8.10.2024

WLT, uuden ajan liimattoman massiivipuu­ rakentamisen mahdollistaja

Kirjoittajat: Liisa Akimof, perustajaosakas, tuottaja, WLT-rakennuttaja
Richard Sirén, perustajaosakas, arkkitehti ja WLT-suunnittelu

Aaltopuu, eli Wave Layered Timber, WLT®, on suomalainen liimaton innovaatio massiivipuurakenteisiin. WLT tähtää aikamme puurakentamisen vallankumouksen ytimeen, hiili-intensiivisen betonivoittoisen nykyrakentamisen kestäväksi, vihreäksi, maanläheiseksi vaihtoehdoksi. Nykyajan laminoiduista massiivipuuratkaisuista, WLT tarjoaa erityisesti ainutlaatuisia mahdollisuuksia liimattoman, puuraaka-aineiden sovellettavuutensa ja logistisen helppoutensa takia.

Suomeen on rakennettu jo toistakymmentä rakennusta ja siltoja WLT-tekniikalla. Ulkomailta löytyy yksittäisiä rakennuksia, joissa on käytetty WLT-tekniikkaa. Yritys on lanseeraamassa WLT 1.0 ohjeen yhdessä webpohjaisen tietokannan kanssa ensi keväänä ja tähtää samalla rakennusteollisuuden ja pientuottajien lisenssitoimittajaksi. WLT on patentoitu ratkaisu ja rekisteröity tavaramerkki vuodesta 2018.

Posiolle valmistui vuonna 2023 taiteilijoiden työskentelyyn tarkoitettu rakennus, jonka pinta-ala on 150 neliömetriä. Rakennuksen ulkoseinät on tehty 35 senttimetrin paksuisesta, saumattomasta WLT-puurakenteesta. Tämä erityisen paksu seinä eristää lämpöä niin hyvin, että se täyttää Posion kylmän ilmaston ja uusien rakennusten vaatimukset.
Suunnittelu: MAP suunnittelutoimisto, Daniela Alatorre, Toni Kekki
Rakennustyöt: Juha Feodoroff & co., Antti Lamberg & co.
Kuvat: Panacea Films
Rakennus on tuettu neljällä massiivisesta WLT-puusta valmistetulla pylväällä, jotka ovat maasta kaksi metriä korkealla. Tämän ansiosta rakennus on aina lumen yläpuolella ja tuulettuu hyvin ympäri vuoden. Koska rakennus on hyvin eristetty ja tuuletettu, ulko- ja sisäpintoja ei ole tarvinnut käsitellä millään pinnoitteilla. Näin ollen rakennus sopeutuu hyvin Kirintövaaran lumiseen ympäristöön ja säilyttää luonnollisen ulkonäkönsä.

WLT taipuu sekä tee-se-itse-rakentamiseen että teolliseen elementtituotantoon

Massiivipuusta valmistettua aaltomaista elementtiä voi kasata pystyyn, vakaan tai vaikkapa vinoon latomalla yksittäisiä profiileja teräskierretangon varaan. WLT-rakentamiseen ei välttämättä tarvita nostimia, vaan elementit voidaan kuljettaa työmaalle osissa. Näin ollen WLT-elementin purkaminen, siirto ja uusiokäyttö ovat mahdollisia. Tekniikka soveltuu laajaan kirjoon ratkaisuja, pienistä isoihin rakenteisiin.

Suurin asennettu silta on 12 m pitkä kävelysilta, Kokkolan keskustassa, vuonna 2018. Pienempiä siltoja on asennettu eri puolilla Suomea.
WLT-tekniikkaan perustuva siltaratkaisu on erityisen kustannustehokasta, tekniikka mahdollistaa siltakannen kokoamisen työmaalla pienistä osista.
Suunnittelu ja valmistus: Janne ja Tapani Honkala
Kuvat: Maiju Suni

Erityisen kutkuttavaa on WLT-tekniikan mahdollistama vapaa muotokieli ja tekniset ominaisuudet – siitä voidaan tehdä kaarevaa tai suoraa, paksua tai pitkää, vähän kuten legoista tai tiilistä.

WLT-rakennusosien valmistus ei edellytä suurta tuotantolaitosta, vaan tarvittaessa pienempää valmistusta varten riittää yksinkertaiset puuntyöstölaitteet. Suomessa, Leppävirralla aloittaa loppuvuodesta 2024 ensimmäinen suomalainen WLT-lisenssivalmistaja, ja lisää on tulossa. Uusien valmistuslaitosten myötä kehitetään WLT-komponenteille erikoistuneita valmistuslaitteita ja sertifioituja tuotteita vastaamaan markkinoiden tarpeisiin. Tässä vaiheessa tiedetään, että rakennusteollisuuden suurtuotantoon tarkoitettuja WLT-pohjaisia ratkaisuja voidaan valmistaa varsin kilpailukykyisesti.

