13.2.2022

Monion peruskivi on muurattu

Tuusulan lukio ja monitoimitalo Monio on valmistuessaan yksi suurimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa.

Read the article in English: Monio log school construction has kicked off

Kuva: AOR Arkkitehdit Oy

Lukio ja kulttuuritalo Monion rakentaminen on alkanut Tuusulan Hyrylässä. Peruskivi muurattiin loppusyksystä, ja rakennuksen on määrä valmistua kesällä 2023. Monio on Tuusulan kunnan rakennuttama monitoimitilahanke, jossa samaan rakennukseen yhdistetään muun muassa lukio, kansalaisopisto, taiteen perusopetus sekä Tuusulan Opisto.

Urakka toteutetaan kokonaisurakkana, jossa tilaajana toimiva Tuusulan kunnan tilapalvelut vastaa suunnittelusta ja Lujatalo ottaa toteutuksesta kokonaisvastuun. Arkkitehtisuunnittelusta vastaa AOR Arkkitehdit Oy, ja hirsitoimittaja on Kontiotuote Oy. Hankkeen urakkasumma on noin 27 miljoonaa euroa.

Hankkeen erityispiirteenä on hybridirunko ja seinärakenteena käytetty hirsi, joka on rakennuksen näkyvin elementti. Monio on ensimmäinen kolmikerroksinen hirsikoulu ja yksi suurimmista hirrestä toteutetuista julkisista rakennuksista Suomessa. Rakennuksen laajuus on 8773 br-m2.

Runsaan hirren käytön lisäksi myös välipohjat, pilarit ja vesikattorakenne tehdään puusta, mikä tekee rakennuksesta hyvin pitkälle puurakenteisen.

Rakennuksen arkkitehtuuri heijastaa ympäröivän entisen varuskunta-alueen ryhdikästä henkeä sekä sen historiallisten rakennusten ominaispiirteitä massoittelunsa, julkisivujensa, materiaaliensa sekä sisätilansa kautta. Monion tontilla sijaitsee suojeltu hirsirakenteinen Rakennus 10 sekä varuskunta-aikainen punatiilinen varastorakennus. Yhdessä uudisrakennuksen kanssa ne rajaavat vehreän puistomaisen toiminnallisen piha-alueen. Rakennuksen julkisivut ovat nykyaikaista teollista hirttä ja katto sinkittyä peltiä. Pihan puoleisissa sisäänkäyntikatoksissa on tiiliverhous.

Monion rakennus koostuu kuudesta kolmikerroksisesta, harjakattoisesta hirsitalosta, joilla on hirsiseinät sekä julkisivussa että sisätilassa aulan puolella. Hirsitalojen väliin jää korkeaa sisäkatutilaa sekä katoksia sisäänkäynneille. Aulatilat sijoittuvat sisäkaduille ja oppimisalueet hirsitaloihin.

Kuva: AOR Arkkitehdit Oy