30.11.2023

Metsolan päiväkoti

Rakennus on CLT- ja liimapuurunkoinen, ja sen välipohjat ovat pääosin ripalaattaa. Sisätiloissa mahdollisimman monessa kohdassa on jätetty näkyviin CLT-pintaa, joka on käsitelty palonsuojakäsittelyllä. Jokaisessa ryhmä- ja lepohuoneessa ainakin yksi seinä on CLT-pintainen. Joitakin CLT-pintoja on kuitenkin peitetty kipsilevyin palo- ja akustisista syistä.

Julkisivussa on pystypanelointi, jonka leveys vaihtelee. Julkisivu on valmistettu hienosahatusta kuusipaneelista, joka on kiinnitetty piilokiinnityksellä. Kuusipaneeli on käsitelty Siiox-käsittelyllä. Ikkunoissa on vaakasuuntainen aihe ja ikkunoiden väleissä julkisivuissa on lämpökäsitelty, Teknos Woodex Aqua -käsitelty pystysuuntainen rimapaneeli. Rimapaneeli on käsitelty tummemmalla sävyllä, joka luo mielenkiintoa ja kontrastia julkisivuun.

Rakennuksen nelilappeinen siipimuoto luo kiinnostavaa massoittelua ja antaa päiväkodin sisäänkäynneille suojaavat katokset. Rakennuksen kattoon on haettu muotoa liito-oravan siivistä, sillä tontilla ja lähimetsässä asuu liito-oravia. Katosten yhteydessä julkisivun aiheena on liimapuurimoitus, joka on käsitelty samalla Teknos-sävyllä kuin rimapaneeli. Lasten sisäänkäyntien kaiteet on valmistettu CLT:stä. Kokonaisuus on rauhallinen mutta erittäin mielenkiintoinen.

Julkisivuun on integroitu Laura Merzin ”Metsolan otukset” -taidehahmoja. Taide luo identiteettiä kullekin lapsiryhmälle ja auttaa ryhmiä löytämään oman reittinsä kotipesätiloihinsa. Julkisivutaiteelle myönnettiin Vuoden Huiput! -hopeahuippupalkinto vuonna 2022.

Rakennuksen julkisivuissa ja sisätiloissa aistii puun parhaat puolet. Käyttäjät ovat kehuneet rakennuksen akustiikkaa, ja CLT-pinta sisätiloissa luo harmonisen ja rauhallisen tunnelman. Julkisivusta on heti pääteltävissä, että kyseessä on puurakennus.

Tekniset ratkaisut

Rakennus on CLT-runkoinen, ja palo-osastoidulla poistumisreitillä osa puupinnoista on peitetty tuplakipsilevyin. CLT-pinnoille jääneet seinä- ja kaidepinnat on käsitelty Nordtreat-palonsuojakäsittelyllä kaikissa tiloissa, jotta turvallisuusvaatimukset täyttyvät

Käyttäjät ovat kehuneet rakennuksen akustiikkaa. Ryhmähuoneiden väliset seinät on toteutettu siten, että toisella puolella on CLT-pinta ja toisella puolella on kipsilevyt. Tämä ratkaisu on tehty akustisista syistä. Väliseinän kohdalla ulkoseinän CLT-elementti on katkaistu, jotta äänien kulkeutuminen ulkoseinän kautta voidaan estää. Jokaisessa ryhmä- ja lepohuoneessa on akustisista ja paloratkaisuista huolimatta onnistuttu säilyttämään esillä puupintaa.

Alakatoissa on osittain jousirankakatto ja osittain akustoivia alakattolevyjä, joiden avulla rakennuksen akustiikkaa on parannettu. Akustoivia pintoja on käytetty myös paljon seinissä. Jotkut akustiikkalevyt ovat saaneet lisäarvoa taiteilija Laura Merzin painetulla taiteella.

Rakennushanke

Suunnittelu aloitettiin loppuvuodesta 2019, ja rakentaminen alkoi syksyllä 2021. Rakennuksen elementit asennettiin talvella 2021 – 2022, ja rakennus otettiin käyttöön syksyllä 2022. Urakkamuoto oli kokonaisurakka.

Julkisivutaiteen prosessi kehittyi orgaanisesti projektin myötä. Osallisina taideprojektissa oli AFRY ARK Studion, taiteilijan, tilaajan ja urakoitsijan lisäksi Espoon modernin taiteen museo EMMA sekä heidän graafikkonsa. Arkkitehdin oli ratkaistava taiteen tekninen toteutus rakennukseen, painotapa ja materiaalit kestävällä tavalla niin, että taiteilijan teokset pääsevät luontevasti esille. Yhteistyö muiden osapuolten lisäksi myös painotalon kanssa oli tärkeää.

Tontin pieni koko asetti haasteita suunnittelulle ja toteutukselle. Louhintarajaa etsittiin suunnittelijoiden, tilaajan, valvojien ja urakoitsijan kesken hienolla yhteistyöllä. Tontin pienen koon lisäksi louhintaa rajoittivat tontilla säilytettävät puut sekä metrotunneli. Toisaalta leikkivälineet vaativat louhintaa vaativat perustukset. Louhinta ja leikkivälineiden sijoitus suunniteltiin ”kenkälusikalla” säilyttäen puusto juurakkoineen.

Säilytettävä puusto huomioitiin rakennusvaiheen sääsuojausta myöten. Puurunkoinen rakennus suojattiin sääsuojalla. Koska yksi säilytettävä puu jäi erityisen lähelle rakennusta, puuta varten sääsuojaan tehtiin aukko puun elinolosuhteet huomioiden.

TEKIJÄT

Pääsuunnittelijat: Vesa-Pekka Erikkilä & Marko Voho (toteutusvaihe)

Arkkitehdit: Maiju Rinne-Kanto & Tuuli Saarinen

Arkkitehti Maiju Rinne-Kannolla on laaja-alaista ja syvällistä suunnitteluosaamista. Hänen kokemuksensa kattaa julkisten rakennusten suunnittelun hankekehityksestä toteutussuunnitteluun. Juristin koulutuksen ansiosta Rinne-Kanto hallitsee erinomaisesti myös rakentamisen lainsäädännön. Hän on perehtynyt monipuolisesti kestävään rakentamiseen. Rinne-Kannon kehittämä rakentamisen kiertotaloutta edistävä konsepti palkittiin Keran muotoilukilpailussa keväällä 2023.

Faktat kohteesta

Metsolan päiväkoti

  • Sijainti | Espoo
  • Käyttötarkoitus | Päiväkoti
  • Rakennuttaja/Tilaaja | Espoon kaupunki, tilapalvelut
  • Valmistumisvuosi | 2021
  • Kerrosala | 1 595 m2
  • Kokonaisala | 1 597 m2
  • Tilavuus | 7 998 m3
  • Arkkitehtisuunnittelu | ARFY Ark Studio
  • Rakennesuunnittelu | Sitowise Oy
  • Akustiikkasuunnittelu | Efterklang
  • Palotekninen suunnittelu | AFRY
  • LVIA-suunnittelu | Hewair Oy
  • Sähkösuunnittelu | Karawatski Oy
  • Sisustussuunnittelu | AFRY Ark Studio
  • Pääurakoitsija | Arkta Rakennuskultti Oy
  • Puuosien toimittaja | Cross Timber Systems
  • Muut materiaalit | Swisspearl
  • Valokuvat | Anders Portman