27.10.2021

Hoas Tuuliniitty – Maailman korkein puumoduulikerrostalo valmistui Espooseen

HOAS Tuuliniitty on maailman korkein puurakenteinen tilamoduuleista valmistettu asuintalo. Hankkeen tausta on Asuntosäätiön yhdessä Metsä Groupin ja Espoon kaupungin Tapiolan Tuuliniityn alueelle vuonna 2013 järjestämässä puukorttelin arkkitehtikilpailussa. Kahden asuinkerrostalon kokonaisuuden arkkitehtikilpailun voitti Arkkitehtitoimisto Jukka Turtiainen Oy:n kilpailuehdotus ”Tiebreak”.

Teksti: Puuinfo | Kuvat: Miika Ullakko ja Hoas

Read the article in English: Hoas Tuuliniitty World’s tallest modular wooden building completed in Espoo

Tuuliniityn ensimmäinen toteutettu kohde oli Asuntosäätiön Tuuliniitty 3, joka valmistui keväällä 2020. Alue sijaitsee Tapiolan keskustassa noin 100 metrin päässä metroasemalta. Puurakenteen ohella kohteen erikoisuus espoolaisittain on molempien talojen autottomuus, tontilla on vain muutama liikuntaesteisille ja vieraille tarkoitettu autopaikka. Arkkitehdit Tuomas Saarinen ja Jukka Turtiainen vastasivat hankkeen arkkitehtisuunnittelusta. Jukka Turtiainen toimi myös pääsuunnittelijana puukerrostalokorttelin kummassakin kerrostalossa.

13-kerroksisessa puukerrostalossa on opiskelijoille tarkoitettuja ARA-tuettuja vuokra-asuntoja yhteensä 165 kpl, joista 154 kpl on yksiöitä ja 11 kpl kaksioita. Asunnot ovat viihtyisiä ja moderneja; lattiat ovat puukuvioista vinyylilankkua, seinät ja keittiön kaapistot valkoiset ja kylpyhuoneissa on mustaa sekä valkoista laattaa. Puupintaiseksi jätetyt katot muistuttavat talon päärakennusmateriaalista.

Talon ensimmäisestä kerroksesta löytyvät pyörävarastot, maksutta käytettävät pyykinpesukoneet ja kuivausrummut sekä pesutuvan vieressä sijaitseva yhteinen olohuone, jossa voi odotella pyykkejään samalla vaikka opiskellen. Ylimmässä kerroksessa on kaikkien asukkaiden käytössä oleva kattosauna sekä kerhotila. Kiinteistöltä löytyy myös kattavat jätteenlajittelumahdollisuudet.

Massiivipuiset asunnot on rakennettu sisätiloiltaan lähes valmiiksi Kuhmossa tehdasoloissa, joten saapuessaan Tapiolaan asuntoelementit sisälsivät jo esimerkiksi lopulliset pintamateriaalit, kiintokalusteet ja kodinkoneet. Tapiolassa paikoilleen nostetut puiset elementit muodostavat Suomen toiseksi korkeimman puukerrostalon ja maailman korkeimman CLT-tilaelementtitekniikalla toteutetun puukerrostalon.

Tuuliniitty vastaa tulevan opiskelijasukupolven, Z-sukupolven, toiveita. Ekologisuus on huomioitu rakennusmateriaalinen valinnassa, kohde sijaitsee hyvien palveluiden ja julkisten liikenneyhteyksien äärellä ja asunnot painottuvat opiskelijoiden toivomiin yksiöihin. Z-sukupolven arvoissa painottuvat erityisesti ympäristöystävällisyys ja talonpoikainen harkitsevuus. Tuuliniitty on loistava esimerkki rakennuksesta, jossa nuorten toiveet ja arvot on huomioitu.

Kohteessa on pyritty kunnioittamaan 1950-luvun Tapiolan tavoitteita laadukkaasta arkkitehtuurista ja rakentamisesta. Puukerrostaloissa on viitteitä 1950- ja 1960-lukujen Tapiolan kerrostaloihin muun muassa julkisivusuhteissa ja aukotuksissa. Tapiolan korkeille taloille tyypillinen erikoinen kattomuoto on arkkitehtikilpailun myötä tullut kaavamääräys.

Tekniset ratkaisut

Rakennuksen runkona toimivat CLT-tilaelementit. Epätyypillisen kattomuodon yhdistäminen korkeaan puumoduulirakentamiseen ja sijaintiin nimenomaan Tuuliniityssä on tuonut haasteita. Hatun muotoinen katto nappaa hyvin tuulta, ja tuulikuormien hallintaan on jouduttu kehittämään uusia keinoja.