WLT Capital osallistui Uruguayssa vuonna 2023 paikallisen arkkitehtiryhmän kanssa asuntoalueen suunnittelukilpailuun, jossa etsittiin uusia puurakentamisen ratkaisuja. Ehdotus sai kunniamaininnan. Tänä kesänä arkkitehtiryhmä käytti samaa WLT-ratkaisua ehdotuksessaan Argentiinassa järjestetyssä arkkitehtikilpailussa ja voitti.
Suunnittelu ja kuvat: Sebastián Cerri, Juan Igancio Sánchez, Carolina Isasi, Richard Sirén

Cono Sur -alueella – Uruguayssa ja Argentiinassa, Chilessä ja viimeisenä Paraguayssa on syntymässä paljon puurakentamista. Paikallisen pehmeän ja nopeasti kasvavan eukalyptuksen ja männyn jalostusarvo on parhaimmillaan sahatavarana.

WLT ja puurakentaminen

Suomalaisissa WLT-rakennuksissa on käytetty kotimaista mäntyä, koska sitä on ollut helposti saatavilla ja hinta on ollut kohtuullinen, mutta muitakin puulajeja voisi käyttää.

Massiivipuurakenteen etuja on, että samasta materiaalista voidaan tehdä rakennuksen kaikki osat ja pinnat. Ei tarvitse ottaa huomioon esimerkiksi, kuinka eri materiaalit käyttäytyvät keskenään tai miten niiden saatavuus eri aikoina ja paikoissa vaihtelee.

WLT-tekniikan ns. low-tech lähestyminen mahdollistaa seka- ja uusiokäyttöpuulajien hyödyntämisen paikallisesti. Se tarkoittaa, että puun saaminen ja sen jalostaminen voidaan tehdä sijainnista riippumatta hyödyntäen paikallista osaamista.

Kaareva päiväkotirakennus, Toholampi
Suunnittelu: MAP suunnittelutoimisto
Rakennustyöt: Janne ja Tapani Honkala ja tiimi
Kuvat: Archmospheres, MAP

Puun kauneus ja kestävyys ovat osa puurakentamisen viehätysvoimaa. Kasvavan väestön ja kaupungistumisen myötä uusille ratkaisuille on jälleen kasvavaa kysyntää. Puurakentamisessa ja puussa on potentiaalia, ja WLT voisi olla selkeä ja helppo universaalijärjestelmä, jossa tehdään puurakentamista siellä, missä puu kasvaa.

WLT 1.0 rakennusjärjestelmä lanseerataan keväällä 2025

WLT-ratkaisuille ei vielä ole tuotevarmennuksia, mutta rakenteen kelpoisuutta varmennetaan tässä vaiheessa tarvittaessa rakennusluvanalaisella rakennuspaikkakohtaisella hyväksyntämenettelyllä. WLT 1.0 rakennusjärjestelmä lanseerataan ensi keväänä, ja siihen on koottu tietopaketti ja tietokanta WLT-valmistukseen ja -suunnitteluun. Ohje noudattaa eurooppalaisia normeja (EN tai Eurokoodit), ja sitä voidaan soveltaa myös muiden standardisointijärjestelmien kanssa.

VTT ja Luke ovat tarkastelleet WLT-tekniikalla rakennetun Helsingin Huopalahden asemalla sijaitsevan työtilarakennuksen hiilijalanjälkeä – suurin hiilidioksidikuorma muodostuu teräskierretangoista. Tuotekehitystyön myötä niiden määrää pyritään vähentämään, mikä pienentää paitsi hiilijalanjälkeä myös rakennuskustannuksia. Tulevaisuudessa teräsosia tullaan tarvitsemaan merkittävästi vähemmän.

WLT CAPITAL OY

WLT Capital Oy:ssä on keskitytty pilottihankkeisiin ja WLT-tekniikan tutkimuksiin, joissa on sovellettu erityyppisiä WLT-ratkaisuja. Erityistä huomiota on herättänyt Huopalahden asema-alueelle noussut noin 400 m² kaksikerroksinen asuinrakennus ”Asuinkasarmi”. Se on valittu 2024 Suomen toiseksi kauneimmaksi uudisrakennukseksi, ja rakennus on huomioitu useissa arkkitehtien ”kestävän ja kauniin rakentamisen” julkaisuissa. Asuinkasarmi on myös valittu ehdolle Pohjoismaiden neuvoston ympäristöystävällisen rakentamisen palkinnon saajaksi.

Huopalahden kaksikerroksinen noin 400 m² asuinrakennus valmistui muuttovalmiiksi 2024. Asuinkasarmi on graniittikivisokkelin varaan rakennettu, painovoimaisella ilmanvaihdolla toimiva massiivipuurakennus. Seinät ovat 240 mm WLT-rakennetta, myös väli- ja yläpohjat on rakennettu WLT-elementeistä.
Suunnittelu: Arkkitehtitoimisto Livady ja HP Insinöörit (rakennesuunnittelu)
Rakennus: Finngreen Oy
Kuvat: Liisa Akimof, Andrus Solna

Myös muita WLT-rakennustekniikalla suunniteltuja hankkeita on palkittu; viime vuonna asuntokehityskilpailu sai kunniamaininnan Uruguayssa ja Mäntsälän vierastalo (Pinewood Guesthouse) valittiin vuoden 2019 Pohjoismaiden neuvoston järjestämänä yhdeksi Top 25 puurakentamisen kohteeksi.

