21.10.2022

TOAS Hippos

TOAS Hippos on tulevaisuuden avoin, vireä ja urbaani opiskelijakortteli Tampereen Kalevassa. Se tarjoaa monipuolista asumista, palveluja ja edellytykset yhteisölliseen elämään.

Teksti: TOAS ja Puuinfo
Kuvat: Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy

Read the article in English: TOAS Hippos

Tampereen opiskelija-asuntosäätiön historian suurin uudiskohde, TOAS Hippos, on tulevaisuuden avoin, vireä ja urbaani opiskelijakortteli Tampereen Kalevassa. Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen ideoi korttelikokonaisuuden, jonka kantavana teemana on ekologinen rakentaminen ja puunkäyttö sekä monipuoliset tilat. Rakennuksella on kaksi ilmettä. Valkoinen, veistoksellinen ja kaareileva ulkokehä torjuu muurimaisena Teiskontien meluja pölyhaittoja. Suojaisa, puupintaisempi sisäpiha avaa sylinsä puistoon ja aurinkoisiin ilmansuuntiin, ja siellä on myös parvekkeita ja terasseja. Rakennus on keskeltä korkeampi ja madaltuu sivuille, mikä häivyttää kerrosten lukumääriä ja integroi konehuoneet osaksi rakkennusmassaa.

Opiskelijoille tehdyn kyselyn perusteella monille opiskelun ja asumisen yhdistäminen olivat tärkeimpiä asioita. TOAS Hippos on muotoutunut hybridirakennukseksi, jossa yhteiskäytössä olevat tilat on järjestetty toiminnallisina kokonaisuuksina. Pesula, coworking-alue, saunat, pyöräverstas, ompelutila, kuntosali ja esimerkiksi musiikkihuone on kaikkien asukkaiden käytössä. Lisäksi kortteliin sijoittuu ruokakauppa, ravintola ja muita kapallisia palveluita sekä hiukan toimistotilaa. Päiväkoti toteutetaan omana kokonaisuutena viimeisessä vaiheessa.

Asunnot ja parvekkeet tehdään puuelementtirakenteisina, runkona CLT-levy. Myös porrashuoneet, hissikuilut ja käytävät ovat asuntokerroksissa puurakenteisia, näkyviin jäävän puun määrä on pyritty maksimoimaan.

Eteen tuli myös koronaviruspandemian aiheuttama yllätys: rakentamisen raaka-aineiden hinnat kohosivat ja saatavuus oli ajoittain heikkoa. Kustannuksia jouduttiin tarkastelemaan uudestaan, mikä toi jonkin verran muutoksia suunnitelmiin. Myös puuelementtitoimittajia oli haastavaa löytää.

Hanke on alkanut vuonna 2019 allianssikilpailutuksella. Mukaan valikoitui jo aikaisemmassa vaiheessa mukana olleen Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskasen lisäksi Hartela Pirkanmaa Oy, Granlund Oy ja A-Insinöörit Oy.

Kehitysvaiheessa alihankkijana mukana olleen Elementti Sampon kautta Hippos oli mukana Tuottavuusloikka-hankkeessa, jossa tutkittiin mahdollisuuksia lisätä teollisen puurakentamisen tuottavuutta. Tuottavuutta parantavana toimena hankkeessa kehitettiin puiset palomuurit ja moduulien tekniikkakuilut. Elemetti Sampon päädyttyä konkurssiin, valikoitui puuosatoimittajaksi Virosta Suomeen rantautunut Matek Modules Oy.

Kortteli rakennetaan neljässä vaiheessa, 4–5 vuoden aikana. Peruskivi muurattiin syyskuussa 2022.

TOAS Hippos

  • Sijainti | Tampere
  • Käyttötarkoitus | Opiskelija-asuminen
  • Rakennuttaja/Tilaaja | TOAS
  • Arkkitehtisuunnittelu | Arkkitehtitoimisto Helamaa & Heiskanen Oy
  • Rakennesuunnittelu | A-insinöörit
  • Pääurakoitsija | Hartela Pirkanmaa Oy
  • Puuosien toimittaja | Matek Modules Oy
  • Valmistumisvuosi | 2024–2027