7.10.2024

CIMANET tohtoripilotissa tehdään laajaa yhteistyötä yli tiedekuntarajojen

Circular Materials Bioeconomy Network (CIMANET) on Aalto-yliopiston koordinoima yhdeksän suomalaisen yliopiston yhteinen kierto- ja biotalouden materiaalien tohtorinkoulutusverkosto, jonka puitteissa tarjotaan rahoitusta yli 60 väitöskirjatutkijalle. Tulevaisuuden teollisiin innovaatioihin ja ratkaisuihin tähtäävä monitieteinen verkosto hyödyttää myös suomalaista puurakentamisen tutkimusta Tampereen yliopiston ja Aalto-yliopiston kolmen toisiinsa linkittyvän väitöskirjaprojektin kautta.

Read the article in English here.

Tampereen yliopiston teollisen puurakentamisen tutkimustoiminta on vuodesta 2021 lähtien tähdännyt tiiviiseen yhteistyöhön yli rakennetekniikan, arkkitehtuurin ja kiinteistökehittämisen tutkimusryhmärajojen. CIMANET-yhteistyön kautta Tampereen yliopiston käytännönläheinen tutkimustoiminta sai merkittävän lisän Aalto-yliopiston biomateriaalien tutkimusosaamisesta, kun kolme uutta väitöskirjaprojektia käynnistyi elokuun 2024 alussa.

Shaghayegh Elahi
Kimiya Tajik
Jami Järvinen
  1. Väitöskirjatutkija Shaghayegh Elahi tutkii Mycelium-sienirihmaston mahdollisuuksia teollisen puurakentamisen erilaisissa rakennustuotteissa. Puristusmuokatulla sienirihmastolla on sen hyvien materiaaliominaisuuksien takia potentiaalia varsin vaativiinkin rakennustuotteisiin. Kansainvälisissä tutkimuksissa on jo tarkasteltu sienirihmaston käyttöä mm. tiilen tapaisena rakennuselementtinä ja akustolevynä. Tampereen yliopistossa tehtävässä tutkimuksessa syvennytään materiaalin lujuus- ja jäykkyysominaisuuksien hyödyntämiseen osana kantavia ja ei-kantavia puurakenteita. Työtä ohjaa professori Sami Pajunen.
  2. Professori Lauri Rautkarin ohjaamassa hankkeessa Aalto-yliopistossa tutkitaan Mycelium sienirihmaston kasvua, materiaaliominaisuuksien optimointia, ja mahdollisesti uusien ominaisuuksien lisäyksiä. Väitöskirjatutkija Kimiya Tajik on aloittanut työt elokuussa. Hän on juuri valmistunut maisteriksi Tampereen yliopistosta.
  3. Kolmas projekti on professori Markku Karjalaisen ohjaama hanke, jossa selvitetään puukuitupohjaisten lämmöneristeiden uusia käyttömahdollisuuksia ja ympäristövaikutuksia osana vähähiilistä teollista puurakentamista. Puukuitueristeitä ja niiden käyttömahdollisuuksia tutkimalla ja kehittämällä sekä niiden tuotantoa ja vientiä lisäämällä voidaan myös parantaa Suomen metsistä saatua arvonlisää. Erityinen painopiste hankkeessa on puukuitupohjaisten tuotteiden paloturvallisuudessa, sillä tällä hetkellä se rajoittaa vastaavien tuotteiden käyttöä monikerrosrakentamisessa useissa maissa. Väitöskirjatutkijana toimii arkkitehti Jami Järvinen.

Lue lisää:
Graduate School of Industrial Timber Construction | Tampere Universities (tuni.fi)
CIMANET Doctoral Education Network | Aalto University