4.1.2024

Tervetuloa uusi vuosi – Puuinfon vuosi 2023 pähkinänkuoressa

Vuosi 2023 oli tapahtumarikas. Puuinfon tiimi vahvistui kahdella uudella työntekijällä. Emmi aloitti huhtikuussa viestinnän asiantuntijana ja Laura elokuussa Hilpan sijaisena Puuinfon tapahtumatuottajana. Teimme kolme Puu-lehteä, yhden diginä. Lukijoita kesäkuun digilehdellä oli kolme kertaa enemmän kuin aiempina vuosina. Tämä kannustaa meitä panostamaan digitaalisiin kanaviin, vaikka Puu-lehteä halutaan yhä lukea printtilehtenä.

Keväällä vierailtiin Ranskassa Forum International Bois Construction tapahtumassa, jossa Tuusulan kunnan päiväkoti Martta Wendelinille myönnettiin kansainvälisen lehdistön puuarkkitehtuuripalkinto. Vuosittain jaettavalla palkinnolla halutaan rohkaista innovatiiviseen arkkitehtuuriin ja yhdistää maita, joissa puurakentamista pidetään tärkeänä.

Kesäkuussa Puuinfo järjesti kanadalaiselle tv-ryhmälle kierroksen Helsingin upeisiin puurakennuksiin. Kyseisen jakson pääsee nyt katsomaan täällä.

Syyskuun lopulla teimme opintomatkan Ruotsiin. Göteborgissa tutustuimme puurakenteiseen toimistorakennukseen Nodiin, Ruotsin kansalliseen tiedekeskus Universeumiin ja sen uuteen Wisdome-lisärakennukseen.

Växjössa oppaanamme oli puualan asiantuntija Olivia Thim, jonka opastuksella tutustuimme Välle Broar -asuntorakentamiskohteeseen, Växjön asemaan sekä Södra Climate Arena -liikuntahalliin ja liimapuurakenteiseen Äventyret-päiväkotiin.

Puuinfon opintomatkoilla tutustutaan valmistuneisiin rakennushankkeisiin ja tavataan hankkeiden suunnittelijoita, päättäjiä ja toteutuksesta vastanneita henkilöitä. Katso tehdyt opintomatkat täältä. Tulevista matkoista tiedotetaan Puuinfon uutiskirjeissä ja puuinfo.fi-sivustolla.

Syksyllä lanseerasimme Puuinfon hankekumppanuuden, joka tarjoaa hanketoimijoille mahdollisuuden hyödyntää Puuinfon ylläpitämiä viestintäalustoja hankkeen ulkoiseen viestintään. Kumppanuuden sisältö ja hinta räätälöidään tapauskohtaisesti. Jos kiinnostuit tai heräsi kysymyksiä, ota yhteyttä!

Puupäivä järjestettiin 2.11. Helsingissä. Tapahtuma keräsi yli tuhat kävijää. Tänä vuonna erityisesti Suunnittelijapäivän ohjelma kiinnosti yleisöä. Vastaajista 96 % koki, että onnistuimme tapahtuman järjestämisessä. Kiertotaloudesta ja kestävästä rakentamisesta toivottiin pidempiä esityksiä, joissa aiheisiin perehdyttäisiin laajemmin. Toiveet ja kehitysehdotukset Puupäivään 2024 löytyvät täältä.

Ympäristöministeriön hallinnoima puurakentamisen ohjelma tuli päätökseensä. Yhteenvetoraportti vuosina 2018–2023 puurakentamisen ohjelman avustamista hankkeista löytyy täältä.

Hallitusohjelmassa oli useita kirjauksia siitä, kuinka puurakentamista ja kotimaiseen uusiutuvaan raaka-aineeseen perustuvan teollisuuden arvonlisän nostamista tulisi edistää. Hallitusohjelmassa todettiin muun muassa, että puurakentamista lisätään kannustimin sekä purkamalla siihen liittyvää sääntelyä. Nyt on herännyt huoli siitä, edistetäänkö näitä kirjauksia tosiasiallisesti, vai oliko kyseessä tyhjät lupaukset ilman toimeenpanoa. Lue koko artikkeli täällä.

Synkät rakennusalan uutiset varjostivat loppuvuotta, mutta eivät horjuttaneet uskoa puurakentamiseen. Puurakentaminen on yksi parhaimmista keinoista vähentää rakentamisesta koituvia hiilidioksidipäästöjä. Mitä enemmän korvaamme betonia ja terästä puulla, sen vähemmän rakennussektori tuottaa hiilidioksidipäästöjä.

Näihin sanoihin, Puuinfo toivottaa oikein hyvää ja toiveikasta uutta vuotta!