2.7.2020

Structurecraft tuo laatua ja hienostuneisuutta puurakentamiseen

Kolumbiassa Abbotsfordissa, aivan Yhdysvaltojen rajan tuntumassa toimii Structurecraft, joka tuottaa kokonaisvaltaisia asiakkaalle räätälöityjä massiivipuurakenteita. Yhtiö valmistaa runsaat 20 tuhatta kuutiometriä DLT-massiivipuuelementtejä (Dovel Laminated Timber -tammitapeilla koottu syrjälankkuelementti) vaihtoehtona liimapohjaisille CLT-elementeille sekä ääntä eristävää akustista kattomateriaalia.

– Olemme mukana projektissa hyvin varhaisessa vaiheessa yleensä rakennusinsinöörikonsulttina. Työskentelemme yhdessä asiakkaan ja arkkitehdin kanssa suunnittelukonseptien kehittämiseksi, teemme kohteesta 3D-mallit, havainnekuvat ja alustavan kustannuslaskennan. Tuomme jo tässä vaiheessa esiin puun käytön mahdollisuudet ja ehdotamme kustannustehokkaita, mutta hienostuneita ratkaisuja investoijille, sanoo yrittäjäperheeseen kuuluva Business Development Engineer Gerald Epp Jr.

Eppin mukaan suunnittelussa käytetään puun ohella kaikkia materiaaleja. – Käytämme terästä, lasia ja betonia, mutta pyrimme puuratkaisuilla tuomaan kohteisiin korkeaa laatua ja uudenlaista hienostuneisuutta rakentamiseen. Olemme voittaneet useita puupalkintoja ja yksi puurakentamisen lippulaivamme on yhtiön 50 tuhannen nelilömetrin suuruinen toimitilarakennus Abbotsfordissa.

– Olemme puutuoteosia valmistava, suunnittelu- ja rakennusyhtiö. Teemme paljon massiivipuuprojekteja yksityisille ja toimistorakennuksia. Julkisella sektorilla olemme rakentaneet muun muassa hiihto- ja luistelukeskuksen. Tuotannosta noin 60 prosenttia menee yksityiselle sektorille ja 40 prosenttia julkisiin hankkeisiin, kuvaa Epp.

Epp näkee puurakentamisen markkinoiden kasvun vahvana. – Mielestäni kysyntää on jo nyt enemmän kuin kapasiteettia vastata kysyntään. Parin vuoden päästä on rakennusliikkeet ovat vaikeuksissa löytää puurakentamisen tuoteosia. Siksi tarvitsemme tuoteosien tuotantoon lisää investointeja.

– Brittiläisessä Kolumbiassa on toteutettu puusta kaikenlaisia rakennuksia asuintaloista päiväkoteihin, kouluihin ja sairaaloihin. Suurin markkinoiden mahdollisuus ja haaste on Yhdysvaltojen markkinoilla, jossa toteutuneiden hankkeiden määrä on toistaiseksi hyvin pieni. Meidän sijaintimme rajan läheisyydessä antaa mahdollisuuden pyrkiä siihenkin markkinaan vahvemmin.

Epp uskoo puurakentamisen kestävyyden ja ympäristöystävällisyyden kiinnostavan rakennuttajia tulevaisuudessa yhtä enemmän. – Tavoitteemme on rakentaa rakennuksia sadoiksi vuosiksi. Uskomme myös puun ekologisuuteen, mikä on iso tekijä tulevaisuudessa.

Artikkeli on osa Markku Laukkasen ja Mikko Viljakaisen toimittamaa
Kanadan puurakentamisen ajankohtaisia trendejä käsittelevää juttusarjaa.
Sarjassa haastatellaan poliittisia päättäjiä, tutkijoita,
promootio-organisaation edustajia, arkkitehtejä, puutuotealan yrityksiä ja
rakentajia. Näistä tapaamisista ja keskusteluista Puuinfo julkaisee
artikkelikokonaisuuksien sarjan.

Sarjan julkaisua on rahoittanut Marjatta ja Eino Kollin säätiö.