Suunnittelu: MAP suunnittelutoimisto
Rakennus: Emmahus Oy, Finngreen Oy
Kuvat: Maiju Suni, Andrus Solna
Vierastalorakennus Mäntsälässä (Pinewood Guesthouse), noin 300 m2 majoitusrakennus valmistui 2023. 144 mm paksu WLT- seinä rakennettiin esivalmistetuista WLT-laudoista, yksitellen kasattuna työmaalla. Seinä on ulkopuolelta paljas WLT-pinta ja sisäpuolelta eristetty olkipaaleilla, pintaan tehtiin 80 mm paksu savi-olkisekoituskerros (COB) ja savirappaus.

Tähtäimessä maailmanlaajuinen markkina

WLT Capital Oy on omistautunut kehittämään WLT-tekniikan tuotteistamista, tähtäimessä maailmanlaajuinen markkina WLT-tuotannon lisensoinnilla.

WLT-teknologian globaalin kehittämisen keskeinen osa on yhteistyö Yhdysvalloissa Arkansasin yliopiston kanssa. Yliopiston Urban Design Build Studio (UDBS) -ohjelman puitteissa rakennetaan kolme 60 neliömetrin kokoista asuintaloa hyödyntäen WLT-tekniikkaa.

Urban Design Build Studio (UDBS) kehittää uusia tee-se-itse-ratkaisuja edullisen asumisen, työllistymisen, kaupungistumisen ja kestävän kehityksen tavoitteisiin hyödyntämällä paikallista ja kierrätettyä puuta WLT-menetelmällä.
Akateeminen ohjelma ja kuvat: Arkansasin yliopisto, Fay Jones School of Architecture + Design, dekaani Peter MacKeith, professori John Folan.

Ohjelman tavoitteena on edistää alueellisten puuvarojen ja vähemmän koulutetun työvoiman hyödyntämistä luomalla uusia työpaikkoja ja edullisia asuntoja. Tavoitteena on kehittää kustannustehokas prosessi, jolla voidaan rakentaa kestäviä ja korkealaatuisia asuntoja vastaten samalla kansallisiin edullisen asumisen tavoitteisiin. UDBS-ohjelmaa johtaa professori John Folan, joka työskentelee muotoilun ja arkkitehtuurin koulussa (Fay Jones School of Architecture+Design, University of Arkansas), jota puolestaan johtaa dekaani Peter MacKeith, jolla on jo vuosikymmenien ajalta yhteistyötä Suomen kanssa.

Kuvat: Arkansas Yliopisto, Fay Jones School of Design + Architecture, professori John Folan

Yhdysvalloissa, kuten muuallakin maailmassa, on havaittavissa puurakentamisen kasvava suosio. Tämän seurauksena etsitään uusia, käytännöllisempiä tuotanto- ja rakennusratkaisuja sekä rakennusteollisuuteen että yksityisrakentajille.

WLT Capital Oy on valmis laajentamaan toimintaansa Euroopassa ja Yhdysvalloissa. Yhtiö on parhaillaan neuvottelemassa uusista WLT-lisenssipohjaisista valmistussopimuksista Euroopassa sekä valmistelemassa tukea ja konsultointia uusille tuotteille ja rakennushankkeille. Yhteistyö Arkansasin yliopiston kanssa luo vahvan pohjan yhtiön laajentumiselle Yhdysvaltain markkinoille. 

Suunnittelu ja rakentaminen: Surrounding Objects Studio
Kuvat: Stephanie Getty ja Muhammad Fadli
Paikallisesti valmistettu WLT-talo Indonesiassa, jossa käytetty noin kymmentä eri puulajia.

​​WLT pähkinänkuoressa

  • Liimaton, yksinkertainen massiivipuurakennustekniikka, joka mahdollistaa luokittelemattomien ja pehmeiden puulajien käytön rakentamisessa
  • Toistakymmentä tehtyä pilottihanketta, rakennuksia ja siltoja vuodesta 2018
  • Loppuvuodesta 2024 Suomessa yksi toimiva tuotantolaitos
  • Valmistustekniikan kehittäminen skaalautuvalle tuotannolle sekä tuotevarmennus ja -sertifioinnit fokuksessa 2025
  • Webpohjainen WLT-tietokanta ja WLT 1.0 ohjeet lanseerataan keväällä 2025

Yhtiön hallitukseen ja perustajiin kuuluvat Lauri Rautkari (professori, biomateriaalitieteiden laitoksen johtaja, Aalto Yliopisto) Esko Kolli (Marjatta ja Eino Kolli Säätiön asiamies, Kolli Invest Oy), Ari Kolehmainen (Flowmedik Oy) ja Liisa Akimof (tuottaja, muusikko, WLT-Asuinkasarmin rakennuttaja)