13.7.2020

Vaaralanpuiston päiväkoti

Vaaralanpuiston uudessa päiväkodissa testataan ensimmäistä kertaa Vantaan kaupungin rakennushankkeilleen asettamaa lähes nollaenergiakonseptia. Tilat on suunniteltu soveltumaan uudentyyppiseen pienryhmäpainotteiseen opetukseen. Materiaalit ovat rouheita ja kauniisti vanhenevia.

Vaaralanpuiston päiväkoti sijaitsee Vantaan Vaaralan kaupunginosassa. Rakennukseen on suunniteltu tilat yhdeksälle uudentyyppiselle päiväkodin kotialueelle, yhteensä päiväkodissa on 126 paikkaa. Tontti sijoittuu keskelle rauhallista pientaloaluetta ja on pääosin vanhaa pihapiiriä ja peltoa, jossa kasvaa muutama komea jalopuu. Parhaalla rakennuspaikalla sijainneet hyväkuntoiset tammet haluttiin säästää ja rakentaminen ja paikoituspiha rajattiin tästä syystä tontin eteläosaan. Pääsisäänkäynti, huolto ja henkilökunnan sisäänkäynti sijoittuvat paikoituspihalle. Leikkipiha sijoittuu rakennuksen pohjois- ja itäpuolelle ja ulottuu osin viereiselle puistoalueelle. Päiväkodin ryhmien sisäänkäynteihin saavutaan leikkipihan kautta.

Rakennuksen hahmo on suurpiirteinen. Tilat ovat kahdessa kerroksessa, ilmanvaihtokonehuone sijaitsee ullakolla. Paloluokka on P2. Tammien lehvästöön avautuva kaksi kerrosta korkea salin ja ruokailuaulan tilasarja muodostaa rakennuksen sydämen, jonka ympärille muut tilat on ryhmitelty.

Materiaalivalinnat ovat reiluja; julkisivut ovat vaihtelevan levyistä pystysuuntaista lehtikuusilautaa. Verhous on käsitelty rautavihtrilliseoksella, jonka jälkeen sen annetaan harmaantua kauniin silkinharmaaksi.

Sisätiloissa pinnat ovat lasuurikäsiteltyä muottiin valettua betonia tai tasoittamatonta harkkoa. Kalusteissa on käytetty Remamonikerroslevyä. Vaaralanpuiston päiväkoti on Vantaan kaupungin lähes nollaenergiakonseptin pilottihanke. Rakennus tuottaa uusiutuvaa omavaraisenergiaa matalalämpöjärjestelmän sekä aurinkosähköjärjestelmän avulla.

Faktat kohteesta

Vaaralanpuiston päiväkoti

  • Sijainti | Vantaa
  • Käyttötarkoitus | Päiväkoti
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Vantaan kaupunki Tilakeskus
  • Arkkitehtisuunnittelu | AFKS – Arkkitehdit Frondelius+ Keppo+ Salmenperä
  • Rakennesuunnittelu | A-Insinöörit Oy
  • Urakoitisija | Rakennus Future Oy
  • Puuosien toimittaja | LK Lehtikuusi Oy
  • Sisustussuunnittelu | AFKS
  • Sähkösuunnittelu | Duopoint Oy
  • LVI-Suunnittelu | Hewair Oy
  • Tilavuus | 7 215 m3
  • Kokonaisala | 1 503 m2
  • Valmistusvuosi | 2017
  • Valokuvat | Mika Huisman
  • Teksti | Jari Frondelius