Kviberg Park -urheiluhalli
Sotilasharjoituskentästä liikunta- ja urheilualueeksi muuntuva Kviberg Park on saanut uuden monitoimiareenan, jossa on puitteet niin jääharjoitteluun kuin sisäkenttälajeihin. Tilaajan toive puuta suosivasta fossiilittomasta rakentamisesta antoi rakennukselle sen omaleimaisen arkkitehtuurin.
Kaavoituksen sanelema rakennuskorkeus uhkasi rajoittaa urheilun tarvitsemaa huonekorkeutta, ja yhdistelmän toteuttamiseen oli lopulta vain yksi ratkaisu: kaksi 80 metriä pitkää liimapuukaarta, joista yksi kulkee urheiluhallin ja toinen jäähallin yli. Väliin jäävät rakennuksen aula- ja kahvilatilat. 1,5 metriä korkeista ja 0,5 metriä leveistä komponenteista koottujen kaarten aikaansaama aaltomuoto luonnehtii sekä ulko- että sisätilaa, myötäillen sekä hallin rakennetta että toimintaa. Tarvittava rakennuskorkeus ja jänneväli on saavutettu jatkamalla liimapuukaaria rakennuksen ulkopuolelle ja ankkuroimalla ne vahvaan betoniperustukseen.
Puu materiaalina
Rakennuksen julkisivu on lomalaudoitettua lämpökäsiteltyä puuta, ja katon aurinkokennojen välistä pilkottaa maksaruoho. Suuret lasiseinät myötäilevät rakennuksen kaarimuotoa korostaen yleisön ja urheilijoiden erillisiä sisäänkäyntejä, jotka johtavat aulaan rakennuksen vastakkaisilta puolilta.
Kestävien ja uusiutuvien luonnonmateriaalien käyttö jatkuu sisustuksessa: seinät ovat koivuvaneria, lattia saarniparkettia ja alakatto mäntylevyä.
Monitoimiareena
Urheiluareenan puolella pelataan käsipallon, koripallon, salibandyn, sulkapallon kaltaisia pallopelejä sekä miekkaillaan ja voimistellaan. Sali voidaan verhojen avulla jakaa kahdeksi käsipallokentäksi tai yhdeksi käsipallokentäksi ja kahdeksi pienemmäksi kentäksi. Jäähallissa on tilaa jääkiekolle, taitoluistelulle ja yleisöluistelulle.
Urheiluhalliin mahtuu tavallisesti 1 500 katsojaa. Musiikkiesityksissä ja kulttuuritapahtumissa voi kuitenkin olla jopa 2500 hengen yleisö, kun kentän seisomapaikat saadaan käyttöön katsomoiden lisäksi. Jäähalli on mitoitettu 300 hengen yleisötapahtumiin.
Aula ja kahvila
Suunnittelussa on panostettu kutsuvaan ja osallistavaan ympäristöön tekemällä sisäänkäynneistä ja julkisista tiloista selkeitä ja viihtyisiä. Aula toimii kätevänä kokoontumispaikkana ennen erilaisia tapahtumia, ja toisen kerroksen kahvilassa on lisää urheiluhalliin ja jäähalliin avautuvia katsojapaikkoja. Näissä jäähallin lasiseinän viereen ripotelluissa istuimissa ja pöydissä voi nauttia kahvikupposen samalla kun seuraa suosikkiurheilijoidensa edesottamuksia.
Rakennus on otettu käyttöön elokuussa 2023 ja on pinta-alaltaan 12 000 neliömetriä.
TEKIJÄT
Jürgen Wahlström valmistui arkkitehdiksi Chalmers Tekniska Högskolasta Göteborgissa. Hän on myös suorittanut filosofian kandidaatin tutkinnon taiteentutkimuksessa.
Vuodesta 1998 lähtien hän on johtanut omaa arkkitehtitoimistoaan Wahlström & Steijner Arkitekter AB.
Kvibergin urheilu- ja jäähallin vaneripinnat ovat suomalaisen innovoinnin tulosta
Suomalainen Elam Oy toimitti Kvibergin halliin n. 6500 m² pintakäsiteltyä ja osin akustiikkarei’itettyä koivuvanerilevyä, joka toimii ääntä vaimentavana pintana. Kaunis puuverhous antaa tilaan modernin ja lämpimän vaikutelman. Tutustu osoitteessa elam.fi.
Tuotteessa käytetyt runkolevyt on valmistettu Koskisen vaneritehtaalla, jossa levyn rakenne ja pintalaatu räätälöitiin juuri tämän kohteen vaatimukset täyttäväksi. Tilaajalle oli tärkeää, että laadukkaan materiaalin ja kilpailukykyisen hinnan lisäksi noudatettiin täsmällisiä toimitusaikoja.
Kvibergin urheilu- ja jäähalli on hieno esimerkki, mitä voidaan saavuttaa suomalaisten toimijoiden yhteistyöllä, jolloin eri kokoiset toimijat pääsevät käsiksi suuriin projekteihin.
Faktat kohteesta
Kviberg Park -urheiluhalli
- Sijainti | Göteborg, Ruotsi
- Käyttötarkoitus | Urheiluhalli
- Arkkitehtisuunnittelu | Wahlström & Steijner Arkitekter AB
- Rakennesuunnittelu | COWI
- Valokuvat | James Silverman ja Bert Leandersson
- Teksti | Jürgen Wahlström