OP:n innovaatio- ja koulutuskeskus
OP:n innovaatio ja koulutuskeskus sijaitsee Helsingin Kuusisaaressa. Rakennus kuvastaa OP:n arvoja kotimaisena vastuullisena yrityksenä ollen hillityn tyylikäs ja ajaton, mutta samalla ympäristöään rikastava julkinen rakennus. Tilana rakennus on kodikas, turvallinen sekä inspiroiva
Kaksikerroksinen rakennus sijoittuu meren rannalla olevalle pitkänomaiselle rinnetontille siten, että sisäänkäynti ja päätilat, kuten sali, innotilat ja keittiö, sijaitsevat rakennuksen ylemmässä kerroksessa Alemmassa, osittaisessa kellarikerroksessa, sijaitsevat saunaosasto, neuvottelutila sekä tekniset tilat
Kadun suunnista katsottuna rakennus näyttäytyy yksikerroksisena ja se sijoittuu tontin takaosaan jättäen etualle tilaa sisäänkäyntipihalle. Etupiha on rakennetumpi, kaupunkimaisempi, istutuksineen ja kiveyksineen kuin rannan puoleinen piha, joka koostuu pääosin luonnonkasveista kuten metsän pohjasta kuntasta sekä pihalla sijaitsevista komeista männyistä.
Rakennuksen kantavat ulkoseinälinjat ovat tontin pituussuuntaiset ja rakennus levenee porrastuen kohti merta Levymäisten umpiseinien väliin jäävät ulkoseinät ovat pääosin lasia Näin toiminnot rakennuksessa avautuvat parhaisiin näkymiin, merelle ja rakennusta ympäröivään puutarhaan mutta vastaavasti rakennus tarjoaa mahdollisuuden työskennellä ja järjestää tilaisuuksia suojassa naapureiden katseilta. Lähestymissuunnasta rakennus näyttäytyy lasisena ja avoimena.
Porrastetusti ryhmitellyt tilat sekä taitteinen vesikatto, joka on verhoiltu alapuolelta kauttaaltaan puurimoilla, luovat orgaanista ja veistoksellista arkkitehtuuria hillityllä tavalla Vesikatto päättyy sisäänkäynnin yläpuolelle kohoavaksi ulokkeelliseksi katokseksi.
Katos sekä sisäänkäynnin viereinen puurimoitettu seinä ohjaavat tulijan pääovelle, josta avautuu merinäkymä rakennuksen läpi ilta auringon suuntaan.
Rakennuksen toimintaan liittyvät katokset ja katetut parvekkeet sekä lasitetut terassit muodostavat rakenteita suojaavia räystäitä ja leikkaavat rakennukseen kohdistuvaa lämpökuormaa.
Tilat ovat monikäyttöisiksi muunneltavia ja esteettömiä. Tilasuunnittelussa on huomioitu tilojen yhtäaikainen ja joustava käyttö Rakennuksessa voidaan pitää neljää yhtäaikaista tilaisuutta kolmessa innovaatiotilassa (40+20+20 henkeä) sekä alakerran neuvotteluhuoneessa.
Sisäänkäynnistä on suora yhteys keskeiseen monitoimiaulana toimivaan saliin, johon varsinaiset innovaatiotilat avautuvat Sali toimii innovaatiotilojen tauko ja lounastilana purkautumistilana sekä juhlatilaisuuksien päätilana.
Sisätilojen ääntä eristävät lasiväliseinät mahdollistavat avarat ja mielenkiintoiset näkymät tilojen välillä ja ympäröivään maisemaan Tarvittaessa jokainen innotila voidaan pimentää verhoilla.
Innovaatiotilojen muuntojousto on maksimoitu tilojen mitoituksen ja suorakulmaisen muodon sekä monikäyttöisen kalustuksen ja AV-tekniikan avulla. Tiloissa voidaan pitää erityyppisiä koulutus ja ryhmätyötilaisuuksia sekä esityksiä. Siirrettävät kalusteet toteuttavat ajatusta: ’tee tilasta tilaisuutesi näköinen inspiroiva tila’.
Kaikkien innovaatiotilojen avautuminen keskeisen salin ympärille mahdollistaa esimerkiksi pienimuotoisten messujen ja näyttelyiden järjestämisen tilojen liittyessä toisiinsa lähes saumattomasti
Saunaosaston sydämenä on hiilletyllä puulla paneloitu löylyhuone. Löylyhuone jakaa terassin kahdelle käyttäjäryhmälle, jolloin saunojat voivat vilvoittautua omalla suojaisalla ulkoterassilla samaan aikaan kun neuvottelutila ja sen terassi ovat muiden käytössä. Saunan terassilta on suora yhteys laiturille.
