Maatullin peruskoulu
Helsingin uusi peruskoulu ja päiväkoti kytkeytyy läheisesti luontoon. Vihreä koulukonsepti pohjautuu tutkimustuloksiin, joiden mukaan puurakenteinen, luonnonläheinen oppimisympäristö voi vaikuttaa myönteisesti lasten henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin.
Read the article in English here.
Maatullin koulu ja päiväkoti sijaitsee vehreällä puistoalueella Helsingin Tapulikaupungissa, ja siinä on tilat 700 oppilaalle ja 238 päiväkotilapselle. Massoittelultaan kokonaisuus muistuttaa kylää, jonka viisi puurakennusta on koottu vehreän ”metsäaukion” ympärille. Aukiomainen sisäpiha tuo vehreän luonnon koulun sydämeen, elävöittäen oppimisympäristöä ja tarjoten tavanomaisesta poikkeavaa lisäarvoa. Koulu ja sen pihojen oppimisympäristöt sulautuvat saumattomasti läheiseen puistomaisemaan, eikä maastoon tai puihin ole tarvinnut kajota.
Käyttäjiensä näkökulmasta suunniteltu koulu tarjoaa nuorille oppijoille vihreän ja joustavan opiskeluympäristön, joka tukee heidän hyvinvointiaan, keskittymistään ja luovuuttaan. Rakennuksen eri siivet kytkeyvät toisiinsa keskeisten yhteistilojen kautta, luoden suureen rakennukseen inhimillisen mittakaavan, jossa kaikenikäisten oppijoiden on helppo löytää tiensä, kohdata muita ja oppia toisiltaan. Pohjaratkaisu on tehokas, ja kaikki toiminnot ovat lyhyen matkan päähän rakennuksen sisäänkäynneistä ja keskisestä sisäpihasta.
Puuta ja muita luonnonmateriaaleja on käytetty kauttaaltaan runsaasti, mikä liittää rakennuksen luontevasti maisemaan ja luo rauhallisen ja kutsuvan ympäristön, jossa jokainen oppija voi tuntea olonsa kotoisaksi. Vehreä sisäpiha ja valoisa, kutsuvasti puuverhoiltu aula toimivat keskipisteinä, joihin on helppo kokoontua ja jotka samalla sujuvoittavat rakennuksessa liikkumista. Kullakin viidestä siivestä on oma yksilöllinen luonteensa, ja jokaisessa on erilaisia toimintoja, kuten oppimistiloja, ruokala, kuntosali, tiede- ja taidetiloja sekä päiväkoti. Oppimistilat ovat muunneltavissa siirrettävien väliseinien avulla erilaisiin oppimistoimintoihin tai oppilaiden tarpeisiin. Vehreät ulko-oppimistilat ovat keskeinen osa koulun pedagogiikkaa, jonka tavoitteena on auttaa lapsia ymmärtämään luonnon monimuotoisuutta ja inspiroida heitä rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta.
Massiivipuumoduuleista rakennettu Maatullin peruskoulu ja päiväkoti on Helsingin ensimmäisiä puisia koulurakennuksia. Puuverhoillun julkisivun pystyrimoitus on saanut inspiraationsa rakennusta ympäröivistä puista, ja se saattaa ulko- ja sisätilat dynaamiseen vuorovaikutukseen keskenään. Siipien yksilöllisyyttä on korostettu jakamalla julkisivu viiteen eri teemaan. Kotimainen kuusi valittiin tietoisesti päämateriaaliksi, jotta puun luonnolliset ominaisuudet oksineen ja syineen pääsisivät oikeuksiinsa ja konstailematon pinta patinoituisi arvokkaasti sopusoinnussa ympäristön kanssa. Vankka puumateriaali on eduksi paitsi koulun käyttäjille myös itse rakennukselle: käyttäjät nauttivat parantuneesta akustiikasta, ilmanlaadusta ja muista myönteisistä terveysvaikutuksista, ja samalla rakennuksesta tulee pitkäikäinen, helppohoitoinen, hiilijalanjäljeltään minimaalinen ja ekologisesti kestävä. Uusi puinen koulu ja päiväkoti istuukin luontevasti Helsingin kaupungin visioon rakentaa kestäviä rakennuksia ja vahvistaa esikaupunkialueiden positiivista kehitystä.
