9.10.2024

Laajarunkoisiin rakennuksiin valitaan yhä useammin kattoelementit

Kirjoittajat: Ville Klem, Forecon Oy ja Sauli Ylinen, Puutuoteteollisuus ry

Lähes kaikki puukattoelementtejä käyttäneet rakentajat ja rakennuttajat ovat ilmaisseet olevansa tyytyväisiä valintaan. Valtaosa heistä myös arvioi, että elementtirakentamisen osuus tulee kasvamaan laajarunkoisten rakennusten kattorakenteissa. Tätä kasvuarviota tukevat myös muihin rakenneratkaisuihin päätyneiden rakentajien varsin myönteiset näkemykset puisista kattoelementeistä. Myös suunnittelijoilla on vahva käsitys, että puukattoelementtien käyttö useimmiten helpottaa ja yksinkertaistaa myös suunnittelutyötä. Näin käy ilmi elokuussa 2024 julkaistusta selvityksestä, jonka pohjaksi Forecon teki kattoelementtivalmistajien asiakaskyselyn.

Read the article in English here.

Kattoelementit tuovat nopeutta ja kustannustehokkuutta rakennusprojekteihin. Kuva: LapWall

Elementtirakenteisten kattojen markkinaosuus hallimaisten rakennuksien katoista oli vuonna 2023 noin 40–45 %. Puurakenteisten elementtien osuus kattoelementtien kokonaismäärässä oli noin 40 %. Kokonaisuutena markkina tullee kasvamaan keskimäärin viiden prosentin vauhdilla vuosina 2024 ja 2025. Hallimaisten rakennusten markkina kasvaa rakentamisen haastavasta suhdannetilanteesta huolimatta.

Hallimaisten rakennusten määrä ja rakennustyypit vaihtelevat vuosittain. Merkittävin rakennustyyppi on teollisuusrakennukset, ja tyypillisin rakennusten kokoluokka on 5 000–20 000 m3.

Asiakkaat ovat tyytyväisiä kattoelementteihin ja arvioivat niiden käytön yleistyvän

Yli 90 % asiakkaista on tyytyväisiä kattoelementtitoimituksiin. Keskeisimmät syyt tyytyväisyyteen ovat prosessiosaaminen, ammattitaito, työn laatu, toimitusvarmuus, aikataulun pitävyys ja kosteudenhallinta.

83 % puukattoelementtejä käyttäneistä asiakkaista uskoo puisten kattoelementtien osuuden tulevaisuudessa kasvavan hallimaisissa kattorakenteissa. Myös tahot, jotka eivät ole käyttäneet puukattoelementtejä, omaavat positiivisen käsityksen puukattoelementtien käytöstä. Erityisesti esiin nostettiin aikataulusäästöt, helppous ja nopea asennus.

Selvityksessä paljastui viestinnän puutteita

Keskeisiksi syiksi olla valitsematta puukattoelementtejä nostettiin epätietoisuus paloturvallisuudesta, elementtitoimittajien määrän rajallisuudesta sekä pitkät jännevälit. Erityisesti paloturvallisuuden osalta valmistajat tulevat tuottamaan kattavampaa ohjeistusta suunnittelijoille ja tilaajille, koska hyvin harvoin palovaatimukset estävät puukattoelementin tehokkaan käytön.

Puukattoelementti on urakoitsijan ratkaisu

Päätöksen kattoelementtien käytöstä teki yleisimmin urakoitsija. Päätöksen paikallarakentamisesta teki useimmiten tilaaja. Vastaavasti useimmiten käytetty urakkamuoto puukattoelementeissä oli KVR-urakka. Paikalla rakennetuissa kohteissa käytetyin urakkamuoto oli kokonaisurakka.

Ylivoimaisesti merkittävin syy puisen kattoelementin valinnalle on ollut toteutuksen nopeus työmaalla.

Forecon Oy toteutti keväällä 2024 laajan markkinaselvityksen, jossa tutkittiin kattoelementtien asemaa laajarunkoisten rakennusten kattorakenteissa. Tutkimuksessa selvitettiin markkinoiden kokoa, rakennetta ja tulevaisuuden kasvupotentiaalia sekä rakentajien, rakennuttajien ja suunnittelijoiden näkemyksiä ja kokemuksia niin elementtirakentamisesta kuin muista kattorakenneratkaisuistakin.

Ville Klem toimii Forecon Oy:ssä asiakas- ja markkinatutkimusten tuotepäällikkönä. Foreconin pitkä perinne rakennus- ja rakennustuotemarkkinoiden asiantuntijayrityksenä on tänä vuonna täydentynyt rakennusalan asiakas- ja markkinatutkimuksilla.