29.11.2021

Puupäivän esitykset ja palautteen satoa

Rakennuttajapäivän kuvausstudio. Kuva: Hanna Luoma

Jäikö Puupäivä tänä vuonna väliin? Ei hätää, tapahtuman tallenteet ja esitysaineistot löytyvät Puuinfon verkkosivuilta.

Puuinfo kiittää Puupäivään 4.11.2021 osallistuneita kuulijoita, esiintyjiä ja näytteilleasettajia! Tänä vuonna Puupäivä oli kokonaan virtuaalinen, ja siihen osallistui 1100 ihmistä.

Puupäivän seminaarien tallenteet löytyvät YouTubesta ja Puuinfon verkkosivulta kohdasta Puupäivä. Verkkosivuillamme voit tutustua myös pdf-muotoisiin esitysaineistoihin, jotka ovat saatavilla jouluun 2021 asti.

Keräsimme osallistujilta myös palautetta tapahtumasta, ja sitä tuli kiitettävästi. Käytämme palautetta tulevien Puupäivien kehittämiseen. Tässä yhteenvetoa palautteesta:

Runsas ja monipuolinen ohjelma

Puupäivään osallistuneet kiittelivät seminaariesitysten ja aiheiden monipuolisuutta, kiinnostavuutta ja ajankohtaisuutta. Esityksiä oli runsaasti, ja niissä oli paljon valinnanvaraa. Eri virtuaalihuoneista pystyi vaivatta valitsemaan itselleen kiinnostavimmat esitykset. Omien suosikkien valintatoiminto oli kätevä apu siirryttäessä mielenkiintoisesta luennosta toiseen.

Ohjelman runsaus koettiin myös osassa palautteista miinuksena: jotkut esitykset tuntuivat lisätäytteeltä, ja toisinaan aiheille oli varattu liian vähän aikaa. Joskus kiinnostavat esitykset menivät harmittavasti päällekkäin.

Ehdotuksia tulevien Puupäivien aiheiksi saimme valtavasti. Ohjelmistoon toivottiin esimerkiksi lisää puuarkkitehtuurikohteita, mutta myös puun käyttömahdollisuuksien laajempaa esittelyä, tutkimustietoa puun käytöstä ja kaavoittajille sopivia esitelmiä. Esityksiä toivottiin myös puurakentamisen uusista innovaatioista, puurakentamisen kustannuksista sekä puurakentamista koskevista viranomaismääräysten muutoksista.

Kiinnostavia aiheita olisivat palautteenantajien mielestä myös puun käyttö infrarakenteissa, puurakennusten korjausrakentaminen sekä rakentamisen hiilijalanjäljen laskenta- ja arviointimenetelmät ja puun ekologisuuden todentaminen rakennuksen elinkaaren aikana.

Lisää aktiivisuutta näyttelyosastoille

Näytteilleasettajat antoivat kiitosta tapahtuman etukäteisjärjestelyille ja tiedottamiselle. Näyttelyosastoilla käytiin reilut 350 kertaa. Osa kuitenkin pettyi siihen, että näyttelyosastolle ei tullut tarpeeksi liikettä tai keskustelua. Koettiin, että kenties runsas seminaariohjelma vei asiakkaat näyttelyosastoilta.

Toivottiin myös, että tapahtuma-alustalla olisi ollut chat-mahdollisuus näyttelyosaston isänniltä vierailijoiden suuntaan, kun se nyt oli mahdollista vain vierailijoilta isännille päin.

Virtuaalinen vai live – vai kenties hybridi?

Tapahtuman järjestelyt sekä selkeä virtuaalinen tapahtuma-alusta saivat osallistujilta paljon kiitosta. Tekniikka, striimaus ja puhujien etäyhteydet toimivat hyvin, ja ohjelman seuraaminen koettiin helpoksi.

Virtuaalisuuden etuina mainittiin muun muassa helppo osallistuminen ympäri Suomen. Tapahtumaa voi seurata helposti ilman väentungosta vaikka omalta kotisohvalta, eikä osallistuminen vaadi matkustelua. Etuina nähtiin myös tapahtumasta syntyvät tallenteet, jolloin päällekkäisiä tai erityisen kiinnostavia esityksiä voi katsoa myös myöhemmin.

Virtuaalitapahtuma ei toisaalta osan mielestä vaadi samanlaista keskittymistä kuin live-tapahtuma, joten webinaaria saattoi päätyä seuraamaan vain toisella korvalla työnteon lomassa. Myöskään varsinaista keskustelua, live-tapahtumassa tapahtuvaa verkostoitumista tai spontaaneja kohtaamisia ei webinaarissa päässyt tapahtumaan.

Tapahtuman aikataulut pitivät hyvin kutinsa. Osa oli kuitenkin sitä mieltä, että virtuaalitapahtuman voisi rakentaa tiiviimmäksi eikä sen tarvitsisi sisältää niin paljon pitkiä taukoja.

52 prosenttia palautteenantajista haluaisi Puupäivän olevan jatkossa virtuaalinen, 48 prosenttia suosisi live-tapahtumaa. Osan mielestä tulevaisuudessa hybriditapahtuma olisi paras.