7.7.2020

Päiväkoti Suosaari

Puistomaisessa metsikössä kohoava päiväkoti on väritetty syksyn ruskan sävyihin. Leikkimielinen julkisivu korostaa talon tilaelementtirakennetta ja antaa jokaiselle siivelle oman luonteensa.

Kolmelle ryhmälle suunniteltu päiväkoti koottiin kuudestatoista tilaelementistä. T-kirjaimen muotoisessa rakennuksessa jokaisella lapsiryhmällä on oma sakara sekä sisäänkäynti päädyissä sijaitsevien terassien kautta. Yhteistilat ovat talon keskellä.

Tilaelementtirakenne valittiin nopean toteutusaikataulun ja siirrettävyystarpeen vuoksi. Ennusteen mukaan alueen päiväkotilasten määrä kasvaa lähivuosina yli sadalla lapsella, mutta palautuu nykyiselle tasolle vuoteen 2017 mennessä. Siirrettävyys tarjoaa päivähoidon järjestelyssä tarvittavaa joustoa.

Tilaelementtien leveys on 3,3 ja 4,5 ja pituus 9–13,5 metriä. Korkeus on enimmillään 4,9 metriä. Julkisivuverhouksena on ruuveilla kiinnitetty 28 x 145 mm höylätty mäntylauta avosaumalla. Lautajako on suunniteltu tilaelementtiin sopivaan 150 mm moduuliin. Laudat on pintakäsitelty kerran kaikilta sivuiltaan ennen laudoituksen kiinnittämistä.

Monitoimisalin ja ryhmätilojen sisäseinät on verhoiltu koivuvanerilla, mikä antaa tiloille viimeistellyn ilmeen. Levyjaon suunnittelussa on otettu huomioon rakennuksen siirrettävyys. Päiväkodin keskellä sijaitseva sali on muita tiloja korkeampi ja se on kattoikkunalla valaistu.

Faktat kohteesta

Päiväkoti Suosaari

  • Sijainti | Helsinki
  • Käyttötarkoitus | Päiväkoti
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Helsingin kaupunki, Sosiaalivirasto
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Häkli Ky
  • Rakennesuunnittelu | Insinööritoimisto Konstru Oy
  • Urakoitisija | Elemenco Oy
  • Kokonaisala | 590 m2
  • Valmistusvuosi | 2009
  • Valokuvat | Jussi Tiainen
  • Teksti | Seppo Häkli