13.4.2023

Päiväkoti Martta Wendelin sai kansainvälisen puuarkkitehtuuripalkinnon

Tuusulan kunnan päiväkoti Martta Wendelinille on myönnetty kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinto. Palkinnon tavoitteena on tuoda esille ja palkita puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Vuosittain jaettavalla palkinnolla halutaan rohkaista innovatiiviseen arkkitehtuuriin ja yhdistää maita, joissa puurakentamista pidetään tärkeänä. Voittaja julkaistiin Lillessä Ranskassa järjestetyssä puurakentamisen tapahtumassa ”Forum International Bois Construction” 13.4.2023.

Päiväkoti Martta Wendelin, kuva: Hannu Rytky

Puuarkkitehtuuripalkinto myönnettiin nyt viidettä kertaa. Kilpailussa viiden maan arkkitehtuurilehdet ehdottivat kukin omasta maastaan enintään kolmea kohdetta kilpailuun. Mukana olevat maat ovat Suomi, Sveitsi, Saksa, Ranska ja Ruotsi. Tuomariston jäsenet ovat eurooppalaisten puuarkkitehtuuri- ja alanlehtien edustajia. Lehdet ovat Puu-lehti Suomesta, Trä-lehti Ruotsista, Mikado-lehti Saksasta, Lignum-lehti Sveitsistä ja Séquences Bois -lehti Ranskasta. Jokainen lehden edustaja esittää kilpailuun kolme ehdotusta, joista äänestetään. Kukin lehti on jäävi äänestämään omiaan ehdotuksiaan.

Raati kiittelee arviossaan erityisesti CLT-paneelien käyttöä päiväkoti Martta Wendelinissä. Rakennuksen on suunnitellut AFKS / Arkkitehdit Frondelius + Keppo + Salmenperä.

− Palkinto tuo päiväkoti Martta Wendelinille kansainvälistä tunnustusta. Tunnustus täydentää sitä onnistumisen tunnetta, joka meillä on rakennuksesta. Yksi tärkeimmistä tavoitteista oli luoda turvalliset ja rauhalliset puitteet lasten toiminnalle. Puun käyttö, hillityt värit, valoisuus, hengittävyys ja miellyttävä akustiikka sekä kiitelty CLT-tekniikan käyttö tekivät lopputuloksesta onnistuneen, tiivistää palkintoa vastaanottamassa ollut Heikki Lonka Tuusulan kunnasta.

Martta Wendelin on 10-ryhmäinen päiväkoti, jossa on päivähoitopaikkoja noin 200 lapselle. Tarkkaan harkittujen tilaratkaisujen ansiosta lapset voivat toimia heille tärkeissä omissa pienryhmissä. Samalla iso päiväkotiyksikkö tekee sijaisjärjestelyiden toteuttamisesta helpompaa, kun tarjolla on tuttuja aikuisia. Tiloissa on myös esimerkiksi liikuntasali, ateljee, ruokahuone ja toimistotiloja, ja päiväkodilla on iso piha. Päiväkoti valmistui vuonna 2022.

Lisätiedot ja valokuvat:

Projektipäällikkö Hilppa Iittiläinen, hilppa.iittilainen(a)puuinfo.fi, 040 940 1300
Hankepäällikkö Heikki Lonka, heikki.lonka(a)tuusula.fi, 040 314 3501

Lue myös:

Kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinnon 2022 sai Kulttuurikeskus Sara (Puu-lehti 3/2022)
Tuusula on vuoden 2022 julkisen puurakentamisen edelläkävijä (puuinfo.fi, 3.11.2022)

Read the article in English here.