2.7.2020

Montrealiin valmistuu maailman suurin puurakennushanke

Arbora asuinrakennusten kortteli sijaitsee Kanadan Montrealissa, keskustan kupeessa. Se on tyypillinen esimerkki maailmalla yleisestä kaupunkirakenteen tiivistämisestä ydinkeskustojen ympärillä. Vanha matalampi kaupunkirakenne saa väistyä ja tilalle rakennetaan 6-10 kerroksisia asuinkerrostaloja, joiden katutasossa on liiketiloja. Pysäköinti ratkaistaan maanalaisen pysäköinnin avulla, jolloin kortteleista saadaan tiiviitä. Rakennukset tehdään massiivipuusta.

Arbora-korttelissa on kaksi kahdeksankerroksista ja yksi yhdeksänkerroksinen asuinkerrostalo. Niissä on yhteensä 434 asuntoa, joista 130 on vuokra-asuntoa, 273 omistusasuntoa ja 30 town house-asuntoa. Kohteen kokonaislaajuus on lähes 55 000 neliömetriä.

Arboran omistusasunnot on jo myyty. Myyntihinta oli 450 CAD per neliöjalka eli noin 3300 euroa huoneistoneliömetrille. Hinta on samaa tasoa kuin alueen muissa kohteissa.

Liikenteellisesti rakennukset ovat pohjoisamerikkalaiseen tapaan keskikäytäväratkaisuja. Asunnot ovat pieniä, keskimäärin noin 55 neliömetrin suuruisia. Suurimmat asunnot ovat kattokerroksessa ja ne ovat noin 100 neliömetriä. Katutasossa on liiketiloja. Pysäköinti on kahdessa tasossa maan alla.

Talon kantavana rakenteena on massiivipuinen pilari-palkki-laatta -järjestelmä. Pilarit ja palkit ovat liimapuuta, joka paikalliseen uuteen tapaan on valmistettu pienpuusta. Se valmistetaan kerrannaisliimaamalla pienistä soiroista valmistettuja liimapuulevyjä yhteen.

Rakennuksessa ei ole betonisia jäykistäviä rakenteita, kun hissi- ja porrastornit sekä muut jäykistävät seinät on rakennettu CLT:stä. Tämä on mahdollista, koska Montrealissa rakennuksille ei tarvita vastaavaa seismistä mitoitusta kuten Kanadan länsirannikolla.

Ei-kantavien väliseinien ja ulkoseinien rungot ovat teräsrankarakenteiset. Välipohjassa massiivipuulevyn päälle valetaan kuitusementtikerros askeläänieristyksen parantamiseksi. Alapuolelta välipohjan CLT-laatta on verhottu akustoivan jousirangan varaan ripustetuilla kipsilevyillä.

Katso video Arboran rakentumisesta

Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa
Kanadan puurakentamisen ajankohtaisia trendejä käsittelevää juttusarjaa.
Sarjassa haastatellaan poliittisia päättäjiä, tutkijoita,
promootio-organisaation edustajia, arkkitehtejä, puutuotealan yrityksiä ja
rakentajia. Näistä tapaamisista ja keskusteluista Puuinfo julkaisee
artikkelikokonaisuuksien sarjan.

Sarjan julkaisua on rahoittanut Marjatta ja Eino Kollin säätiö.