Rakennesuunnittelusta vastasi A-Insinöörit, jonka yksikönjohtaja Esa Suomalainen kuvaa kohteen suunnittelua pitkäksi ja vaativaksi prosessiksi. Rakennusta on vakautettu ylös valetulla kymmenien senttien paksuisella betonilaatalla. Rungon jäykistys toteutettiin mahdollisimman jäykillä liitoksilla – puu puuta vasten. Värähtelystä ja rungon jäykistyksestä johtuen elementit ovat jäykästi kiinni toisissaan, joka poikkeaa merkittävästi tavanomaisesta tilaelementtirakentamisesta. Myös liitostyypit on kehitetty varta vasten Tuuliniityn kohteeseen.

Kaikki talon liitokset ovat yksilöllisesti sinne suunniteltuja, ja metalliosat on teetetty kohteeseen konepajatyönä. Tärinäeristeitä ei pystytty käyttämään, joten akustinen toiminta asunnoissa on toteutettu erillisellä sisäkuorella tila tilaan -tyylisesti.

− Tavanomaisesta poiketen rakennetta testattiin Kuhmossa etukäteen neljällä malliasunnolla ennen varsinaisen tuotannon aloittamista. Malliasunnoilla toteutettiin laaja akustinen testausohjelma, jolla varmistettiin suunnitellun rakenteen toiminta. Välipohjien ja väliseinien ääneneristävyys selvitettiin laskennallisesti, kertoo akustisesta suunnittelusta vastannut Mikko Kylliäinen A-insinööreistä.

Vaativana suunnittelutehtävänä hanketta pitää myös KK-Palokonsultin Esko Mikkola.

− Rakennus on korkeudeltaan 1,5-kertainen taulukkomitoituksella suunniteltavaan rakennukseen verrattuna, joten suoritettiin toiminnallinen palomitoitus. Erityisen huomioarvon sai riittävän alhaisen sortuman todennäköisyys, julkisivupalon hallinta ja henkilöturvallisuus.

P1-paloluokkaa vastaava turvallisuustaso saavutettiin siten, että rakennukseen asennettiin automaattinen sammutuslaitteisto, kantavissa puurakenteissa käytettiin suurempia dimensioita (R120) sekä suojaverhouksia ja lisäksi ensimmäinen kerros rakennettiin myös julkisivun osalta palamattomaksi.

Rakennushanke

Hankkeen läpiviennin onnistuminen on vaatinut lujaa tahtoa ja hyviä kumppaneita. HOAS suunnittelutti kohteen aluksi CLT/LVL-suurelementtirakenteiseksi, urakka kilpailutettiin ja rakennuslupakin saatiin syksyllä 2018, mutta tarjoukset olivat liian korkeita. Suunnittelussa jouduttiin palaamaan lähtöviivalle.

Keväällä 2019 suunnittelijoita vaihdettiin ja lähdettiin tutkimaan CLT-tilaelementtivaihtoehtoa. Mahdolliset elementtitoimittajat kutsuttiin yhdessä kehittämään hanketta. Tilaajan hankepäällikkö Anneli Keränen kertoo kevään olleen intensiivinen.

− Suunnittelijat tekivät rajuja ja innovatiivisia muutoksia lyhyen ajan sisällä, ja toimittajat etsivät kustannustehokkaita ja toteuttamiskelpoisia ratkaisuja taukoamatta.

Urakkasopimus tehtiin JVR:n ja hankintasopimus Elementti Sammon kanssa. Muutoslupaprosessin jälkeen rakentamaan päästiin helmikuussa 2020, elementtien tuotanto alkoi jo loppuvuodesta 2019. Työmaalle elementit asennettiin toukokuusta lokakuulle. Logistiikan toimiminen huikean hyvin yllätti tilaajan.

Urakoitsijan täytyi sen sijaan yllättyä korkean rakentamisen tuomista haasteista työmaalle.

− Hoas Tuuliniitty on ollut yrityksen haastavin projekti tähän mennessä toleranssien ja työnjohdon kannalta, JVR-Rakennus Oy:n toimitusjohtaja Arttu Suuronen kertoo.

− Kokonaistyömaan johtamista kehitettiin vauhdissa. Kun mennään 10 kerroksen yli, tekeminen hidastuu. Prosesseja pitää muuttaa. Vaikkei hanke ollut talousmielessä paras mahdollinen, halua on edelleen tehdä lisää. Korkeat rakennukset kiinnostavat.

Erityisen yhteistyöhankkeen valmistumista juhlittiin toukokuussa 2021. Tilaaja näkee konsortion toimineen erinomaisesti toisiaan tukien ja yhteen hiileen puhaltaen. Korkean puurakentamisen opettelu on ollut innostavaa, ja seuraavat hankkeet tulevat varmasti olemaan helpompia. Hoasin seuraava puurakenteinen rakennus on suunnitteilla Espoon Niittykumpuun ja kolmannen talon suunnittelu on juuri käynnistynyt Helsingin Kuninkaantammeen.

Artikkeli on julkaistu lokakuussa 2021 Puu-lehden numerossa 2/2021.