29.5.2024

Saint-Méen-le-Grandin yhteisöuimala voitti kansainvälisen puuarkkitehtuuripalkinnon

Kansainvälinen puuarkkitehtuuripalkinto on perustettu vuonna 2018, ja sen viiden puurakennusalan erikoislehden toimittajista koostuva kansainvälinen tuomaristo kokoontui nyt kuudetta kertaa valitsemaan eurooppalaista puuarkkitehtuuria parhaiten kuluneena vuonna edustaneen hankkeen.

Voittajaksi julistettiin Saint-Méen-le-Grandin yhteisöuimalan työryhmä. Benjamin Boré (RAUM) ja Christophe Zellek (Leicht Ranska) ottivat vastaan palkinnon koko työryhmänsä puolesta.

Tuomaristo

Tuomaristoon kuuluvat viisi erikoislehteä, Lignum (Sveitsi), Mikado (Saksa), Puuinfo (Suomi), TRÄ (Ruotsi) ja Séquences Bois (Ranska), ehdottivat kukin kolmea hanketta. Kilpailussa oli siten aluksi yhteensä 15 hanketta kuvineen, suunnitelmineen ja tietoineen. Ehdotusvalikoima oli totutusti monipuolinen: kuusi asuintaloa (kaksi R+12-hanketta), koulu, museo, uima-allas, terapiakeskus, pääkonttori, huoltotila, tori, luonnonpuistorakennus ja ilmalaivakatos. Muita kuin uudishankkeita oli kolme: parkkitalon korottaminen, uimalan peruskorjaus ja museon laajennus.

Eri ehdotuksiin tutustuttuaan tuomaristo järjesti ensimmäisen äänestyskierroksen varsinaisista palkintoehdokkaista. Kunkin lehden edustajat antavat äänensä kolmelle hankkeelle: parhaaksi katsomalleen kolme pistettä, toiseksi parhaalle kaksi pistettä ja kolmannelle yhden pisteen. Oman lehden asettamia ehdokkaita ei voi äänestää, eli tuomariston yhteispistemäärä on 30. Tässä vaiheessa moni hanke jää pisteittä ja tippuu kilpailusta.

Kahdeksan hanketta ei tänä vuonna edennyt toiselle kierrokselle, ja asuinrakennuksistakin pääsi jatkoon vain yksi. Palkinnon edellinen voittaja, Tuusulassa sijaitseva Martta Wendelinin päiväkoti, sai tänä vuonna erinomaisen seuraajakandidaatin Vuoden puupalkinnon voittaneesta Tuusulan lukiosta, joka jäi tällä kertaa kuitenkin palkinnotta.

Toiselle kierrokselle valittiin kaksi suomalaista, kaksi ruotsalaista, kaksi ranskalaista ja yksi sveitsiläinen hanke.

Tuomariston perustelut

RAUM pyrki säilyttämään olemassa olevia rakenteita mahdollisimman paljon. Resurssien säästäminen oli hankkeessa tärkeää, minkä vuoksi nykyisiä rakenteita korjattiin ja muokattiin sen sijaan, että niitä olisi tuhottu uudisrakentamisen tieltä. Rakennus oli alkujaan melko tavanomainen ja karismaton.

Puuverhouksen väri työstettiin mahdollisimman lähelle liuskekiven tummia sävyjä, jotta rakennuksesta saataisiin yhtenäinen kokonaisuus. Muodoltaan monimutkainen rakennus maalattiin valkoiseksi koko tilan yhtenäistämiseksi, jolloin eri kerrokset ja rakenteet erottuvat vain niiden luomien varjojen ansiosta. Pääuima-altaan suuri erkkeri-ikkuna sallii uimareiden ihailla edessään avautuvaa maisemaa. Kohteesta onkin upeat näkymät ympäröivälle alueelle, ja sisä- ja ulkotilat yhdistyvät toisiinsa luontevasti.

Info

Vuonna 2018 perustettu kansainvälinen puuarkkitehtuuripalkinto jaetaan vuosittain tunnustuksena puuarkkitehtuurin huippuosaamisesta. Palkinnon tavoitteena on edistää puuta hyödyntävän innovatiivisen arkkitehtuurin kehitystä ja yhdistää eri maita, joissa puurakentamisella on mahdollisuus nousta yhä tärkeämpään rooliin. Palkintojenjakotilaisuus järjestetään kansainvälisen puurakennusfoorumin yhteydessä. Tiedotusvälineet, jotka asettavat palkintoehdokkaat ja muodostavat samalla kilpailun tuomariston, sitoutuvat edistämään palkinnonsaajan kansainvälistä näkyvyyttä julkaisemalla voittajaehdotuksen omissa lehdissään.

Lue lisää:
The International Award for Wood Architecture: Saint-Méen-le-Grand – Yhteisöuimalan kunnostus ja laajennus