19.5.2023

Kuusi kiinnostavaa faktaa Stora Enson uudesta pääkonttorista

Katajanokan Laituriksi nimetty Stora Enson uusi pääkonttori valmistuu vuoden 2024 kesäksi. Uusi puurakennus sijoittuu Helsinkiin Katajanokalle, joka on tuttu matkustajille risteilysatamana. Rakennuksen omistaa suomalainen eläkeyhtiö Varma.

Read the article in English here.

Kuva: Anttinen Oiva Arkkitehdit

1. Rakennus syntyy massiivipuisista rakennuselementeistä, jolloin rakennustavala on merkittäviä vaikutuksia työmaalla, ympäristössä ja ilmastossa.

2. Pääkonttoritoimintojen lisäksi rakennukseen tulee myös hotelli sekä ravintola- ja konferenssitiloja. Sisätilojen puuarkkitehtuuri on siis myös kaupunkilaisten ja turistien nähtävissä.

3. Puuosiin varastoituu ilmakehää lämmittävää hiilidioksidia 5 865 tonnia. Määrä vastaa Stora Enson mukaan noin 3 500 henkilöauton keskimääräisiä vuotuisia päästöjä Suomessa. 

4. Puurunkoon tulee 7 600 kuutiota massiivipuuta. Jokainen puukuutiometri, jolla korvataan uusiutumattomia materiaaleja, vähentää hiilidioksidipäästöjä keskimäärin 1,5 tonnilla.

5. Mittojen mukaan esivalmistetuista rakennuselementeistä rakentaminen lyhentää työmaa-aikaa, pienentää kustannuksia ja tehostaa raaka-aineen hyödyntämistä.

6. Asennusvalmiit elementit ovat turvallisempia asentaa, eikä työmaalla synny ylimääräistä jätettä, pölyä eikä melua.

Artikkeli on julkaistu forest.fi-verkkolehdessä 6.4.2023. Lue juttu kokonaisuudessaan täältä: Tältä näyttää puurakennus, joka on poikkeuksellinen koko maailmassa — 5 kiinnostavaa huomiota.