23.11.2022

Suursuosittu Tukholman väliaikainen kauppahalli muuntui upeaksi padelhalliksi Ruotsin suurimmassa uudelleenkäyttöprojektissa

Östermalmshallen Padel on Ruotsin suurin rakennusalan uudelleenkäyttöprojekti. Tukholman Östermalmissa väliaikaisena kauppahallina toiminut puurakennus siirrettiin 500 kilometriä lounaaseen ja muutettiin padelhalliksi.

Kun suuren Östermalmshallen-kauppahallin remontti tuli ajankohtaiseksi vuonna 2016, piti löytää ratkaisu, jolla kauppahallin toiminta saatiin jatkumaan keskeytyksettä. Ratkaisu oli tehdä väliaikainen ja uudelleenkäytettävä rakennus. Väliaikainen kauppahalli rakennettiin kokonaan puusta käyttäen mm. Metsä Woodin Kerto LVL -tuotteita. Kun Östermalmshallenin remontointi saatiin päätökseen ja väliaikaista kauppahallia ei enää tarvittu, Wallenstam osti rakennuksen ja etsi sille uuden käyttötarkoituksen.

”Tämä uudelleenkäyttöprojekti on Ruotsissa ainutlaatuinen. Purimme käytössä olevan kauppahallin Tukholmassa, siirsimme sen uuteen paikkaan 500 kilometrin päähän Göteborgin vieressä sijaitsevaan Mölnlyckeen ja teimme rakennuksesta padelhallin. Se on todellakin ainoa laatuaan”, kuvailee Wallenstamin projektipäällikkö Johan Wuollet.

Huhtikuussa 2022 avatun padelhallin projekti kesti kokonaisuudessaan hieman yli vuoden sisältäen rakennuksen purkamisen, välivarastoinnin ja kokoamisen Mölnlyckessä. Halli on rakennettu esivalmistetuista puuelementeistä ja sen kattorakenne koostuu ristikkomuotoon asetetuista Kerto LVL -palkeista. Näin on saatu aikaiseksi vahva rakenne pienemmällä materiaalimäärällä. 

”Kerto LVL -kattorakenteiden purkutyö oli erittäin sujuvaa. Suuri osa siitä, mitä nykyisin rakennetaan joko hävitetään aivan liian aikaisin tai niitä ei voida hyödyntää uusiin käyttötarkoituksiin. Rakennusten hävittämisen sijaan meidän tulisi uusiokäyttää tuotteita niin paljon kuin mahdollista – tai uusiokäyttää koko rakennus, kuten täällä teimme”, sanoo Johan Wuollet.

Johan Wuollet uskoo, että ennen pitkää tulee olemaan alan vaatimus, että rakennuksia voidaan purkaa tai joustavasti muokata uusiin käyttötarkoituksiin, sillä rakennusalan osuus ilmastonmuutosta kiihdyttävistä vaikutuksista on tällä hetkellä suuri.

”Tämä on ollut Wallenstamille vastuullisuushanke ja oppimismatka, jolla olemme kerryttäneet kokemusta suuren rakennuksen uusiokäytöstä. Kuten kaikilla muillakin aloilla, myös rakennusalalla tulee panostaa vastuullisuuteen ja kiertotalouteen. Vastuulliset puutuotteet soveltuvat hyvin materiaalina tähän tavoitteeseen. Uskon, että uudelleenkäytettävyyden tärkeys rakennushankkeissa tulee kasvamaan entisestään, käytetäänpä puuta sitten sellaisenaan tai muiden materiaalien kanssa”, sanoo Johan.

Tulevaisuuden rakentamiseen suuntautuneen konseptinsa ansiosta rakennuksen uudelleenkäyttöprojekti on herättänyt kiinnostusta myös ruotsalaisessa RISE Research Institutes of Sweden -tutkimuslaitoksessa ja se on yksi tämän vuoden rakennusalan kiertotaloushankkeiden finalisteista. Väliaikaisena kauppahallina ollessaan rakennus on voittanut Design S Award -palkinnon arkkitehtuuristaan 2016, Architizer A+ Award -palkinnon vähittäiskauppa-kategoriassa 2017 ja Tukholman kauppakamarin kaupunkiympäristöpalkinnon 2017. Kauppahalli oli myös ehdolla Mies van der Rohe -palkinnon saajaksi loppusyksystä 2016 sekä vuonna 2017 Tukholman rakennukseksi.

Lue lisää: https://www.metsagroup.com/fi/metsawood/uutiset-ja-julkaisut/referenssit/padel-halli/?utm_source=pr&utm_campaign=padel_hall