Tekniset ratkaisut
Rakennuksessa on kaksi maanpäällistä kerrosta ja tuuletettu ryömintätila. IV-konehuoneet sijaitsevat rakennuksen toisessa kerroksessa. Rakennus on perustettu paaluperustusten varaan. Alapohja on toteutettu ontelolaattarakenteella ja se tuulettuu koneellisesti. Ontelolaattojen alapintaan on asennettu lämmöneriste. Kantava runko koostuu pääasiassa liimapuupilareista sekä liimapuupalkeista ja viilupuupalkeista; teräspalkkeja käytetään vain joissakin osissa. CLT-elementtejä on käytetty kantaviin ulkoseiniin ja välipohjiin, joiden päälle on valettu kelluva pintalaatta. Yläpohjataso on CLT-laattarakenteinen, jonka päälle on asennettu lämmöneristys ja puurakenteinen, tuuletettu ullakkotila ja osin kattolyhtyjä. Rakennus on jäykistetty CLT-seinillä ja teräsbetonisilla hissi- ja porraskuiluilla. Ala-, väli- ja yläpohjatasot toimivat vaakakuormia jakavina jäykkinä tasoina. Liikuntasalin runko on liimapuinen pilari-palkkirunko, palkkipituus 18 m.
Rakennuksessa on S1-luokan väestönsuoja ja rakennus on varustettu kattavalla automaattisella sammutuslaitteistolla, jolloin kantavien rakenteiden luokkavaatimukset ovat alle 28 m korkealle P1-luokan rakennukselle; kokoontumistilat R60, talotekniset tilat R60, uloskäytävien portaat ja tasot R30. Rakennuksen kantavat rakenteet ovat puurakenteisia ja täyttävät paloluokan D-s2, d2. Rakennuksessa käytettävien lämmöneristeiden paloluokitus on A2-s1, d0. Automaattinen sammutuslaitteisto mahdollisti sen, että kaikki tilat on voitu tehdä yhteen palo-osastoon lukuun ottamatta muutamaa käyttötapaosastointia. Myös keskeisten tilojen sisäpinnoissa käytettiin puuta suojattuna luokkaan D-s2, d2. Jokaiseen siipeen tehtiin arjen palo-osastoitujen porrasreittien lisäksi kylmä säältä suojattu poistumisporras.
Akustiikka oppimisympäristöissä on tärkeää tehokkaan oppimisen kannalta, ja puun erinomaiset äänenvaimennusominaisuudet vähentävät kaikua ja melua, luoden hiljaisemman ympäristön, joka parantaa oppimiskokemusta. Useimmissa tiloissa käytetään akustisia paneeleja, kuten puulamellipaneeleja ja puukuitulevypaneeleja. Akustiikkasuunnittelussa on hyödynnetty itse kehitettyjä laskentatyökaluja ja vertailtavuus suunniteltujen ja kohteessa mitattujen ääneneristävyyksien suhteen on erinomainen. Suuri kohde on edellyttänyt myös akustiikkasuunnittelulta kustannustehokkaita rakenneratkaisuja, joista esimerkkinä on CLT-rungossa tapahtuvaa äänen sivutiesiirtymää estävät verhoukset.
Rakennushanke
Suunnittelu käynnistyi julkisella kaksivaiheisella kilpailulla, jonka tulokset saatiin 31.3.2021. Voittajaehdotuksen tekijät olivat Fors arkitekter ja Blomqvist arkitektur. Projektia jatkosuunnittelussa luotsannut Fors arkitekter pyysi Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Tallia suomalaiseksi yhteistyökumppanikseen sekä pää- ja rakennussuunnittelijaksi jatkosuunnitteluun. Hanke käynnistettiin toukokuussa 2021 PJU-muotoisena.
Hanke sai rakennusluvan 21.5.2022 ja työmaa käynnistyi heti elokuussa. Rakentaminen vaiheistettiin kukkamaisesta suunnitelmasta luontevasti jakautuviin lohkoihin ja aloitettiin pyöreän sisäpihan ympäristöstä. Ensimmäisen siipiosan CLT-elementit ja pilari-palkkirunko nousivat tontille marraskuusta alkaen.
Kohteen alkuvaiheen aliurakat hankittiin jo kehitysvaiheen aikana, jolla mahdollistettiin nopea työmaavaiheen käynnistys heti tontin vapauduttua uudisrakennushankkeen käyttöön. Rakennuksen rakentaminen kokonaan sääsuojan alla, johti tarkkaan lohkovaiheen suunnitteluun ja töiden limityksiin, jotta mahdollistettiin massiivisten sääsuojien mahtuminen rakennusmassan ympärille.
