajarinrannan päiväkoti

  • Sijainti | Kemi
  • Käyttötarkoitus | Päiväkoti
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Kemin kaupunki
  • Kerrosala | 2 073 m2
  • Kokonaisala | 2 160 m2
  • Tilavuus | 9 290 m3
  • Investointikustannukset | 5900000€
  • Arkkitehtisuunnittelu | Avario Oy
  • Rakennesuunnittelu | Insinööri- ja arkkitehtitoimisto Palola & Piispanen Oy
  • Akustiikkasuunnittelu | A-insinöörit Suunnittelu Oy
  • LVIA-suunnittelu | Rakennusliike Lapti Oy
  • Sähkösuunnittelu | Rakennusliike Lapti Oy
  • Sisustussuunnittelu | Avario Oy
  • Pääurakoitsija | Rakennusliike Lapti Oy
  • Puuosien toimittaja | Hirsirunko: Kontiotuote Oy
  • Valokuvat | Asko Leinonen, Petteri Löppönen
  • Teksti | Matti Haikola, Kaisa-Mari Immonen ja Puuinfo