Materiaalivalinnoissa periaatteena on ollut esteettisyyden lisäksi aito materiaalin tuntu ja kestävyys.
Julkisivuverhous on kuusipaneelia, joka on kuultokäsitelty luonnollisen puun sävyiseksi. Ulkorimoitukset on lisäksi palosuojakäsitelty. Räystäät ja vesipellitykset ovat esipatinoitua kuparia. Kaikkien päätilojen sisäkatot ja kaikki ulkoalakatot ovat palosuojattua puurimoitusta. Sisällä puurimat ovat saarnia ja ulkona kuusta. Pääkerroksen innotilojen ja salin lattiat ovat lakattua saarniparkettia. Alakerran saunaosaston lattiat ja laatoitetut seinät ovat luonnonkiveä.
Rakenteet ja talotekniikan ratkaisu
Rakennuksen paloluokka on P2. Kaikki kokoontumistilat ovat samaa palo-osastoa. Sisäpuolisten pintojen paloluokkavaatimus on C-s2, d1 ja ulkoseinän D-s2, d2.
Rakennuksen maanpäällinen osa on rankorakenteinen. Ulkoseinät ovat mitallistettua sahatavaraa (48×198). Vesikatto on rakennettu kertopuupalkeista, jotka tukeutuvat liimapuisiin primaaripalkkeihin. Rinteeseen sijoittuvan rakennuksen ensimmäinen kerros on puoliksi kellarikerros ja sen kantavana seinärakenteena on valuharkko. Alapohja on maanvarainen teräsbetonilaatta. Välipohja on rakennettu ontelolaatoista. Terassit ja parvekkeet on rakennettu liimapuupalkkien varaan. Julkisivun massiivipuusäleiköt (75×150) toimivat myös kantavina rakenteina, joihin parveke ja vesikatto tukeutuvat. Ulokkeellisen katoksen runko on terästä ja lasiseiniä kiertää teräksiset kehäjäykisteet.
Kaikki julkisivut ovat puuverhoillut. Puuverhoiluna on kuultokäsitelty kuusipaneeli. Kaikkien päätilojen sekä ulkoalakattojen pintaverhous on puurimaa. Puurimat ja säleiköt on palosuojakäsitelty. Rakennuksessa on maalämpö sekä maajäähdytys. Vesikatolle on asennettu aurinkopaneeleja. Ilmanvaihto on varustettu tehokkaalla lämmöntalteenotolla.
Rakennushanke
Tilaaja järjesti rakennuksen arkkitehtisuunnittelusta kilpailun, johon kutsuttiin seitsemän suomalaista toimistoa mm. PES Arkkitehdit, Helin & Co Arkkitehdit ja JKMM Arkkitehdit. Kilpailun arkkitehtituomarina toimi arkkitehti SAFA Vesa Oiva. PES Arkkitehtien ehdotus nimimerkillä Maja valittiin voittajaksi joulukuussa 2020.
Rakennuksen toteutussuunnittelu käynnistyi tammikuussa 2021 ja rakentaminen alkoi heinäkuussa. Toteutusmuoto oli projektinjohtourakka. Rakennus otettiin käyttöön toukokuussa 2022, mutta vallitsevasta maailman tilanteesta johtuvien hankintaongelmien vuoksi julkisivuverhous on vielä osittain keskeneräinen. Puutteet korjataan syyskuun aikana, jonka jälkeen rakennus valokuvataan uudestaan.
TEKIJÄT
PES-Architects is one of the leading and most international architectural design firms in Finland. Professor, Architect Pekka Salminen, founded the company in 1968, giving the office over 50 years of continuous success, based on creative talent, hard work and commitment to finding outstanding solutions to complex projects. Our planned and built projects are significant and include such complex public buildings as theatres, airports and railway terminals, as well as university buildings, schools, sport facilities, retail developments, office buildings, housing developments and demanding refurbishment projects. Besides architectural design, our design activities also include interior design, urban planning, structural design and project management.
Faktat kohteesta
OP:n innovaatio ja koulutuskeskus
- Sijainti | Kuusisaari, Helsinki
- Käyttötarkoitus | innovaatio ja koulutuskeskus
- Rakennuttaja/Tilaaja | OP Group / KOy Kuusiniementie 13
- Valmistumisvuosi | 2022
- Kokonaisala | 860 m2
- Tilavuus | 3 860 m3
- Arkkitehtisuunnittelu | PES-Arkkitehdit Oy
- Akustiikkasuunnittelu | A-Insinöörit Suunnittelu Oy
- Palotekninen suunnittelu | Paloässät Oy
- Muut suunnittelijat ja asiantuntijat | Rakenne- ja geosuunnittelu: A-Insinöörit Suunnittelu Oy
- Valokuvat | Kari Palsila
- Teksti | PES-Arkkitehdit Oy