Projektinjohtourakkamuoto ja suunnitteluyhteistyö toimi hankkeessa loistavasti: yhteisiin laadullisiin tavoitteisiin sitouduttiin vahvasti ja ammatillisesti kunnianhimoisten rakentajien tuki suunnittelulle oli korvaamatonta. Koronan takia suurin osa suunnittelu- ja valmisteluyhteistyöstä tehtiin etäyhteyksillä, mutta intensiivinen työpajatyöskentely ja suunnittelu- ja rakentamisaikataulujen vaatima nopea eteneminen hitsasivat Tanskassa ja eri puolilla suomea työskennelleet osapuolet hyvin yhteen. Rakennushanke valmistui 24 kuukaudessa elokuussa 2024.
TEKIJÄT
Fors Arkitekter on tanskalainen arkkitehtitoimisto, joka on sitoutunut vaikuttamaan myönteisesti niin ihmisten kuin ympäristön hyvinvointiin. Toimiston arkkitehtuuria ja maisemointia sujuvasti yhdistävä työskentelytapa tuottaa kiinnostavia ja kestäviä kokonaisuuksia, jotka sointuvat ympäristöönsä ja tukeutuvat pohjoismaiseen perinteeseen. Kaikissa töissämme yksityiskodeista julkisiin rakennuksiin pyrimme arkkitehtuuriin, joka nostaa ihmisten hyvinvoinnin keskiöön ja kunnioittaa sekä ympäristöä että käsityöosaamista.
Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli on helsinkiläinen arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto, joka työskentelee rakennusperinnön, rakennussuunnittelun ja sisustussuunnittelun parissa. Erityisesti olemme keskittyneet rakennusten korjaus- ja uudiskäytön suunnitteluun, asuinrakentamiseen sekä eri ikäisille suunnattujen oppimisympäristöjen ja hoivarakennusten suunnitteluun. Toimiston töissä yhdistyvät historiaa kunnioittava ja eteenpäin katsova ote sekä kestävyystietoisuus.
Arkkitehtisuunnittelutiimi: Sofia Fors (johtava arkkitehtisuunnittelija), Minna Lukander (PS), Riitta Tuomisto (vastaava rakennussuunnittelija), Rebecka Blomqvist, Pasi Mänttäri, Marcos García Baño, Tero Hirvonen, Elina Skog, Petra Minkkinen, Anna Uushärkälä, Mirella Abe, Laura Brotherus
Faktat kohteesta
Maatullin peruskoulu
- Sijainti | Helsinki
- Käyttötarkoitus | Opetusrakennus
- Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupunki, Kaupunkiympäristön toimiala, Tilat-palvelu
- Valmistumisvuosi | 2024
- Kerrosala | 8 803 m2
- Kokonaisala | 9 898 m2
- Tilavuus | 51 000 m3
- Arkkitehtisuunnittelu | Johtava arkkitehtisuunnittelija (pääkonsultti): Fors Arkitekter Toteutuksesta vastannut: Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli Kilpailuvaiheessa ja ehdotussuunnitteluvaiheessa Forsin kumppanina: Blomqvist Arkitektur
- Rakennesuunnittelu | A-Insinöörit Oy
- Akustiikkasuunnittelu | A-Insinöörit Oy
- Palotekninen suunnittelu | Sitowise Oy
- LVIA-suunnittelu | Ramboll Oy
- Sähkösuunnittelu | Sähköinsinööritoimisto SHS Oy
- Sisustussuunnittelu | Fors Arkitekter, Arkkitehtuuri- ja muotoilutoimisto Talli ja DesignDesk Oy
- Pääurakoitsija | Jatke Oy
- Muut rakennusliikkeet | STM Infra Oy (maanrakennus), Quattroservices Oy (TATE), Inlook Oy (väliseinät, alakatot, puuverhoukset sis.puoli), HSL Group Oy (väliovet), TPE Turun Pelti ja Eristys Oy (kaiteet, käsijohteet ja pellitykset), Megalattiat Oy (pintabetonilattiat), PDH-Lattiat Oy (betonilattioiden hionnat), Certego Oy (lukitus ja turva)
- Puuosien toimittaja | Puurakentajat Rakennus Oy, Stora Enso Oyj
- Muut materiaalit | Auran St-Team Oy (siirtoseinät), Puuteos Nurmi Ky (ikkunaverhoukset), Alavus Ikkunat Oy (puuikkunat), Lujabetoni Oy (betonitoimitus), Kiimingin Kaluste Oy (kiintokalusteet), Metos Oy Ab (laitoskeittiö)
- Valokuvat | Tuomas Uusheimo
- Teksti | Sofia Fors, Fors Arkitekter & Riitta Tuomisto, Talli Oy